Γράφει ο Στωικός 

Όρκους πίστης στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, ότι δεν έχει να φοβηθεί  απολύτως τίποτα από μία αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Α. Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στο διαρκές συνέδριο του κόμματος.

Οι διαβεβαιώσεις προς τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας, συνοδεύτηκαν, από την αναβίωση μίας άσφαιρης, ανούσιας και κακοπαιγμένης  δικομματικής αντιπαράθεσης, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται προσωπικά στον Α. Σαμαρά (ούτε καν στη ΝΔ) και  στο σύστημα εξουσίας και διαπλοκής.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο Α. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας του στα άλλα κόμματα (λες και δεν υπήρχαν) με προφανή επιδίωξη να οδηγηθούμε στις εκλογές μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και εκβιαστικών διλημμάτων του τύπου: «ΣΥΡΙΖΑ ή λιτότητα», «Τσίπρας ή Σαμαράς».

Στην άκρως συντηρητική ομιλία του, με την οποία επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των συντηρητικών ψηφοφόρων και να παράσχει διαβεβαιώσεις στον ξένο παράγοντα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «σοβαρή και υπεύθυνη φίλο - ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ο Α. Τσίπρας προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στις εναντίων του κόμματος του κατηγορίες από τη ΝΔ.

Προσαρμογή επί το ρεαλιστικότερο

Ένα σημαντικό μέρος της παρέμβασης του, το αφιέρωσε προκειμένου να πείσει τα εντός και εκτός της χώρας κέντρα εξουσίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, αλλά αντίθετα θα είναι ο εγγυητής της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη(!)

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την Αριστερά, αλλά από την πολιτική της κ. Μέρκελ, από το νεοφιλελευθερισμό και τις συνέπειες του: από την οικονομική διαίρεση Βορρά - Νότου, την ανεργία, την υποβάθμιση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».

 Ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός κινδυνεύει από τις σκληρές μονεταριστικές πολιτικές που έχει επιβάλλει σε ολόκληρη την ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση. Και ότι ο κίνδυνος αυτός θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω της αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης της κρίσης και την υιοθέτηση μέτρων πολιτικής που εφαρμόζει π.χ η κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα...

Όσο για τις ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών, τις οποίες ο ίδιος απέδωσε στο «νεοφιλελευθερισμό»,  αυτές δεν είναι παρά φυσική απόληξη των γερασμένων και σάπιων καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων, οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην περαιτέρω πρόοδο των κοινωνιών.   Επομένως, σε τελική ανάλυση, αν κάτι χρειάζεται αλλαγή, αυτό δεν είναι απλώς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, αλλά η εκ βάθρων ανατροπή των εκμεταλλευτικών καπιταλιστικών  παραγωγικών σχέσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα θετικό παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης στην Ευρώπη. Το επισημαίνει και ο ευρωπαϊκός τύπος.».

Θα είναι τόσο «προοδευτική» η εξέλιξη που θα σημειωθεί στην Ελλάδα, ώστε την αποδέχεται ακόμα και μέρος του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Για να συνεχίσει αμέσως μετά: «Μόνο ο κ. Σαμαράς και η εγχώρια διαπλοκή και τα επικοινωνιακά και πολιτικά φερέφωνα της κόπτονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ευρώπη».

Το επαναλαμβάνουμε και εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Το αντίθετο μάλιστα.

Όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή για το ευρωπαϊκό κατεστημένο, αλλά εμφανίζεται και ως πολιτικός εγγυητής της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Αναφέρει χαρακτηριστικά «Με ισχυρή διαπραγμάτευση εγγυόμαστε την πραγματικά ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη, χωρίς λιτότητα που δεν την επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες».

Και αλλού: «Μας κατηγορούν ότι επιδιώκουμε και σχεδιάζουμε τη ρήξη με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Αυτό που επιδιώκουμε και σχεδιάζουμε είναι η ρήξη με τη βαρβαρότητα».

Ο κ. Τσίπρας οραματίζεται μια ευρωζώνη χωρίς βαρβαρότητα.

Το χρέος

Διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης, ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, έδωσε και για το χρέος, αναφέροντας: «Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια».

Ακόμα και η θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, φαίνεται να κλονίζεται και να μετατοπίζεται επί το δεξιότερο, καθώς ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θα δώσουμε τη μάχη για την απαλλαγή της Ελλάδας από το βραχνά του χρέους. Διεκδικώντας μέσα από μια ειλικρινή, αλλά αποφασιστική διαπραγμάτευση διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Άλλο θα διαγράψουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και άλλο θα δώσουμε τη μάχη. Τη «μάχη» μπορεί και να την χάσεις.

Ερωτηματικά εξ' άλλου δημιούργησε η αναφορά του για «Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των ευρωπαϊκών συλλογικών μηχανισμών».

Τι θέλει να πει ο ποιητής με αυτή τη φράση - γρίφο; Σύντομα ίσως μάθουμε.

Και μια ερώτηση - παρατήρηση. Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους -όπως την εννοούσε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ- θα ζημιώσει τους λαούς της Ευρώπης; Περίεργη «αριστερή» προσέγγιση.  

Το φως και το σκότος

Στην αλήστου μνήμης εποχή «του φωτός και του σκότους» με πρωταγωνιστή το μακαρίτη Μένιο Κουτσόγιωργα μας μετέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή  «αντιπαράθεση» του με τον Α. Σαμαρά. 

Ιδού το απάνθισμα της «υψηλού πολιτικού επιπέδου αντιπαράθεσης», ή μάλλον της έκρηξης του λαϊκίστικου λόγου.

«Αντίπαλος μας η φθαρμένη κυβέρνηση Σαμαρά και το γερασμένο και φθαρμένο σύστημα εξουσίας που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε πεδίο ασυδοσίας , την ενημέρωση σε προπαγάνδα φόβου, τη δημοκρατία σε βιομηχανία τροπολογιών και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, την εθνική κυριαρχία σε αδειανό πουκάμισο».

«Ο κ. Σαμαράς κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα. Νεκρανασταίνει το Grexit, νεκρανασταίνει τη χρεοκοπία. Σέρνει το χορό των ζόμπι. Με μουσική υπόκρουση το ψέμα. Χρησιμοποιεί τη λέξη ΑΛΗΘΕΙΑ σε μια εκστρατεία ψέματος».

Όλα αυτά τα κάνει ο Σαμαράς. Για τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Σαμαρά, θα μας πουν τίποτα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Για τις αντιθέσεις «ιμπεριαλισμός – λαός» και «κεφάλαιο – εργασία» έχουν  να μας πούνε τίποτα; Όπως π.χ αυτοί σε πια πλευρά των δύο αυτών αντιθέσεων βρίσκονται;

Ο κ. Τσίπρας απείλησε εκ νέου τους επιχειρηματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το νόμο και θα προκηρύξει διαγωνισμό από μηδενική βάση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στα τηλεοπτικά κανάλια.

Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει μέτωπο με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των καναλιών, ή τους στέλνει το μήνυμα να σταματήσουν την σκανδαλώδη προβολή της ΝΔ και να προσφέρουν τη στήριξη τους σ' αυτόν; Σύντομα θα μάθουμε.

Τέλος, επανέλαβε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις τέσσερις ενότητες (του προγράμματος).

  • Άμεση αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης»
  • Μέτρα επανεκκίνησης της  οικονομίας
  • Μέτρα ανάκτησης της εργασίας
  • Θεσμική δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους