Εργατικός Αγώνας

Μένουμε σπίτι;

Του Βασίλη Καλαματιανού.

Δυο μήνες τώρα η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει έναν καθημερινό βομβαρδισμό προπαγάνδας, εκμεταλλευόμενη και ταυτόχρονα φοβούμενη για τις επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού σε θανάτους συμπολιτών μας και στην οικονομία. «Μένουμε σπίτι», «Όλοι μαζί μπορούμε», «Ο λαός πειθάρχησε, συμμορφώθηκε» και άλλα παρόμοια.

Βέβαια, ο λαός δεν πειθάρχησε, δεν συμμορφώθηκε. Απλά η συμπεριφορά του οφείλεται στο φόβο γιατί γνωρίζει τα χάλια του δημόσιου τομέα Υγείας και γιατί είδε το θανατικό στις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Φυσικά τον επηρεάζουν οι εκτιμήσεις και οι κατευθύνσεις των επιστημόνων.

Ο Κ. Μητσοτάκης, σημαιοφόρος της πολιτικής για λιγότερο κράτος, εκθειάζει τώρα τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων. Γνωρίζουμε ότι όταν μιλάνε για «λιγότερο κράτος», εννοούν λιγότερο κοινωνικό κράτος σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές ασφαλίσεις. Ταυτόχρονα ισχυροποιούν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και περικόπτουν τις λαϊκές κατακτήσεις.

Είναι τρομερό να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι γιατί τα εμβόλια δεν είναι τόσο επικερδή όταν ο παγκόσμιος πλούτος έχει φτάσει στα 360 τρισεκατομμύρια δολάρια, του οποίου όμως το 45% το κατέχει το 1% του πληθυσμού. Τη στιγμή που στη Νέα Υόρκη και τις άλλες καπιταλιστικές μητροπόλεις πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν υπάρχουν αναπνευστήρες και ΜΕΘ, οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν μέσα στο 2019 κατά 3,6% και έφτασαν τα 1,91 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά κατανέμονται όπως παρακάτω:

Στην 4η θέση είναι η Ρωσία, στην 5η η Σαουδική Αραβία κι ακολουθούν Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα. Η Γερμανία αύξησε κατά 10% δαπανώντας συνολικά 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία μέσα στη δεκαετία αύξησε τις δαπάνες της κατά 86%.

Οι ΗΠΑ δαπάνησαν όσα οι επόμενες 10 χώρες. Οι δαπάνες τους αφορούσαν 1) την αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού και 2) την αναβάθμιση των συμβατικών και πυρηνικών όπλων. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν στρατιωτικές δυνάμεις σ’ όλο τον κόσμο. Διαθέτουν 800 εν λειτουργία βάσεις και αν συνυπολογιστούν και οι ανενεργές αλλά ελεγχόμενες (όπως π.χ. πυρηνικών στο Ρίο) φτάνουν τις 3000 κι έχουν ακόμα αμέτρητες διευκολύνσεις όπως το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, που πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τη λήξη του, αποτέλεσε τη μεγάλη ευκαιρία για τις ΗΠΑ να αναπτύξουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Αξιοποίησαν την ήττα των δυνάμεων του Άξονα καθώς και την αποδυνάμωση της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο βομβαρδισμός με ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο διαμελισμός της Γερμανίας και η εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών δυνάμεων, το σχέδιο Μάρσαλ και το δόγμα Τρούμαν έδωσαν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να επιβάλλουν τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους στη δυτική Ευρώπη που κράτησε για δεκάδες χρόνια. Ωστόσο και σήμερα με τις στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ τους οικονομικούς οργανισμούς που επέβαλλαν (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου)και διμερείς συμφωνίες ασκούν σοβαρή επίδραση στην πολιτική ζωή.

Στην Ελλάδα η πρώτη συμφωνία παραχώρησης βάσεων έγινε το 1953 επί κυβερνήσεως Παπάγου. Στην ανάπτυξή τους οι βάσεις έφτασαν τις 115. Η ανάπτυξη τεχνολογιών και η πίεση που ασκούσε το αντιπολεμικό φιλειρηνικό αντιαμερικανικό κίνημα οδήγησε σε μια σειρά συζητήσεων και αναθεωρήσεων το 1976, το 1987, το 1990 και το 2001. Καταργήθηκαν οι βάσεις στη Νέα Μάκρη, το Ελληνικό και τις Γούρνες οι λειτουργίες των οποίων μεταφέρθηκαν στη Σούδα. Τον περασμένο χρόνο, 2019, υπογράφηκε η επικυρωμένη αμυντική συνεργασία MDCA[1]. Έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι από το 1953 μέχρι σήμερα καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν έθεσε ζήτημα απομάκρυνσης των αμερικάνικων βάσεων.

Η νέα συμφωνία προβλέπει: ισχυροποίηση και διεύρυνση των βάσεων στη Σούδα. Εκεί υπάρχουν η αεροπορική βάση, οι εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ (με χαρακτηριστικότερο το κρηπίδωμα Κ-14 που είναι το μοναδικό όπου μπορούν να σταθμεύουν αεροπλανοφόρα καθώς και η προβλήτα στο Μαράθι όπου ξεκινάει ο αγωγός καυσίμων για την αεροπορική βάση καθώς και η αποθήκη πυρομαχικών του ΝΑΤΟ). Σημειώνουμε ότι πέρα απ’ όσα αναφέρουν οι συμφωνίες (αεροπορική βάση Λάρισας βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και λιμάνι της Αλεξανδρούπολης), υπάρχει ένα σύνολο τεχνικών και απόρρητων μνημονίων που ισχυροποιούν τη θέση των ΗΠΑ και περιορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Προβλέπεται επίσης δημιουργία νέων εγκαταστάσεων με μόνη συμφωνία των δύο κυβερνήσεων. Ήδη μετά την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ένα σύστημα RADAR σε σταθμούς του πολεμικού ναυτικού. Πρόκειται για συμφωνία που εξασφαλίζει στις ΗΠΑ ότι θα έχουν εικόνα από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και στην Ελλάδα από τη Λήμνο μέχρι τα νότια της Κρήτης.

Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας είναι πολλές και οδυνηρές για το λαό μας και τα εθνικά συμφέροντα. Να αναφέρουμε μόνο τη Χούντα και την Κύπρο, τη στάση του στα ελληνοτουρκικά. Συνολικά έχουμε δύσκολη κατάσταση. Ο λαός μας και γενικότερα οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουμε:

α) Το θανατηφόρο ιό και τις ανεπάρκειες των υγειονομικών συστημάτων.

β) Την οικονομική ύφεση και την ένταση της ανεργίας και της φτώχιας.

γ) Τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, τις πολεμικές συρράξεις και τους κινδύνους που μεγαλώνουν, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τι κάνουμε; Μένουμε σπίτι;

Μένουμε σπίτι όσο χρειάζεται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν ξεχνάμε τους άστεγους, τα υπόγεια, τα ρετιρέ, τις βίλες.

Βγαίνουμε στους δρόμους, δημιουργούμε κίνημα, απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Σύστημα Υγείας που να εξασφαλίζει πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Δημόσια Παιδεία ουσιαστικά σε όλες τις βαθμίδες με μόνιμους εκπαιδευτικούς, με κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό με βάση προτάσεις και των φορέων της εκπαίδευσης.
  • Δημιουργία θέσεων εργασίας με ευθύνη του κράτους καλά αμειβόμενες όπως ήταν και η προεκλογική δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη.
  • Αύξηση μισθών και συντάξεων.
  • Μείωση στρατιωτικών δαπανών. Κανένας στρατός έξω από τα σύνορα της χώρας του.
  • Απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τη δεκαετία της κρίσης που πέρασε η εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα «πλήρωσαν τα σπασμένα». Κάποιοι ωφελήθηκαν, άλλοι θησαύρισαν. Δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί» όπως έλεγε ο Πάγκαλος.

Για την κρίση που έρχεται, η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ , οι τραπεζίτες ετοιμάζουν την ίδια συνταγή.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Οργάνωση, Ενότητα, Αγώνας.

Όλοι στους δρόμους.

 


[1] Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA): Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας