Εργατικός Αγώνας

Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!

Γράφει ο Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος.

Τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, η λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση, που όμοια της δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια, μας επιτρέπουν να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα.

Αναμφίβολα αυτή η κινητοποίηση των δημοκρατικών αντανακλαστικών του λαού είχε μεγάλη συμβολή στην αναγνώριση της αλήθειας από το δικαστήριο.

Αυτή η κινητοποίηση δεν ήταν το ξέσπασμα της τελευταίας στιγμής για την τιμωρία της εγκληματικής οργάνωσης. Είχε ωριμάσει από πριν στην συνείδηση του κόσμου ότι το τέρας του φασισμού μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να το νικήσει.

Το αποκορύφωμα ήταν η προετοιμασία για το μεγάλο μήνυμα που έπρεπε να σταλεί την ημέρα της δίκης.

Το ποιοτικό χαρακτηριστικό αυτής της προετοιμασίας είναι ότι η πρόσκληση του λαού για συμμετοχή δεν έγινε με τον “ξερό” τρόπο των ανακοινώσεων μόνο από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Σε πάρα πολλές πόλεις στην επικράτεια οργανώθηκαν συγκεντρώσεις αφού είχαν προηγηθεί συσκέψεις με φορείς των τοπικών κοινωνιών και απλούς πολίτες που είχαν ενεργή συμμετοχή στο περιεχόμενο και την μορφή της κινητοποίησης.

Το ποσοτικό μέρος ήταν αναμφίβολα εντυπωσιακό. Λαοθάλασσα στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις από ανθρώπους που αψήφησαν ακόμα και την θεωρητική περίπτωση της έκθεσης της υγείας τους σε κάποιο κίνδυνο, αν και θα έκαναν προσπάθειες να μηδενίσουν αυτήν την πιθανότητα.

Πέρα από το ποσοτικό στοιχείο των συλλαλητηρίων υπήρχε και το ποιοτικό της από κοινού δράσης των δυνάμεων της μαχόμενης ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς που συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια σε αυτό τον αγώνα που ανέδειξε αυτά τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που ανέφερα και να αποτελέσει παρακαταθήκη για το αύριο.

Ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε με την καταδίκη της οργάνωσης και των δολοφόνων! Το τέρας του φασισμού καραδοκεί και θα εμφανιστεί με άλλη μεταλλαγμένη μορφή.

Μόνο το εργατικό και λαϊκό κίνημα, μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα και το κίνημα της νεολαίας, μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και να εξοντώσει το θεριό.

Ένα τέτοιο κίνημα δεν θα περιορίζεται μόνο στον αντιφασιστικό αγώνα και δεν θα είναι αδιάφορο για τον αγώνα του λαού κατά της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία τον οδηγούν οι πολιτικές των ισχυρών της γης αφού οι πολιτικές αυτές αποτελούν το εκκολαπτήριο του φασισμού.

Για να έχει αποτέλεσμα ο πολυμέτωπος αγώνας πρέπει όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της 7ης Οκτώβρη.

Αυτά συμπυκνώνονται στο μικρό γνωστό σύνθημα: Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας