Εργατικός Αγώνας

Η Κούβα πρωτοπόρα στην παιδική ανοσοποίηση

Η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανοσοποίησε τα παιδιά άνω των δύο ετών ενάντια στον κορονοϊό.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου, η Κούβα έγινε η χώρα με τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό εμβολίων COVID-19 που χορηγήθηκαν ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με το «Our World in Data» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

 

 

“Αυτά τα δεδομένα δείχνουν τα κατορθώματα της εκστρατείας ανοσοποίησης, σύμφωνα με την οποία έχουν χορηγηθεί στον πληθυσμό 5,119,956 δόσεις εμβολίων Abdala, Sovereign 02 ή Sovereign Plus”, δήλωσε η Ileana Morales, διευθύντρια Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας του Υπουργείου Υγείας της Κούβας.(MINSAP).

Τον Μάρτιο, το Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay (IFV) και το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) πραγματοποίησαν μελέτη σε ομάδες κινδύνου στις επαρχίες της Αβάνας, του Σαντιάγο ντε Κούβα, της Γκράνμα και Γκουαντάναμο για να επαληθεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Abdala και Sovereign 02, τα οποία είχαν αποδειχθεί ότι έχουν ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90 τοις εκατό σε κλινικές δοκιμές.

Χάρη σε αυτή τη μελέτη, 452,392 δόσεις εμβολίου χορηγήθηκαν σε άτομα με μη μεταδοτικές χρόνιες ασθένειες, εργαζόμενους στο BioCubaFarma (Το BioCubaFarma (Biotechnology Innovation Organization) είναι κουβανικός κρατικός οργανισμός βιοτεχνολογίας. Είναι υπεύθυνος για το 50% περίπου όλων των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Κούβας), επαγγελματίες υγείας και φοιτητές της ιατρικής. Στις 9 Ιουλίου, το Κέντρο Κρατικού Ελέγχου Φαρμάκων, Εξοπλισμού και Ιατρικών Συσκευών (CECMED) ενέκρινε την επείγουσα χρήση του εμβολίου Abdala μετά από τον έλεγχο της αποτελεσματικότητάς του. Εβδομάδες αργότερα, έδωσε την ίδια άδεια στα εμβόλια Sovereign 02 και Sovereign Plus.

Η Κούβα άρχισε τον μαζικό εμβολιασμό των ενηλίκων στις 29 Ιουλίου και τον εμβολιασμό των παιδιών αρχές Σεπτεμβρίου, και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανοσοποίησε παιδιά άνω των δύο ετών από τον κορονοϊό.

Μετά την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, τα σχολεία θα ξαναρχίσουν τα μαθήματα δια ζώσης και οι αρχές θα ανοίξουν σταδιακά τα σύνορα της χώρας για τους τουρίστες από τις 15 Νοεμβρίου, όταν το 92,6 % του πληθυσμού είναι πιθανό να έχει ανοσοποιηθεί πλήρως για την COVID-19.

Επί του παρόντος, οι μόνες ομάδες πληθυσμού που δεν εμβολιάζονται είναι ογκολογικοί ασθενείς που δεν έλαβαν έγκριση από τον ειδικό γιατρό τους και άτομα αλλεργικά στη thimerosal, η οποία αποτελεί ενεργό συστατικό των τριών εμβολίων.

 

Πηγή: telesur

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας