Εργατικός Αγώνας

Αγώνας ενάντια στο αντιδημοκρατικό έκτρωμα της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μέσα στο καλοκαίρι να περάσει ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που έρχεται να περιστείλει το θεμελιώδες λαϊκό και δημοκρατικό δικαίωμα στις διαδηλώσεις παραβιάζοντας ακόμη και το Σύνταγμα.

Με το Νομοσχέδιο, που προωθείται, θα απαιτείται άδεια της αστυνομίας για την πραγματοποίηση κάθε συνάθροισης, μετατρέποντας έτσι σε ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα κάθε διαδήλωση που δεν χωρά στο καλούπι των κρατικών ρυθμίσεων και περιορισμών. Παράλληλα η αστυνομία θα μπορεί ελεύθερα να διαλύει με βίαιο τρόπο κάθε συνάθροιση, ενώ θεσπίζεται και ο « οργανωτής » κάθε συνάθροισης, ο οποίος θα έχει αστική ευθύνη για κάθε φθορά, καταστροφή ή οικονομική ζημιά που μπορεί να υπάρξει.

Είναι αδιανόητο να ορίζεται «οργανωτής» και πολύ περισσότερο να θεωρείται νομικά υπόλογος για οποιαδήποτε πολύμορφη λαϊκή και κοινωνική κινητοποίηση. Ένα πλατύ λαϊκό κίνημα είναι εξ αντικειμένου πολύμορφο. Δεν μπορεί λοιπόν να χωρέσει στον γύψο που επιχειρούν τα το θέσουν οι κυβερνητικές και κρατικές ρυθμίσεις και περιορισμοί. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης να οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό τις δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς με πρόσχημα μια γενικόλογη αναφορά στη ζημιά από την « παρακώληση της οικονομικής δραστηριότητας» λόγω της κινητοποίησης ή αξιοποιώντας μορφές δράσεις που δεν είναι επιλογή του μαζικού κινήματος ή ακόμα χειρότερα τους βανδαλισμούς κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών που καμιά σχέση δεν έχουν με το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Το αντιδραστικό αυτό Νομοσχέδιο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Νομοθετικό Διάταγμα 794/1971 της χούντας, δεν έρχεται σε μια τυχαία συγκυρία. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ορατές και ο λογαριασμός υγειονομικής και οικονομικής κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει να μετακυλίεται στις πλάτες της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά, ότι αναμένονται μεγάλες κινητοποιήσεις, με κάποια πρώτα σημάδια να εκδηλώνονται ήδη, απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται. Γι αυτό και φροντίζει να θωρακιστεί δαπανώντας τεράστια κονδύλια για τη χρηματοδότηση της ελληνικής αστυνομίας και επιχειρώντας να θέσει εμπόδια στην ελευθερία της διαδήλωσης. Άλλωστε το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών αποτέλεσε στόχο όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, με νωπές ακόμα τις μνήμες της περιστολής του δικαιώματος στην απεργία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το Νομοσχέδιο αποτελεί πρόκληση για τις δυνάμεις του κινήματος, για τον λαό, για κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό άνθρωπο, εφόσον συνιστά χαρακτηριστική δημοκρατική εκτροπή. Είναι χρέος μας να σταθούμε απέναντι στο σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, και στο ευρύτερο πλαίσιο καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών από την κυβέρνηση της ΝΔ. Χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων για να υπερασπιστούμε τις διαδηλώσεις απέναντι στην κυβερνητική αφήγηση περί μειοψηφιών που διαδηλώνουν και δημιουργούν προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Προβλήματα στην κοινωνική και οικονομική ζωή δημιουργούν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, της ελαστικής εργασίας, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων, συμμετέχει στην ενωτική, μετωπική προσπάθεια της επιτροπής για την ελευθερία στη διαδήλωση και στις κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν με τα πανό και τα μπλοκ της. Καλούμε σωματεία και μαζικούς φορείς του κινήματος να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και να παλέψουμε μαζί για να μην περάσει αυτό το Νομοσχέδιο – έκτρωμα. Στη μάχη αυτή, όλα τα σφυριά πρέπει να βαρέσουν μαζί. Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού και δεν μπορεί να απαγορευθεί και να καταργηθεί. Ενωμένος ο λαός, και οι μαζικοί φορείς του, δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του αντιδημοκρατικού εκτρώματος.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας