Εργατικός Αγώνας

Μετά θα λογαριαστούμε!

Ανοιχτή επιστρολή-κάλεσμα γιατρών, νοσηλευτών/τριών και εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας,

«Θα κάνουμε το χρέος μας. Δεν σιωπούμε και δεν θα σιωπήσουμε. Μετά θα λογαριαστούμε!» τονίζουν με επιστολή-κάλεσμά τους γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας. Όλοι αυτοί που τώρα δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας καλούν τους συναδέλφους, τους παράλληλα με τη μάχη κατά του ιού, να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα για αναβάθμιση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας που υπονόμευσαν όλες οι κυβερνήσεις. Τους καλούν μετά το πέρας της μάχης κατά της πανδημίας να μην δεχτούν να επιστρέψουν στη νεοφιλελεύθερη «κανονικότητα» των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή-κάλεσμα των υγειονομικών αναφέρει:

«Η εμφάνιση του νέου κορονοϊού έδειξε περίτρανα τη γύμνια ενός συστήματος που υπέρτατη αξία του είναι το κέρδος και οι αγορές και όχι ο άνθρωπος.

Γιατί τα κέρδη απαιτούν τη συρρίκνωση των κοινωνικών αγαθών, την απαξίωση και την αδιαφορία για κάθε ανθρώπινη αξία –πρώτα απ’ όλα της υγείας και της ίδιας της ζωής.

Γιατί για να μην διαταραχθούν οι αγορές ο δυτικός κόσμος συνέχισε να λειτουργεί όπως πριν, αδιαφορώντας και υποτιμώντας την πανδημία μέχρι τις πρόσφατες εκατόμβες θυμάτων στην καρδιά του «πολιτισμένου κόσμου».

Γιατί η παγκοσμιοποίηση απαιτεί και επιβάλλει ελευθερία κυκλοφορίας εμπορευμάτων, κεφαλαίων, ανθρώπων για να υπάρχουν κέρδη, ανεξαρτήτως απωλειών.

Γιατί εδώ και χρόνια όσοι σήμερα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα για τη δημόσια υγεία, υπηρέτησαν την ιδιωτικοποίησή της, την υποβάθμιση και απαξίωσή της.

Γιατί όσοι σήμερα επικαλούνται υποκριτικά την ατομική ευθύνη, τσαλαπάτησαν τη μέγιστη κρατική ευθύνη να διασφαλίζουν στους πολίτες αξιοπρεπή επιβίωση και υγεία. Και ψάχνουν βολικό άλλοθι για τις βαριές τους ευθύνες στις ατομικές συμπεριφορές.

Η μόνη δυνατή άμυνα απέναντι σε έναν τόσο φονικό ιό θα ήταν ένα άρτια οργανωμένο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Τέτοιο σύστημα όμως δεν υπάρχει στον κόσμο των αγορών και του κέρδους. Τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει, πολύ περισσότερο, στη χώρα μας, όπου τα μνημόνια αποτέλειωσαν ό,τι έστεκε ακόμα όρθιο.

Το ήδη ταλαιπωρημένο πριν την κρίση Εθνικό Σύστημα Υγείας, το διέλυσαν ακόμα περισσότερο όσοι υπηρέτησαν τα μνημόνια. Δεκάδες εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν απαιτούσαν να γίνει η Δημόσια Υγεία τροφή για τις αγορές και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεκάδες προσταγές των δανειστών τα τελευταία χρόνια ζητούσαν απολύσεις γιατρών και κλείσιμο νοσοκομείων.

Οι εκάστοτε πρωθυπουργοί και υπουργοί Υγείας, είναι υπόλογοι σήμερα γιατί ανάμεσα στην αγορά και στη Δημόσια Υγεία, διάλεξαν την πρώτη. Ορισμένοι επιτέθηκαν με μίσος και φανατισμό στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Άλλοι, αποδέχτηκαν ότι στο όνομα της αγοράς δεν μπορεί να γίνει τίποτα διαφορετικό. Λοβέρδος, Γεωργιάδης, Βορίδης, Πολλάκης, Κικίλιας, έχουν ευθύνη για τη σημερινή σχεδόν ανοχύρωτη στην πανδημία χώρα.

Μετά θα λογαριαστούμε, λέει η κοινωνία προς όλους όσους επιτέθηκαν στη Δημόσια Υγεία. Γιατί σήμερα, κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει το γεγονός ότι μόνο η Δημόσια Υγεία μπορεί να σώσει το λαό.

Μετά θα λογαριαστούμε, λέμε γιατροί και νοσηλευτές προς όλους όσους από θέσεις υπουργών Υγείας δούλεψαν για τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί σήμερα, θα πρέπει να δεσμευτούμε σήμερα στη μάχη ενάντια στην πανδημία και αύριο στον αγώνα γιατί μόνο ο λαός θα σώσει τη Δημόσια Υγεία.

Δεν ξεχνάμε τίποτα και κανέναν. Αν υπάρχει φιλότιμο, σιωπήστε και αποσυρθείτε. Και μην τολμήσετε να παίξετε με τους αριθμούς, συγκρίνοντας χώρες και νεκρούς. Μην τολμήσετε όταν θα γεμίζουν οι ελάχιστες ΜΕΘ που μας αφήσατε να ζητάτε κρεβάτια για τους δικούς σας.

Οι εκατόμβες νεκρών που βλέπουμε σε άλλες χώρες –και απευχόμαστε να δούμε και στη δική μας– οφείλονται στην αδιαφορία μπροστά στην πανδημία, στην ιεράρχηση της οικονομίας πριν από την υγεία και στην αδυναμία αποτελεσματικής περίθαλψης των ασθενών. Στις τραγικές ελλείψεις σε κρεβάτια, ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό, εξοπλισμό, προσωπικό.

Η πολιτική σας επάρκεια κάθε μέρα που περνάει κρίνεται από μετρήσιμες παραμέτρους:

Πόσα νέα κρεβάτια ΜΕΘ ανοίγουν κάθε μέρα;

Πόσα νέα κρεβάτια ΜΑΦ ανοίγουν κάθε μέρα;

Πόσους αναπνευστήρες εξασφαλίζετε κάθε μέρα;

Πόσους θαλάμους κοινής νοσηλείας ανοίγετε κάθε μέρα;

Πόσα κλειστά νοσοκομεία ανοίγετε κάθε μέρα;

Πόσα νοσοκομεία μετατρέπονται και αναδιατάσσονται σε νοσοκομεία αποκλειστικά για βαρέως πάσχοντες ασθενείς;

Γιατί ο ανθρώπινος πολιτισμός και οι αξίες του κρίνεται από το αν θα μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μην χαθεί καμιά ζωή.

Κρίνεται από το αν όλοι όσοι το χρειαστούν (όχι μόνο λίγοι, όχι μόνο νέοι, όχι μόνο εκλεκτοί) θα έχουν τη μεγαλύτερη φροντίδα, την αρτιότερη παρακολούθηση, την εντατικότερη θεραπεία.

Ως γιατροί και νοσηλευτές, ως εργαζόμενοι στην υγεία κάνουμε και θα κάνουμε το καθήκον μας, με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι ο άνθρωπος.

Μπαίνουμε στη μάχη και ελπίζουμε κανείς από εμάς να μην βρεθεί στο τραγικό δίλημμα να επιλέξει ποιον θα σώσει και ποιον θα αφήσει να πεθάνει. Ελπίζουμε να μην χάσουμε κανέναν συνάδελφο επειδή θα κάνει το καθήκον του (γιατί θα το κάνει) χωρίς μέτρα προστασίας.

Ο χρόνος που κερδίζουμε μπορεί να σώσει ζωές αν το κράτος κάνει αυτό που πρέπει. Και αν η κυβέρνηση δεν τον σπαταλά χρεώνοντας τις ευθύνες στην ατομική συμπεριφορά. Γιατί η ατομική ευθύνη παίζει ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης. Όμως η αντιμετώπιση, η περίθαλψη και ο αριθμός των απωλειών εξαρτάται από το αν μπορέσει να αντέξει το σύστημα υγείας.

Έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να επιστρατεύσει ό,τι υγειονομικές δυνατότητες υπάρχουν στη χώρα. Να επιτάξει όλες τις ιδιωτικές κλινικές, όλο το υλικό και εξοπλισμό τους, να στελεχώσει άρτια όλες τις δομές υγείας και την πρώτη γραμμή της άμυνας στην πανδημία.

Οι ουσιαστικοί απολογισμοί θα γίνουν μετά. Τότε όμως, κανείς από εμάς δεν θα αποδεχτεί την προηγούμενη «κανονικότητα». Κανένας πολίτης δεν πρέπει να αποδεχτεί να βρεθεί ξανά ανοχύρωτος μπροστά στην καταστροφή της υγείας και στην απειλή της ζωής.

Θα κάνουμε το χρέος μας. Δεν σιωπούμε και δεν θα σιωπήσουμε. Μετά θα λογαριαστούμε».

 

Ακολουθούν οι πρώτες υπογραφές:

Αμπελογιάννη Βάσω, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Άρτας
Γαρδικλής Δημήτρης, Νοσηλευτής, γραμματέας σωματείου εργαζομένων Ασκληπιείο Βούλας
Γραμματικόπουλος Γεράσιμος, Ιατρός νευρολόγος, Πάτρα
Δρίτσας Σπύρος, Γενικός Χειρουργός
Ζιαζιάς Δημήτρης, Ειδικευόμενος παθολογίας Π.. Γ. Ν. Πάτρας, πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α.
Κόνιαρης Χρήστος, Μέλος Γ. Σ. ΠΟΕΔΗΝ
Κοίλιας Σωτήρης, Ιατρός, Αίγιο
Κουκίδου Σοφία, Ειδικευόμενη πνευμονολογίας ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία”
Κουτσιούμπα Παρασκευή, Νοσηλεύτρια Γ. Ν. Νέας Ιωνίας “Αγία Όλγα”
Μακρή Αλέκα, Μαιευτήρας γυναικολόγος
Μαρκάτης Λευτέρης, Επιμελητής Β’ Πνευμονολογίας Γ. Ν. Κέρκυρας
Μπαδόγιαννης Άκης, Χειρουργός Ορθοπεδικός
Μπαμπαλής Δημητριος, Παθολογος εντατικολόγος διευθυντής ΤΕΠ Γ. Ν. Λαρισας
Παναρέτου Λευτέρης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”
Παπακωνσταντινόπουλος Παναγιώτης, Ιατρός νευρολόγος, Αίγιο
Παπαναστασίου Αφροδίτη, Νοσηλεύτρια
Παπαποστόλου Αποστόλης, Επιμελητής Α΄ Παθολόγος ΓΝ Μεσολογγίου
Πασσάς Νικος, Ψυχίατρος Λάρισας
Σαράντης Αθανάσιος, Ειδικευόμενος Ψυχιατρικής, ΨΝΑ
Σολωμός Θοδωρής, Διευθυντής Κ.Υ. νότιου τομέα Πατρών
Τσιμογιαννης Γιάννης, Χειρουργός Γ. Ν. Ιωαννίνων
Τσόχατζης Στέλιος, Χειρουργός Γ. Ν. Αιγίου, αντιπρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α.
Χατζηνάκης Βασίλης, Ειδικευόμενος ΩΡΛ Ερυθρός Σταυρός

 

Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται εδώ:

#ΜετάΘαΛογαριαστούμε

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας