06/03/2021

Ο χορός των οξύτατων αντιπαραθέσεων μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τα οξύτατα προβλήματα του λαού άρχισε και θα κρατήσει με αυξανόμενη ένταση ως τις εκλογές. Είναι το κλίμα που θα μας συνοδεύει για 20 μέρες ακόμη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιάννης Τόλιος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε το αυτονόητο, ότι αν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν το κόμμα του να εφαρμόσει το πρόγραμμά του σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, σε περίπτωση δηλαδή που δεν υποταχθεί στη θέληση τους και δεν συμφωνήσει, θα προχωρήσει στις περιβόητες μονομερείς ενέργειες. Δεν θα πληρώσει τα τοκοχρεολύσια για το χρέος της χώρας κ.λπ.

Ανεξάρτητα τη γνώμη που έχει κάποιος για το πρόγραμμα και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ο Εργατικός Αγώνας έχει καταθέσει ολοκληρωμένα την αντίθεσή του σε αυτό μια και είναι μακριά από τις ανάγκες του λαού και της χώρας σε αυτή τη συγκυρία, είναι πολιτική που οδηγεί στο συμβιβασμό με τους «εταίρους», η τοποθέτηση του Γιάννη Τόλιου είναι απόλυτα φυσιολογική. Αν εμποδίζεται μια κυβέρνηση να εφαρμόσει το ψηφισμένο από το λαό πρόγραμμα της παίρνει κάθε αναγκαίο μέτρο για να το προωθήσει. Ιδιαίτερα σ' αυτή την περίπτωση πού πρόκειται για απειθαρχία και σύγκρουση με τους ευρωπαίους «επικυρίαρχους».

Αυτή η τοποθέτηση τροφοδότησε την εξέγερση του ΝΔ που ξεσήκωσε τον κόσμο δύο μέρες τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφό σχέδιο να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία και να αρπάξει τις οικονομίες των μικροκαταθετών. Ανεξάρτητα του γεγονότος αν αυτή τη στιγμή η ΝΔ ποσώς νοιάζεται για τους μικροκαταθέτες και το φτωχόκοσμο, είναι γεγονός ότι στο μυαλό της δεν χωράει και η παραμικρή σκέψη για αντίσταση στους επικυρίαρχους. Δεν είπε σε αυτούς και δεν θα πει ποτέ όχι. Το γνωρίσαμε καλά τα τελευταία χρόνια, έχουμε όμως και το ιστορικό παράδειγμα δεκαετιών. Προτίμησε η ΝΔ να βυθίσει το λαό στη φτώχεια και την απόγνωση, να στείλει στη μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, να βυθίσει τη χώρα στην καταστροφή προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζιτών και να διατηρεί τις καλές σχέσεις με τους εταίρους της. Σήμερα όμως η ΝΔ έχει ένα ακόμη λόγο να αντιδρά με τέτοια οξύτητα. Θέλει να αποφύγει τη συζήτηση πάνω στο τεράστιο πρόβλημα του πακέτου μέτρων που συμφώνησε να εφαρμοστεί μετά τις εκλογές, μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο mail Χαρδούβελη και είναι εξαιρετικά επώδυνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε πόσο ενοχλήθηκε και πόσο προβληματίστηκε από αυτή την επίθεση, ξέρουμε μόνο ότι η τακτική που ακολούθησε μέχρι τώρα δεν είναι τακτική αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, αλλά συμβιβασμού μαζί του. Αν είχε σκοπό να απειθαρχήσει και να συγκρουστεί μαζί του έπρεπε να ακολουθήσει ριζικά διαφορετική τακτική. Να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στους εργαζόμενους για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει, να καταθέσει συγκεκριμένα σχέδιο πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει την πίεση των Βρυξελλών και των μονοπωλίων, να πει δημόσια και ξεκάθαρα ότι προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά του δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με την ΕΕ, να φθάσει ως την αποχώρηση από το ευρώ και την ΕΕ.

Τα προηγούμενα χρόνια όφειλε να δράσει μέσα στο λαό, να τον προετοιμάσει και να συμβάλει στην ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την τρόικα για την ανατροπή της πολιτικής τους. Τότε πράγματι θα είχε το λαό στήριγμα στην προσπάθεια του. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως προτίμησε τη βουλή και τους θεσμούς, επέλεξε την τακτική του ώριμου φρούτου περιμένοντας την ώρα του και προχώρησε σε συνδιαλλαγή με τους υποτιθέμενους αντιπάλους του. Και αυτό γιατί δεν ήταν στις προθέσεις του να εφαρμόσει ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα σε αντιπαράθεση με το μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ αλλά ένα πρόγραμμα στα όρια της ανοχής τους.

                                                                                                      Α. Κ.    

IMAGE Ελλάδα η χώρα του γαλάζιου σκοταδισμού
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021
Γράφει ο Αμετανόητος. Ελλάδα η χώρα του πράσινου ήλιου, του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς. Πατρίδα θρησκεία, σουβλάκι με πίτα, Datsun, Adidas και χάνι της Γραβιάς. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ