Εργατικός Αγώνας

Βία και αυταρχισμός με πρόσχημα την… Υγεία

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδωσε στην μνήμη και στην ιστορία του πολυτεχνείου, τη δική της… τιμή, μέσω των πραιτοριανών της.

Μετά την τριήμερη απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, η αστυνομία με εντολή προφανέστατα του πολιτικού της προϊσταμένου, έπνιξε με χημικά, κρότου λάμψης, και πέταξε νερό με τις αύρες, ενώ συνέλαβε διαδηλωτές.

Αψηφώντας τα αυταρχικά περιοριστικά μέτρα, εκατοντάδες πολίτες, κατέβηκαν τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, να αποτίσουν φόρο τιμής την εξέγερση του πολυτεχνείου.

Το ΚΚΕ έκανε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία τηρώντας τις αποστάσεις που επιβάλουν οι υγειονομικοί κανόνες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τιμητικό στεφάνι στους αγωνιστές του πολυτεχνείου στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ το ΜΕΡΑ25 έκανε καθιστική διαμαρτυρία κρατώντας πλακάτ με συνθήματα.

Λίγο αργότερα και χωρίς να προηγηθεί καμία αφορμή οι αστυνομικές δυνάμεις κτύπησαν τους διαδηλωτές του ΚΚΕ ενώ προπηλακίστηκε ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παφίλης, μάλιστα έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν και πέντε διαδηλωτές.

Παρών στα επεισόδια ήταν και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, αλλά αυτό δεν έδειξε να σταματά το μένος των δυνάμεων καταστολής.

“Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η Αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών” επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Από την άλλη, με προκλητικό τρόπο η ΝΔ με ανακοίνωση της σημειώνει ότι “O ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είχαν την ευκαιρία να δείξουν αυτές τις μέρες άτι πρώτο καθήκον τους έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αντ’ αυτού, για μικροκομματικούς λόγους, αποφάσισαν πως αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης. Τελικά αυτό που κατάφεραν είναι να κάνουν μέτωπο κατά της κοινωνίας.

Τους παραδίδουμε στην κρίση της”.

Η κυβέρνηση εδώ και μέρες δείχνει σαφώς πού το πάει. Με ένα κρεσέντο αυταρχισμού και με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα, επιδίδεται σε τρομοκρατία ανακοινώνοντας απαγόρευση συναθροίσεων για τρείς μέρες, απειλεί με συλλήψεις ακόμη και όσων δηλώνουν μέσω facebook ότι θα κατέβουν στην πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ σε πλατεία της Καρδίτσας ΜΑΤατζής, δε διστάζει να περάσει χειροπέδες σε κορίτσι 22 χρονών γιατί δεν πειθάρχησε υποτίθεται στις υποδείξεις του.

Η κυβέρνηση βρίσκει αφορμές για να προετοιμάσει ένα κύκλο αυταρχισμού και περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο οποίος θα μείνει μετά την πανδημία.

Καλλιεργεί το πνεύμα “νόμος και τάξη”, ενώ ταυτόχρονα περνά με νομοθετικό τρόπο αντεργατικά μέτρα και πτωχευτικούς κώδικες.

Η αποτρόπαια επέμβαση και βία της σημερινής ημέρας δεν πρέπει να φοβίσει το κίνημα, αλλά αντιθέτως να το δυναμώσει και με ενωτικό τρόπο να αντιπαλέψει την πολιτική της λιτότητας και του αυταρχισμού, θέτοντας τους δικούς του όρους.

Το πολυτεχνείο ζει! Οι ιδέες του και τα αντιιμπεριαλιστικά του συνθήματα παραμένουν επίκαιρα.

Ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερία!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας