Εργατικός Αγώνας

Το αύριο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, μετά και την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών (δημοσίευση στο ΦΕΚ, ενημέρωση ΠΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση, ενημέρωση ΟΗΕ, κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο του Πρωτόκολλου Εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) τότε τίθεται αμετάκλητα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ.

Η γειτονική χώρα θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με το όνομα αυτό θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Όμως για την αλλαγή του ονόματος της χώρας στα διεθνή έγγραφα δίνεται, βάσει της Συμφωνίας, προθεσμία 5 ετών από την ημέρα έναρξης της ισχύος της, ενώ για τα δημόσια έγγραφα της χώρας για εσωτερική χρήση οι προθεσμίες συνδέονται με τη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα δημιουργηθεί πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην Μπίτολα και πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Η ΠΓΔΜ θα πρέπει σε διάστημα 6 μηνών να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλπ.

Επί πλέον πρέπει η ΠΓΔΜ να αποσύρει μία από τις αρχικές σημαίες που αν και δεν ήταν επίσημη, όμως την χρησιμοποιούσαν σε διάφορους χώρους και έφερε τον ήλιο της Βεργίνας.

Για τα σχολικά βιβλία θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα πρέπει να αφαιρέσει όπου υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές.

Ειδικά για το ΝΑΤΟ και την ένταξη της γειτονικής χώρας σ αυτό που ήταν ο κύριος λόγος “επίλυσης” του ζητήματος που ταλάνιζε τις σχέσεις των δύο χωρών για πολλές δεκαετίες, έκανε δεκτό το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας μετά την σιωπηρή αποδοχή των 29 μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το Πρωτόκολλο Εισδοχής θα εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο εισδοχής, ενεργοποιώντας την αλλαγή του ονόματος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας στους 30.

Μετά από όλα αυτά τα διαδικαστικά ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους δύο λαούς και τα νέα διεθνή δεδομένα;

Ασφαλώς η συμφωνία δεν ήταν αποτέλεσμα φιλικών διαδικασιών μεταξύ των δύο γειτονικών λαών για την επίλυση ενός ζητήματος που δηλητηρίαζε τις σχέσεις των δύο λαών για δεκαετίες.

Έγινε κατ’ εντολή   του ΝΑΤΟ για την είσοδο της γειτονικής χώρας σε αυτή την συμμαχία.

Ήταν ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στα Βαλκάνια που καθόρισε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση άδραξε την “ευκαιρία” για να καρπωθεί την “επίλυση” αυτού του ζητήματος που αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών και να διεκδικεί Νόμπελ Ειρήνης (!)

Η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, μετά το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Κροατία, θα επηρεάσει αρνητικά την Ρωσία, η οποία έχει επιρροή στα Βαλκάνια. Ακόμα πρέπει η γειτονική χώρα, να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ μετά από απαίτηση των Αμερικανών.

Το επιχείρημα ότι η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, θα συμβάλλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων δεν ευσταθεί γιατί δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα στην περιοχή μας που μπορεί να διορθώσει ή να επιλύσει το ΝΑΤΟ.

Η Σερβία είναι φιλική χώρα και τα προβλήματα με την Αλβανία δεν είναι αυτού του είδους που μπορεί να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ.

Η ίδια η συνθήκη έχει ενοχλήσει κάποιες πολιτικές δυνάμεις στη Βουλγαρία, Στην Αλβανία φαίνεται ότι η συμφωνία γίνεται θετικά αποδεκτή, Η Σερβία δεν έχει εκφραστεί επίσημα, μπορεί όμως να μην είναι πολύ ικανοποιημένη.

Όσον αφορά το οικονομικό τοπίο, οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά κεφάλαια είχαν παρουσία στην γείτονα εδώ και 25 χρόνια, παρά το γεγονός ότι το όνομα ήταν ακόμα σε εκκρεμότητα. Όμως η αμερικάνικη και γερμανική ασφυκτική επιρροή στην περιοχή μας θα φέρει αλλαγές στην οικονομική πλευρά υπέρ του πολυεθνικού και χρηματιστικού κεφαλαίου.

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που καλλιεργήθηκαν από δυνάμεις ξένες με τα συμφέροντα των λαών αυτών, ασφαλώς δεν θα λυθούν εν μιά νυκτί.

Θα εξακολουθεί να υπάρχει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον ο υφέρπων ανθελληνισμός που καλλιεργήθηκε επί εποχής Γκρούεφσκι ότι για όλα τα δεινά ευθύνεται η Ελλάδα, ενώ θα συντηρούνται οι αντίρροπες δυνάμεις κυρίως από πλευράς της γείτονος που θα προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην συμφωνία.

Από την πλευρά της Ελλάδας θα υπάρχουν για ένα διάστημα σε εγρήγορση οι διαφωνούντες με την συμφωνία και οι εκφραστές του εθνικισμού δεν θα παραιτηθούν γρήγορα από την καλλιέργεια του μίσους αντί της αλληλεγγύης απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι ο αμερικάνικος και ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός.

Σε τελική ανάλυση, αν και η συμφωνία των Πρεσπών επιβλήθηκε από την ευρωατλαντική συμμαχία για να εξυπηρετήσει ιμπεριαλιστικά γεωστρατηγικά συμφέροντα, μπορεί όμως να αξιοποιηθεί από τους δύο λαούς για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους και να απελευθερώσει μια δυναμική συνεννόησης που ήταν παγωμένη εξαιτίας του ονόματος για τόσα πολλά χρόνια και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ξεπεραστούν οι διαφορές που καλλιεργήθηκαν από δυνάμεις ξένες με τα συμφέροντα των δύο λαών.

Πρέπει οι δύο λαοί να συγκρουστούν με τον εθνικισμό στην ίδια τους την χώρα και παράλληλα να μάχονται για την απαλλαγή τους από την επικυριαρχία των διεθνών θεσμών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας