Εργατικός Αγώνας

Η σφαγή της μεσαίας τάξης

Kαιρό τώρα τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναμασούν συνεχώς τα περί συντριβής της μεσαίας τάξης στη χώρα μας, κάτι που ισχύει γενικότερα. Είναι ένα θέμα το τι σημαίνει ακριβώς ο όρος «μεσαία τάξη» αφού δεν έχει σχέση με τις κοινωνικές τάξεις όπως ο μαρξισμός τις εννοεί. Φαίνεται ότι «μεσαία τάξη» εννοούν τα μεσαία από οικονομική άποψη κοινωνικά στρώματα και προφανώς όχι την εργατική τάξη και τα μισθωτά στρώματα που την προσεγγίζουν και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα.

Ο λόγος που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι αστοί πολιτικοί παράγοντες κόπτονται τόσο πολύ για τη μεσαία τάξη είναι προφανής. Διότι ακριβώς σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα το μεγάλο κεφάλαιο βασίζει την οργάνωση των συμμαχιών του, τη διαμόρφωση κυβερνήσεων και γενικότερα την κυριαρχία του.

Την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές τη χρεώνουν κυρίως στη σφαγή της μεσαίας τάξης κάτι που και ο ίδιος ο Τσίπρας αποδέχθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Τι πρακτικά σημαίνει αυτή η παραδοχή και τι πρέπει να αναμένουμε;

Είναι προετοιμασία του κλίματος για μεγαλύτερη λιτότητα, για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα παίρνει λιγότερα από τη μεσαία τάξη και θα της δίνει περισσότερα. Με δεδομένο όμως ότι οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα καμία διάθεση δεν δείχνουν για μεγαλύτερη επιβάρυνση της αστικής τάξης, αντίθετα τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ της μείωσης της φορολογίας της και όλοι βλέπουν τις επιχειρήσεις και ιδίως τις μονοπωλιακές ως την ατμομηχανή της ανάπτυξης εύλογο είναι το συμπέρασμα ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στραφούν ανοιχτά εναντίον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Από πολιτική άποψη σημαίνει μεγαλύτερη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, ολοκλήρωση των εναγκαλισμών με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει εξελίξεις στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μέσα από μία πορεία συνεννοήσεων και αντιφάσεων ακόμη και για ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα στη χώρα.

                                                                                        

Τ. Κ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας