Εργατικός Αγώνας

Η κοινωνία ενάντια στον COVID-19: μια μάχη ενάντια στον καπιταλισμό

Του Νίκου Δαμιανάκη.

ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Η κοινωνική αδικία σε κάνει να αρρωσταίνεις. Ως αποτέλεσμα της έντονης ανταγωνιστικής πίεσης, δεν είναι ότι αυξάνονται τα κρούσματα αλλά είναι ότι οι φτωχοί αρρωσταίνουν συχνότερα και πεθαίνουν νωρίτερα!

Οι υγειονομικές μεταρρυθμίσεις των πρόσφατων κυβερνήσεων έχουν επιδεινώσει την κοινωνική αδικία στο σύστημα υγείας. Οι πολυεθνικές κα οι επιχειρήσεις των ντόπιων ολιγαρχών έχουν ανακουφιστεί, οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν μόνο για την αύξηση του κόστους. Ταυτόχρονα, η φαρμακευτική βιομηχανία και οι νοσοκομειακοί όμιλοι κερδίζουν δισεκατομμύρια κέρδη από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.  Υπάρχουν πολύ λίγοι γιατροί, πολύ λίγες νοσοκόμες στα νοσοκομεία και τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση. Οι επείγουσες εκείνες, άμεσες επενδύσεις στα δημόσια νοσοκομεία έχουν σταματήσει να γίνονται εδώ και χρόνια. Αυτό που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ και θέλει η κοινωνία  είναι ένα σύστημα αλληλεγγύης, δίκαιης και χωρίς φραγμούς με επίκεντρο της φροντίδας των ασθενών. Η υγεία δεν πρέπει να συνεχίσει να εκφυλίζεται σε μια αγορά στην οποία τα κέρδη υπολογίζονται περισσότερο από τους ανθρώπους: Απαιτούνται κυβερνήσεις που, αντί να συνεχίζουν να ιδιωτικοποιούν την υγεία,  να οργανώνουν μια Δημόσια Υγεία ως μέρος του κράτους πρόνοιας (υπό δημόσιο έλεγχο και όχι υπό ΜΚΟ και ΣΔΙΤ).

Για τους πολίτες αξίζει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. Την έχουν πληρώσει άλλωστε με φόρους, θυσίες και τη ζωή τους την ίδια. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη εστίαση στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού και πιο κοινωνικά αποδεκτή χρηματοδότηση. Φορολόγηση των εφοπλιστών, των ολιγαρχών με τα ΜΜΕ του, διαγραφή του χρέους, έξοδο από Ευρωζώνη, Ε.Ε και ΝΑΤΟ (2 με 4% του ΑΕΠ πληρώνουμε στο ΝΑΤΟ για να είμαστε “εκλεκτό μέλος”). Προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της περίθαλψης για τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας και χρόνιων ασθενών, η ολοκληρωμένη δωρεάν φροντίδα πρέπει να είναι βασικό μοντέλο. Με μια δημόσια ασφάλιση δημόσιας υγείας που βασίζεται στο μοντέλο “Σύμφωνα με τις δυνατότητες-με βάση τις ανάγκες του καθενός”. Έτσι θα διασφαλιστεί  μια καλή ιατρική περίθαλψη και προσιτή για όλους ξανά.
Η πανδημία ανέδειξε ότι απαιτείται να τεθούν τα θεμέλια μιας άλλης κοινωνικής πολιτικής για την Υγεία που να απαντά στο σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού και της χώρας. Για ένα ριζικά νέο, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας, που θα αντιμετωπίζει την υγεία ως λαϊκό δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό:

Με μια διαφορετική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με κέντρο την πρόληψη πρώτα από όλα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά, φτωχά στρώματα. Δικτυωμένη στους χώρους εργασίας, σπουδών, μεταφορών και κοινωνικών δομών. Σε αντιπαράθεση με τις μνημονιακές πολιτικές και δεσμεύσεις, καθώς και με το σημερινό, νεοφιλελεύθερο, ιδιωτικο-οικονομικό μοντέλο της νοσοκομειοκεντρικής και ιατροκεντρικής υγείας.

Με τη μεγάλη αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και πρόνοια με αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής στο «κοινωνικό κράτος», δηλαδή, στις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, σε αντιπαράθεση με τον προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, στους επιχειρηματικούς ομίλους, την αστυνομία και τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Με την αντίστοιχη υποστήριξη του ΕΣΥ με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να καλύπτει πραγματικά τόσο τις έκτακτες, όσο και τις διαρκείς ανάγκες του λαού για περίθαλψη. Με εθνικοποιήσεις και κοινωνικό έλεγχο στη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία παραγωγής υγειονομικών υλικών.

Με την πρόληψη απέναντι στη συνεχή επανεμφάνιση επιδημιών, νέων ή και παλαιότερων ασθενειών, σωματικών και ψυχικών, με μέτρα προστασίας της εργασίας, της διατροφής, της λαϊκής στέγης, των πόλεων, αλλά και της φύσης, των άγριων και οικόσιτων ζώων, ενάντια στην ανεξέλεγκτη και καταστροφική δράση των πολυεθνικών, που γεννούν τις επιδημίες και τις μαζικές ασθένειες. Με ουσιαστική εκπαίδευση του λαού για την υγεία σε ρήξη με τις συνωμοσιολογικές προκαταλήψεις και την άκριτη αποδοχή των διαφόρων «ειδικών».

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ;

 

Μια Ματιά στην Ε.Ε)

Η πανδημία του COVID-19 το έχει αποδείξει: η κοινωνία μας γίνεται πιο ισχυρή όταν επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη είναι ένα στέρεο βήμα προς την έξοδο από την κρίση. Πρέπει επίσης να συντονιστεί διεθνώς στις κοινωνίες όχι στις αστικές τάξεις.. όχι στις αστικές κυβερνήσεις. Αν περιμένουμε από τις κυβερνήσεις  θα δούμε πως τα πιο αδύναμα κράτη (όπως η Ελλάδα) θα εξαρτώνται περισσότερο από τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της Δύσης.

Βλέπουμε σήμερα πως έχει διεισδύσει σε σημαντικά στρώματα της κοινωνίας, παρά εκατομμύρια περιπτώσεις και πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους, (αποτελεί απόδειξη του βάθους της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος,) πως ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις του τείνουν να χάσουν κάθε εμπιστοσύνη από τον πληθυσμό. Είναι επίσης απόδειξη της αξιολύπητης αποτυχίας των κομμάτων της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος να διοχετεύσουν αυτόν τον θυμό στις αστικές τάξεις και τους μηχανισμούς τους, σε μια προοδευτική, ταξική κατεύθυνση. Εάν αυτός ο σκεπτικισμός μεταφράζεται σε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, τότε ενδέχεται να μην φτάσουμε στο 70 τοις εκατό της ανοσίας που απαιτείται για τον τερματισμό της πανδημίας.

Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη φάνηκε για ακόμη μια φορά από το ότι όλα τα χρήματα και η προσπάθεια που δαπανήθηκαν για την παραγωγή ενός εμβολίου αποδείχτηκε πως να είναι άνευ αντικειμένου. Η ΕΕ έχει υπογράψει έξι συμβόλαια εμβολίων – με τις Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Pfizer-BioNTech και CureVac. Μέχρι στιγμής μόνο το εμβόλιο Pfizer / BioNTech δεν έχει παραδώσει τον απαιτούμενο αριθμό δόσεων και η AstraZeneca σε μια σειρά καπιταλιστικών χωρών (καθόλου τυχαία) έχει βγει εκτός συναγωνισμού λόγω “παρενεργειών”. Η απόπειρα «διαφοροποίησης» σήμαινε ότι η επιτροπή πλήρωσε πολλά εμβόλια που δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει και δεν διαθέτει αρκετά από αυτά που έχει πράγματι εγκρίνει για να καλύψει τη ζήτηση. Χαρακτηριστικό πως η (πολιτισμένη) Φινλανδία, για παράδειγμα, έλαβε μόνο 40.000 δόσεις τον Δεκέμβριο, αντί των 300.000 που αναμενόταν. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες της ΕΕ κατάφεραν να εξασφαλίσουν επιπλέον δόσεις εκτός της κοινής συμφωνίας αγορών, προκαλεί τεράστια απογοήτευση σε ολόκληρο το μπλοκ. Παρόλο που φαίνεται να αντιμετωπίζει καλύτερα την πανδημία από άλλες χώρες, η κατάσταση στη Γερμανία έχει επιδεινωθεί. Και  βρίσκεται υπό πυρκαγιά επειδή δεν εξασφάλισε αρκετές δόσεις εμβολίου και καθυστερεί να ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Μόλις 265.000 λήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, σε σύγκριση με περίπου ένα εκατομμύριο στη Βρετανία. Αυτό συμβαίνει παρά τη γερμανική κυβέρνηση που επενδύει δισεκατομμύρια στην έρευνα εμβολίων της BioNTech. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν το χρυσό παιδί της χρηστής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, δέχτηκε πυρά αφού αποδείχθηκε ότι παρενέβη προσωπικά για να εμποδίσει την αγορά περισσότερων δόσεων του φαρμάκου Pfizer / BioNTech. Αυτό οδήγησε ακόμη και τους πιο ένθερμους μικροαστούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής κοινότητας να βλέπουν πως η ΕΕ έχει χάσει τη λάμψη της υπό αυτήν την κρίση.

Η αντιμετώπιση απέναντι στην AstraZeneca (προς όφελος πάντα της Pfizer, όπως δείχνουν τα δεδομένα) φανέρωσε τις τεράστιες ελλείψεις σε εμβόλια και εν τέλει οδήγησαν στην αλλαγή οπτικής απέναντι στο ρώσικο εμβόλιο “Sputnik V”. Στην Γερμανία μόνο, οι ηγεσίες 5 γερμανικών κρατιδίων απαίτησαν άμεσα το “πράσινο φως” από τον ΕΜΑ προσπερνώντας την “απαιτούμενη” γραφειοκρατία να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαιτούμενες παραγγελίες. Η γειτονική Κύπρος ήδη επισημοποίησε την αγορά 50.000 δόσεων του Sputnik V (αφού εγκριθεί πρώτα) και μάλιστα μέσω άμεσης διμερούς συμφωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Μια Ματιά στην Ελλάδα

Το ΕΣΥ, που είχε γονατίσει εδώ και καιρό, τώρα σέρνεται…

H κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής που δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση των περιστατικών της νόσου Covid-19 ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ και   με τις δεκάδες, καθημερινές εισαγωγές.

Αυτή τη στιγμή όλες οι κλίνες ΜΕΘ για Covid-19  έχουν γεμίσει, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 125 ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής και νοσηλεύονται προσωρινά σε απλές κλίνες.

Χαρακτηριστική εικόνα αποτελούν μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως το Σισμανόγλειο, ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία κ.α., στα οποία η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 100%. Πριν από κάποιες μέρες οι 2.000 από τις 2.200 απλές κλίνες covid στην Αττική ήταν κατειλημμένες, 370 ήταν οι διασωληνωμένοι – 353 εκ των οποίων σε ΜΕΘ. Αυτό δείχνει ίσως ότι 17 άτομα διασωληνώθηκαν σε απλούς θαλάμους.

Μέσα σ αυτήν την κατάσταση αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτές, όλο το αναγκαίο προσωπικό, ο υπουργος Υγείας αποφάσισε 6 το πρωί να αρχίσει να συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς προσφέροντας τους, όπως έχει γίνει γνωστό, μισθό 2.000 ευρώ συν 1.400 ευρώ το μήνα για εφημερίες. Ο υπουργός πιθανόν να ξέχασε πως την ίδια στιγμή οι γιατροί και οι νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος Υγείας έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες ολόκληρων μηνών. Η ΝΔ έβαλε τους ιδιώτες μέσα στη δημόσια υγεία από το παράθυρο: Αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τους ζητά επιτακτικά να “παραχωρήσουν” κλίνες με το αζημίωτο, έναντι αδράς αμοιβής.

Όπως και να χει η κατάσταση όμως με τους ιδιώτες, οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τον συνεχή αυξανόμενο αριθμό των διασωληνώσεων που καθημερινά καταρύπτει το ένα νέο αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που δίνει ο Ηλίας Σιώρας ( αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμός») πως η ιδιότυπη συμμαχία της κυβέρνηση με τους ιδιώτες  γιατρούς προφανώς δεν επαρκεί και προφανως δεν είναι λύση. Τεράστιο πρόβλημα είναι η έλλειψη των κλινών στον δημόσιο τομέα οπότε λύση θα ήταν η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να αντιμετωπιστεί αυτή η οριακή κατάσταση.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ 23/03/2021 (www.eody.gov.gr)

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.779 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς.Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς. Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.051.592 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.146.920 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 45.389 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

 

Συμπερασματικά

Το ανησυχητικό δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλός. Φθάνει το 12,13% με τον αιρθμό των κρουσμάτων να καταγράφονται σε μόλις 6.195 μοριακά τεστ και συνολικά 14.074.

Στην (άκρως τουριστική) Κρήτη, ο αριθμός κρουσμάτων κυμάνθηκε μόνο στις 22 Μαρτίου:
1)στα Χανιά 32
2)στο Ηράκλειο 25,
3)στο Ρέθυμνο 5  
4) στο Λασίθι  2.

Σημειώνεται ότι σήμερα στην Κρήτη υπήρξε ένας ακόμα θάνατος εξαιτίας της πανδημίας.

Συνολικά στη χώρα, μέσα στις 22 μέρες του Μάρτη είχαμε πάνω από 1.000 θάνατους από κορωνοϊό

Ταυτόχρονα…οι μεγαλοιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή managers ξένων (τουριστικών) συμφερόντων καλλωπίζονται περιμένοντας τον 2ο Στόλο…(από τουρίστες…γιατί ο 1ος Στόλος κατέφθασε πριν 2 μέρες με το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower στη Ναυτική Βάση Σούδας).
(Άραγε θα βρεθεί ο εκπρόσωπος του νόμου εκείνος, που θα ρίξει πρόστιμο στα “χωρίς μάσκα κι αποστάσεις” ναυτάκια; Ή η επιτέλεση του καθήκοντος φτάνει ως τις απαγωγές φοιτητών απ’ τα σπίτια τους;)

Μήπως τελικά ο Covid-19 πρέπει να πολεμηθεί από κοινού με το σύστημα που τον παράγει και τον αξιοποιεί ως όπλο ενάντια στον κόσμο της εργασίας;

 

Ο Νίκος Δαμιανάκης είναι MSc ψυχολόγος. Εργάζεται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας