Εργατικός Αγώνας

Η πανδημία αντιμετωπίζεται μόνο με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Γράφει ο Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος.

Μπήκαμε στην δεύτερη και πιο επικίνδυνη φάση της πανδημίας που εμφανίζει μεγάλη έξαρση με ασταμάτητα ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων. Κι ακόμα προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις στα σχολεία, στα γηροκομεία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας.

Η χώρα βγήκε σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο από την καραντίνα, αλλά με βαριές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.

Για την εμπόδιση της μεγάλης εξάπλωσης της πανδημίας έπαιξε σαφώς μεγάλο ρόλο το γενικευμένο lockdown αλλά και άλλοι πιθανώς λόγοι όπως κλιματολογικές συνθήκες, η περίοδος χωρίς τουρισμό κ.α.

Η επιλογή που επικράτησε ήταν η γνωστή καραντίνα που ζήσαμε, με σκοπό να εμποδιστεί η διασπορά και να προετοιμαστεί το δημόσιο σύστημα υγείας που νοσούσε εξαιτίας των πολιτικών που το αποδυνάμωσαν και έστρωσαν το έδαφος στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τι έγινε όμως στο διάστημα αυτό, πέρα από το γενικευμένο lockdown;

Τα “μέτρα” που πάρθηκαν σε καμία περίπτωση δεν οχύρωσαν το ανοχύρωτο σύστημα υγείας.

Ελάχιστες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες, με μετακινήσεις προσωπικού λόγω των κενών που εκτός των άλλων δημιουργούσαν κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Δημιουργήθηκαν πτέρυγες covid-19 με γιατρούς   στην πλειοψηφία τους ειδικευόμενους και σε μερικές περιπτώσεις ειδικοτήτων που δεν είχαν σχέση με την πανδημία.

Περιορισμένος ήταν ο αριθμός προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών με προσωρινές συμβάσεις.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θεωρείται σημαντικός τομέας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας, αντί ενίσχυσης, αποδυναμώθηκε με τις μετακινήσεις του προσωπικού με επακόλουθο μεγάλος αριθμός ασθενών με άλλα νοσήματα έμεινε χωρίς παρακολούθηση.

Οι περιβόητες προσλήψεις δεν ήταν τίποτα άλλο από προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών με καταληκτική ημερομηνία και νοσηλευτικού-βοηθητικού προσωπικού που σε καμία περίπτωση δεν κάλυπταν τις ανάγκες από τις ελλείψεις προσωπικού που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες με αναρρωτικές άδειες και άδειες ειδικού σκοπού.

Όσον αφορά την στρατηγική ιχνηλάτησης, οδηγιών και συντονισμού, επικράτησε το απόλυτο χάος, με τις αντικρουόμενες οδηγίες και τις αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις που δημιουργούσαν επιπλέον σύγχυση.

Η έλλειψη διενέργειας PCR test οδήγησε στην εγκληματική απόφαση μη χρησιμοποίησης τους στις ελαφριές περιπτώσεις και σε όσους είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Όμως οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης δεν ήταν τυχαίες.

Είχαν σχέση με τη λογική κόστους-οφέλους που δεν επέτρεπε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, γιατί θεωρούν ότι οι δαπάνες για την υγεία δεν κατευθύνονται σε παραγωγικούς τομείς και δεν αποφέρουν κέρδη.

Όμως την ίδια ώρα δίνονται στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια υπερβολικά μεγάλα ποσά για νοσηλεία σε ΜΕΘ και χειρουργεία με την δικαιολογία των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Κοντά σε αυτά και τα δεκάδες εκατομμύρια για την διαφημιστική καμπάνια.

Τα κυβερνητικά στελέχη με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζουν ότι όλα λειτουργούν κανονικά.   Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. H κυβέρνηση επέβαλε το lockdown την άνοιξη κλείνοντας κυριολεκτικά τη χώρα εκτός των μεγάλων επιχειρήσεων. Δικαιολόγησε τις ενέργειές της λέγοντας πως ήταν αναγκαίο μέτρο για να κερδίσει χρόνο και να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αναμενόταν το φθινόπωρο. Να οργανώσει καλύτερα το ΕΣΥ, να προσλάβει   γιατρούς, να οργανώσει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να οργανώσει καλύτερα το σύνολο των τομέων του κράτους και της οικονομίας ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων και να αναχαιτιστεί η επέκταση του ιού.

Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, κανένα ενδιαφέρον, δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ κι έτσι σήμερα, που η πανδημία καλπάζει, η υγεία και η ζωή χιλιάδων ανθρώπων βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα τεράστια προβλήματα βρίσκονται στην κατάσταση που ήταν το Φλεβάρη. Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει διαγωνισμός για την πρόσληψη προσωπικού και την αγορά οχημάτων μόλις πρόσφατα την ώρα που πολλές δεκάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε κάθε λεωφορείο και βαγόνι των συρμών.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις, που είναι βασικός τομέας διάδοσης του ιού, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, στοιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε πολύ περιορισμένους χώρους χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Αρκεί να θυμηθεί κάνεις τις βιομηχανίες τροφίμων στην κεντρική Μακεδονία, τα εκκοκκιστήρια στη Βοιωτία, το πτηνοσφαγείο της Πίνδου, τα γηροκομεία, τους αλλοδαπούς εργάτες στη Λακωνία και σε κάθε περιοχή. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι το δίκιο είναι το συμφέρον των επιχειρηματιών.

Στις φοιτητικές εστίες, που ζουν χιλιάδες φοιτητές, οι συνθήκες είναι άθλιες με πλήθος καταγγελίες για έλλειψη απολυμαντικών μέσων, επιμελέστατη καθαριότητα και άθλια κτίρια και υποδομές.

Εκεί βρίσκονται οι πιο βασικές αιτίες της μεγάλης διάδοσης του ιού.

Η κυβέρνηση όμως, θέλει να αποπροσανατολίσει από τις δικές της ευθύνες, αξιοποιώντας το φόβο των ανθρώπων. Με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δείχνει σαν ενόχους την νεολαία που διασκεδάζει συνωστιζόμενη και τους “ανεύθυνους” πολίτες, υπερβάλλοντας σκόπιμα για κάποιες υπαρκτές καταστάσεις. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την καθοδήγηση της κυβέρνησης και με αδρή αμοιβή δεν τα είδαν όλα αυτά, δεν είδαν καμία άλλη αιτία πέρα από την έλλειψη ατομικής ευθύνης των πολιτών. Οι οθόνες γεμίζουν καθημερινά από δεκάδες μπλόκα αστυνομικών που ελέγχουν με κάθε λεπτομέρεια, λεωφορεία, ταξί, ΙΧ και πεζούς για να επιβάλλουν πρόστιμα και τις πλατείες και τους γάμους ώστε να φανεί πόσοι συμμετείχαν.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να κλείσεις για μήνες ολόκληρους στα σπίτια ένα λαό και κυρίως τη νεολαία, είναι αντίθετο από την ίδια τη φύση των νέων. Εξάλλου πρόκειται για ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, είναι δυνατόν παντού στον κόσμο η νεολαία και οι μεγαλύτεροι να είναι εντελώς ανεύθυνοι; Οι νέοι στις μέρες μας είναι βαθύτατα απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, απογοητευμένοι από τη ζωή τους, από η μεγάλη ανεργία, την τεράστια ανισοκατανομή του πλούτου και όλα αυτά τα χρεώνουν, όχι άδικα, στις κυβερνήσεις και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι νέοι στο δυτικό κυρίως κόσμο απορρίπτουν την κοινωνία αυτή, απορρίπτουν, έστω και αν δεν το συνειδητοποιούν πλήρως, τον τύπο αυτόν οργάνωσης της κοινωνίας. Εκεί βρίσκονται οι αιτίες.

Οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο ότι η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων, η εφαρμογή των απαιτήσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών, πού είναι το ευαγγέλιο της κυβέρνησης, δεν αφήνουν περιθώριο για να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται. Το ίδιο ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις του καπιταλιστικού κόσμου.

Αυτή την ώρα η υπεράσπιση της υγείας της νεολαίας, των ηλικιωμένων και του λαού είναι το πρωταρχικό ζήτημα. Μαζί με αυτό έρχεται η επιβίωση του λαού το χειμώνα, αυτών που έχασαν τη δουλειά τους, όσων εργαστήκαν περιστασιακά ή πήραν τα ψίχουλα των 534 ευρώ το μήνα, των επαγγελματιών και των μικρεμπόρων που καταστράφηκαν ή κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Είναι η ώρα της δράσης. Να τελειώνουν οι αυταπάτες. Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει κάτι καλύτερο από τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Είναι η ώρα για ένα κίνημα μαζικό πού στην καρδιά του θα είναι οι εργάτες και οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι στην υγεία, η νεολαία που θα διεκδικήσει:

  • Ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας Άμεσο διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
  • Δυνατότητα για τεστ σε όλους όσους έχουν ανάγκη στα δημόσια νοσοκομεία και καμία εμπλοκή στο θέμα αυτό του ιδιωτικού τομέα, όπως γίνεται τώρα που εκμεταλλεύεται την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας και αναδιοργάνωση ΕΟΔΥ.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, συνθήκες ανθρώπινες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Μέτρα προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών στις προσφυγικές δομές, μέριμνα για τους χιλιάδες πρόσφυγες εκτός δομών που βρίσκονται στο έλεος της πανδημίας και της πείνας.
  • Να διατεθούν οι πόροι για ανθρώπινη διαβίωση ολόκληρου του ελληνικού λαού το χειμώνα και όσο διαρκεί η πανδημία.
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας