Εργατικός Αγώνας

Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Ανακοίνωση του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

1. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές γίνονται σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Αντικειμενικά θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Απαιτείται επομένως κεντρικός πολιτικός προσανατολισμός ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενάντια στην κυβέρνηση Τσίπρα και στις όμοιες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Χρειάζεται αντιπαράθεση με το σύνολο των νεοφιλελεύθερων, αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων γενικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση ειδικότερα.

2. Το νέο θεσμικό πλαίσιο στους ΟΤΑ με την ψήφιση του Κλεισθένη, δημιουργεί ένα ακόμα ασφυκτικότερο τοπίο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί συνέχεια και βάθεμα των προηγούμενων αλλαγών (Καλλικράτης) και βρίσκεται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση λιτότητας, συγκεντρωτισμού, ανταποδοτικότητας των κοινωνικών υπηρεσιών. Η απλή αναλογική στην εκλογή των Συμβουλίων αντιφάσκει με την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών στο δεύτερο γύρο, διαμορφώνοντας αυτοδιοικητικές αρχές που είτε θα περιορίζονται στη λογιστική διαχείριση των ΟΤΑ σύμφωνα με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές, είτε θα αναζητούν την απαιτούμενη πλειοψηφία με υπόγειες συναλλαγές. Η αντιπαράθεση για αυτό το ζήτημα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κρύβει τη βαθιά συμφωνία τους στον αντιλαϊκό και φορομπηχτικό χαρακτήρα που θέλουν για την τοπική διοίκηση.

3. Ο Δήμος είναι ένας χώρος που συγκεντρώνει ένα εύρος κοινωνικών κατηγοριών στις οποίες θέλουμε να απευθυνθούμε, πολλές από τις οποίες δεν είναι και εύκολο να προσεγγιστούν σήμερα σε άλλο κοινωνικό χώρο. Η παρέμβαση στη γειτονιά είναι κρίσιμη και απαιτεί συνέχεια, συστηματικότητα, γείωση, πειραματισμό στις μορφές και φυσικά ορισμό των μετώπων πάλης και των περιεχομένων μίας παρέμβασης. Η πρόκληση για τις δυνάμεις της σύγχρονης κομμουνιστικής Αριστεράς είναι να δώσουν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών παλεύοντας για την έστω και μικρή αντιστροφή της κατάστασης ήττας και υποχώρησης στην οποία έχει περιέλθει το λαϊκό κίνημα. Ειδικότερα απαιτείται αντιπαράθεση με τη λογική του μονόδρομου, της έλλειψης εναλλακτικής, του μικρότερου κακού που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο ακόμη χειρότερο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτής της δηλητηριώδους για την εργαζόμενη κοινωνία λογικής.

4. Υπό αυτές τις συνθήκες, ενωτικά, κινηματικά και ριζοσπαστικά, μετωπικά σχήματα της Αριστεράς είναι ο αναγκαίος δρόμος για να βγούμε από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Υποστηρίζουμε εγχειρήματα που δίνουν τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με τη σημαία της διεκδίκησης και όχι της διαχείρισης. Τα σημερινά όρια στην αυτοδιοίκηση είναι ασφυκτικά και χρειάζεται υπέρβασή τους, με το λαό δίπλα και μαζί με τις τοπικές αρχές που θα επιλέξουν να βαδίσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Κρίσιμο στοιχείο είναι να υπάρξουν τέτοια εγχειρήματα ανυπακοής και αντιπαράθεσης με το αστικό πλαίσιο των Δήμων και Περιφερειών. Να στηριχθούν έμπρακτα παραδείγματα πειραματισμών και δοκιμασιών με σχήματα και τοπικές κινήσεις που θα τινάξουν τη σκουριά του αστικού τρόπου πολιτικής. Απέναντί μας βρίσκεται τόσο ο εκλογικός κρετινισμός, όσο και η λογική της ανάθεσης. Τα εγχειρήματα και οι κινήσεις που αξίζει να υποστηριχτούν είναι αυτά που προβάλουν τις λαϊκές ανάγκες, οργανώνουν την κοινωνική αντίσταση, παλεύουν για θεσμούς κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

5. Η συμμετοχή μας στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει στόχο τη στήριξη σε ενωτικές τοπικές κινήσεις, που θα συνεχίσουν την παρουσία τους και μετά τις εκλογές. Η εκλογική διαδικασία είναι μέσο για σχήματα που θα κάνουν δουλειά στις τοπικές κοινωνίες, θα είναι δίπλα στο λαό και στα μικρά ή μεγάλα προβλήματά του. Αυτή η ξεχασμένη λογική και πράξη είναι το απαραίτητο οξυγόνο για τις δυνάμεις της Αριστεράς που θέλουν να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της ανάταξης του λαϊκού κινήματος. Η γενικευμένη αναξιοπιστία είναι τέτοια που απαιτούνται νέα πρόσωπα, ανοικτά σχήματα, κινήσεις διεκδικητικές, ριζοσπαστικές με κοινωνική γείωση, χωρίς μονότονη προσφυγή στην αριστερή φρασεολογία. Επιπλέον η συγκρότηση τέτοιων σχημάτων και ψηφοδελτίων στηρίζεται στην πλατιά και διαρκή κοινωνική απεύθυνση, σε ένα κάλεσμα που δεν εξαντλείται στην προεκλογική περίοδο, και που οικοδομεί και δεν αθροίζει απλά δυνάμεις.

6. Έχοντας επίγνωση των σημερινών δυσκολιών, αλλά και της ανάγκης από σήμερα να αρχίζει να χαράζεται μία άλλη κατεύθυνση, φυσιογνωμία και πρακτική για μία σύγχρονη ριζοσπαστική και κομμουνιστική Αριστερά στις γειτονιές και συνολικά. Η σημερινή υπαρκτή Αριστερά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του κινήματος. Η δημιουργία μιας νέας πολιτικής σύνθεσης είναι ανάγκη που βοά, ταυτόχρονα όμως προϋποθέτει ριζικές ανατροπές και αλλαγές στην πολιτική και κινηματική παρέμβαση της Αριστεράς.

7. Για το Συντονισμό Κομμουνιστικών Δυνάμεων, η κοινή παρέμβαση στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί ένα βήμα που προσπαθεί να εξυπηρετεί τη γενική πολιτική γραμμή μας και ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο πάλης ενάντια στα μνημόνια και το ευρωσύστημα. Για μια συνεύρεση ριζοσπαστικών και αριστερών δυνάμεων που μπορεί να πάρει μαζικά και πλειοψηφικά χαρακτηριστικά, δίχως χαρακτηριστικά κομματικής παράταξης για μια καλή «αριστερή καταγραφή». Ειδικά στη δύσκολη συγκυρία της ήττας μετά τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Τέτοια φυσιογνωμικά στοιχεία και πολιτική κατεύθυνση υπάρχουν σε πολλά σχήματα και ψηφοδέλτια και αυτά δεν είναι λίγα πλέον πανελλαδικά.

Συμμετέχουμε στις εκλογές, ψηφίζουμε αριστερά ριζοσπαστικά ενωτικά ψηφοδέλτια και αγωνιστές!

Για μια νέα δυναμική για την Αριστερά, για την κομμουνιστική Αριστερά της νέας εποχής!

 

Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας