Εργατικός Αγώνας

Πρώτα συμπεράσματα από την εμφάνιση του κορονοϊού!

Γράφει ο Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος.

Δεν ξέρουμε αν βρισκόμαστε στην αρχή, τη μέση ή το τέλος της επέλασης   του φονικού ιού.

Όμως είμαστε σε θέση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα αν και τα οριστικά θα βγουν μετά το τέλος της πανδημίας (όποτε υπάρξει) ή και πολλά χρόνια μετά.

Επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Η αναφορά στις επιπτώσεις του θανατηφόρου ιού στον άνθρωπο, στην υγεία του και την ζωή του προηγείται από όλα τα άλλα.

Και δεν μιλάμε μόνο γι’ αυτούς που έφυγαν που είναι και το πλέον τραγικό, αλλά και γι’ αυτούς πού ζουν το καθημερινό μαρτύριο της ανασφάλειας και της θανάσιμης απειλής που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την σωματική και ψυχική τους υγεία και θα την επηρεάζει για πολλά χρόνια.

Ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως ασφαλώς δεν οφείλεται μόνο στον δολοφονικό ιό.

Χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές και από την ανεπάρκεια των υγειονομικών υπηρεσιών, αφού οι κυβερνήσεις των δήθεν “αναπτυγμένων” χωρών άφησαν το μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό της υγείας στο έλεος των αγορών και του κέρδους.

Το σύστημα υγείας π.χ. της Ισπανίας με τις τεράστιες περικοπές τα τελευταία χρόνια καταρρέει και στην Ιταλία εξαναγκάζονται να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Στα δικά μας, το σύστημα δημόσιας υγείας όχι μόνο δεν είναι θωρακισμένο, αλλά είναι διάτρητο εξαιτίας της μείωσης των κρατικών δαπανών για την δημόσια περίθαλψη ιδιαίτερα την εποχή των μνημονίων αλλά και τον προσανατολισμό των εκάστοτε κυβερνώντων στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του.

Είναι άλλωστε νωπή η εξαγγελία του πρωθυπουργού για νοσοκομεία με Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ) κατά το πρότυπο του νοσοκομείου “Καρολίνσκα” της Σουηδίας.

Επιπτώσεις στην οικονομία.

Η αναστάτωση από τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγάλη και ο κίνδυνος παγκόσμιας κρίσης ορατός.

Ο αποκλεισμός πόλεων, ο αυστηρός περιορισμός των μετακινήσεων πλήττουν την κατανάλωση. Η παραγωγή θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των προβλημάτων των παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής και θα μειωθούν οι επενδύσεις. Επίσης θα περιοριστούν   οι εξαγωγές.

Ποιες θα είναι για τη χώρα μας οι επιπτώσεις του κορονοϊού:

  • Η κατανάλωση θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα όπως και η παραγωγική διαδικασία αφού οι εισαγωγές απαραίτητων ειδών θα μειωθούν. Θα πληγεί επίσης ο τουρισμός και οι εξαγωγές αφού αναμένεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπει σε ύφεση.
  • Θα μπει σε νέα μεγάλη δοκιμασία βιωσιμότητας το τεράστιο χρέος.
  • Τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν σοβαρά τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους και θα βυθίσουν ακόμα σε μεγαλύτερη απελπισία τα μικρομεσαία στρώματα μετα την δεκαετή περίοδο απανωτών μνημονίων

Τι πρέπει να γίνει:

α) Υγεία.

Τώρα που κατέρρευσε ο μύθος συνύπαρξης δημόσιου με ιδιωτικό τομέα στην υγεία και αποδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός ισχυρού και ικανού δημόσιου τομέα υγείας όπως ομολογήθηκε και από το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, χρειάζεται αγώνας υγειονομικών και λαού γι’ αυτό το σκοπό.

Δηλαδή για την οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες απαιτήσεις ,θα μπορεί να αντιμετωπίζει τρέχουσες και έκτακτες καταστάσεις και θα προστατεύει την υγεία του λαού χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

β) Οικονομία.

Επιγραμματικά είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, πού επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα. Επίσης πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Επίσης να παρθούν   μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης και μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να μπορέσει να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία πρέπει να απαιτηθεί μονομερής αναδιάρθρωση του χρέους.

***

Σαν επίλογος πρέπει να τονιστεί ότι ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτό που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι το κυριότερο όπλο είναι ο αυτοπεριορισμός και η ατομική ευθύνη, χωρίς να υποτιμάται η υπεύθυνη στάση που πρέπει να επιδείξουν όλοι οι πολίτες όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης του εαυτού τους και των συνανθρώπων τους

Δεν αρκεί η συμμόρφωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής και η αποφυγή συναθροίσεων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν αυτή η προσπάθεια δεν στηρίζεται από ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας επαρκώς στελεχωμένο, με όλα τα σύγχρονα μέσα στη διάθεσή του στη μάχη κατά του φονικού ιού.

Τέλος η αισιοδοξία ότι ο κόσμος θα αλλάξει όταν περάσει η πανδημία, θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν ο εργαζόμενος λαός που παράγει τον πλούτο και τον καρπώνονται λίγοι δεν περιέλθει σε λήθη και δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Να μην έχει την αυταπάτη ότι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο και εξουσιάζουν τον κόσμο θα αλλάξουν.

Υπήρξαν και σοβαρότερες επιδημίες στο διάβα της ιστορίας και δεν άλλαξαν. Το αντίθετο.

Έτσι και τώρα θα προσπαθήσουν να φορτώσουν τα βάρη της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε   ο φονικός ιός, στις πλάτες των αδύναμων.

Η μεγάλη πρόκληση για τους λαούς όλου του κόσμου μετά από αυτή την περιπέτεια είναι να αγωνιστούν για να μπει στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι τα κέρδη και οι αγορ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας