Εργατικός Αγώνας

Χιροσίμα-Ναγκασάκι, εγκλήματα που δεν παραγράφονται

Κύλησαν 73 χρόνια από το πιο φρικιαστικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εξαπέλυσε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός για να τρομοκρατήσει και να ποδηγετήσει τους λαούς. Το «αγοράκι» -η πρώτη ατομική βόμβα- που άφησε το βομβαρδιστικό Enola Gay πάνω από τη μαρτυρική ιαπωνική πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945 σκότωσε ακαριαία 70.000 αμάχους ενώ ο κατοπινός αριθμός των νεκρών από εγκαύματα και ραδιενέργεια είναι ανυπολόγιστος.

Τρεις μέρες αργότερα, στο Ναγκασάκι, ο «χοντρός» όπως ονομάστηκε κωδικά η βόμβα πλουτωνίου, σκότωσε ακαριαία 40.000 αμάχους και βύθισε τους υπόλοιπους και τους απογόνους τους στον εφιάλτη των επιπτώσεων της ραδιενέργειας.

Οι εγκληματίες ισχυρίστηκαν πως με αυτό τον τρόπο επισπεύστηκε ο τερματισμός του πολέμου, αλλά δεν έπεισαν κανέναν. Όλοι κατάλαβαν πως οι εκατόμβες των νεκρών ιαπώνων ήταν η εικόνα της παγκόσμιας τρομοκρατίας που πρόβαλλε ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ για να καταβάλλει τη Σοβιετική Ένωση και να τρομοκρατήσει τους λαούς, να στείλει το μήνυμα πως μετά τη λήξη του πολέμου ένας ήταν ο νικητής. Απέτυχε οικτρά αλλά αυτό δεν αλλάζει τις ευθύνες του για το τεράστιο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, ένα έγκλημα για το οποίο ποτέ κανείς δεν λογοδότησε, αλλά που παραμένει πάντα απαράγραπτο.

Η κτηνώδης ανθρωποσφαγή, που άνοιξε επίσημα την «πυρηνική εποχή», γέννησε κινήματα φιλειρηνικά, αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά σ’ όλο τον πλανήτη. Κινήματα που με τη δράση τους αλλά και τη συνεπή φιλειρηνική στάση της ΕΣΣΔ απέτρεψαν νέες παγκόσμιες ανθρωποσφαγές.

Σήμερα, χωρίς το δέος της ΕΣΣΔ αλλά και με την προσωρινή υποχώρηση των κινημάτων, ο ιμπεριαλισμός νοιώθει δυνατός κι εξαπολύει περιφερειακούς πολέμους χρησιμοποιώντας πολλές χώρες ως προγεφυρώματα.

Η χώρα μας βρίσκεται σ΄ αυτή τη θέση και, παρά τις φιλειρηνικές διαθέσεις του λαού, τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία ονειρεύονται να τη μετατρέψουν σε λακέ των ιμπεριαλιστών με την «αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου» της βάζοντας σε κινδύνους την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή των βαλκανίων. Έχουν μεταστρέψει την Ελλάδα σε μια τεράστια βάση, ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», για την υλοποίηση των νέων πυρηνικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που πλέον πορεύονται με τη «λογική» του πρώτου πυρηνικού πλήγματος.

Ο καπιταλισμός είναι σύμφυτος με τον πόλεμο. Γι’ αυτό όσο θα υπάρχει, θα υπάρχουν πόλεμοι και ανθρωποσφαγές.

Ο μόνος αντίπαλος απέναντί του είναι η ανασύνταξη του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η ειρήνη, η συνεργασία των λαών, η κοινή τους πάλη ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ο αγώνας για την αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση είναι ο μονός δρόμος για να μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Για να μείνουν οι ανθρωποσφαγές της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τα τελευταία πυρηνικά εγκλήματα του ιμπεριαλισμού.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας