Μια πρώτη τοποθέτηση για το επικείμενο δημοψήφισμα

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι πολύ πυκνές και πολύ κρίσιμες ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή.

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου ύστερα από αυτή την εξέλιξη;

  1. Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει την πρόταση των δανειστών και να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνεται να πει ένα ηχηρό όχι στην εξάρτηση της χώρας από τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό.
  2. Η μάχη της επομένης Κυριακής έχει ξεχωριστή σημασία και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία, σε πρώτη φάση, εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση- κάτι που φυσικά η κυβέρνηση δεν το επιδιώκει. Άλλωστε η πρόταση που η ίδια είχε καταθέσει στους δανειστές, ως πρόταση συμφωνίας, δεν αμφισβητούσε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά επιδίωκε την μεγαλύτερη και ισχυρότερη σύνδεση με το ευρώ. Γι’ αυτό και προέβλεπε σκληρά- αντιλαϊκά μέτρα ύψους 8 δισ. για την διετία 2015- 2016.
  3. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων του λαού αφενός και της μεγάλης δυσαρέσκειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου για την συμφωνία που προετοιμαζόταν από την κυβέρνηση και τους δανειστές. Είναι και μια κίνηση συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές για να πετύχει μια καλύτερη, από την προτεινόμενη, συμφωνία μαζί τους.
  4. Το δημοψήφισμα βοηθάει την κυβέρνηση να κρύψει πίσω από την πρόταση των δανειστών την δική της αντιλαϊκή πρόταση. Επιδιώκει δηλαδή την καταδίκη της πρότασης των δανειστών για να διατηρήσει αλώβητη την δική της πρόταση στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
  5. Η κυβέρνηση έχει την άνεση να προχωρήσει σ’ αυτό τον ελιγμό, να πετύχει την καταδίκη του περισσότερο κακού και να διατηρήσει ανέπαφη την δική της αντιλαϊκή πρόταση επειδή δεν υπάρχει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα κατά της εξάρτησης, κατά της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου δεν αμφισβητεί στις σημερινές συνθήκες την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Οι ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι τεράστιες πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Η ηγεσία του ΚΚΕ ταυτίζοντας την έξοδο από το ευρώ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με την σοσιαλιστική επανάσταση, εγκαταλείποντας την πάλη κατά της εξάρτησης, διέλυσε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια κι έχει δώσει τεράστια όπλα στο σύστημα ώστε αυτό να μπορεί να χειραγωγεί και να εγκλωβίζει τις λαϊκές μάζες.
  6. Η μάχη του δημοψηφίσματος πρέπει να δοθεί με τέτοιο τρόπο που το ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών πρέπει να μετατραπεί στην πράξη σε ΟΧΙ στην εξάρτηση - ΟΧΙ στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Πρέπει να εξηγήσουμε υπομονετικά και πειστικά στον εργαζόμενο λαό πως η πρόταση των δανειστών δεν προέκυψε γιατί κάποιοι από αυτούς είναι κακοί και ανθέλληνες αλλά γιατί αυτή είναι η φύση των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Συνεπώς δεν τελειώνουν όλα με το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής αλλά όλα τότε αρχίζουν. Ένα ηχηρό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που δεν θα επιτρέψει να μπει από το παράθυρο μια λιγότερο κακή αλλά εξίσου αντιλαϊκή συμφωνία, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές την δική της πρόταση συμφωνίας ή οποιαδήποτε παρόμοια παραλλαγή. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να προχωρήσει στην άμεση κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών μέτρων. Ένα ηχηρό ΟΧΙ πρέπει να μετατραπεί σε ένα ρωμαλέο πλατύ ενωτικό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα πετύχει την αποδέσμευση από την ΕΕ και την Ευρωζώνη ως άμεσο στόχο πάλης.