Εργατικός Αγώνας

Ταμείο Ανάκαμψης: ποιος κερδίζει – ποιος πληρώνει

“ Ελλάδα 2.0” ή “Μνημόνιο 5.0”

Το αφήγημα της κυβέρνησης για το τέλος της πανδημίας και την εκτόξευση της οικονομίας και της χώρας που θα ακολουθήσει, το ονόμασαν ” Ελλάδα 2.0″.

Καρδιά του αφηγήματος αυτού είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ για τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα “μεταμορφώσουν τη χώρα

Όλα αυτά μας θυμίζουν τη Μεγάλη Ιδέα της ένταξης στην ΕΟΚ και ύστερα στην ΟΝΕ και το ευρώ που κατέληξε στη χρεοκοπία της χώρας στα μνημόνια και τη συντριβή των εργαζομένων.

Τα χρήματα αυτά μοιράζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη στήριξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Και από αυτά η κυβέρνηση αναμένει κατά τα λεγόμενό της, να αναδειχθεί μία νέα γενιά επιχειρηματιών πολύ πιο ισχυρών από ότι μέχρι τώρα, για τους εργαζόμενους δεν γίνεται καν λόγος.

Δεν μας λέει όμως από πού προέρχονται τα δισεκατομμύρια. Είναι από τις τσέπες των εργαζομένων και των λαών των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά δεν θα πάνε για υποδομές που αφορούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία, υποδομές που αφορούν σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πανηγυρίζουν, αφού έρχεται πραγματικό πάρτι. Η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς καθόλου να υστερήσουν και οι προηγούμενες, φρόντισε να διαμορφώσει όρους επενδυτικής ασυδοσίας, μείωσε και θα μειώσει περαιτέρω τη φορολογία, κανένα περιβαλλοντικό εμπόδιο ουσιαστικά δεν υπάρχει, το κόστος της εργασίας είναι σε ιστορικά χαμηλά και άρα τα κέρδη είναι στα ύψη.

Ακόμη και η Καθημερινή, γνωστή για τη φιλοκυβερνητική της στάση, σε πρόσφατο άρθρο της που τιτλοφορείται η “οικοδομή βαφτίζεται στρατηγική επένδυση” στηλιτεύει την κυβερνητική πρακτική σχετικά με τον προσανατολισμό των κονδυλίων σε κατασκευές και έργα για τον τουρισμό και την πράσινη ενέργεια, ενώ η χώρο έχει απόλυτη ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποδομές αναγκαίες για το λαό που τις στερείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέρει η εφημερίδα, οι χρηματοδοτήσεις είναι ιδιαίτερα προκλητικές, όπως η επένδυση ύψους 135,9 εκατομμυρίων ευρώ στη Βούλα, έργο που οδήγησε τον Δήμο να κοταφύγει στο Συμβ. της Επικράτειας εναντίον της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα προκλητική και κυρίως για τους Λευκαδίτες είναι η επιχορήγηση “κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club” στο Σκορπιό του Ρώσου ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ.

Μετά από την παραχώρηση της θάλασσας ζώνης γύρω από τα νησιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την εγκρίσεις της Περιφέρειας στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που γίνεται στον Σκορπιό και μετά την παραχώρηση του Λιμανιού του Περιγιαλιού από το Δήμο, έρχεται η κυβέρνηση της Ν.Δ και χρηματοδοτεί την «κατασκευή και λειτουργία της πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στον Σκορπιό» του αναξιοπαθούντα Ριμπολόβλεφ.

Σ’ αυτό το «Ταμείο Ανάκαμψης» λέει ναι ο ΣΥΡΙΖΑ «….για να αποκτήσουμε μια οικονομία που δεν θα οδηγείται σε χρεοκοπίες και σε κρίσεις, να αποκτήσουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη» !

Πράγματι άνεργοι, συνταξιούχοι, όλος ο λαός είναι πολύ χαρούμενοι που θα επιδοτήσουν τον ολιγάρχη να χτίσει τον Σκορπιό αφού έτσι έχουμε δίκαιη ανάπτυξη.

 

ΛΕΥΚΑΔΑ 3-8-21

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας