Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Ενάντια στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση των αναπήρων!

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά

Απροκάλυπτη και ολομέτωπη είναι η επίθεση της σημερινής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ακόμα και στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες και των οικογενειών τους. Οι ευθύνες δεν περισσεύουν όμως και για τους πρωτεργάτες ψήφισης των μνημονίων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, οι οποίοι συναίνεσαν στις πλέον παράλογες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας για την εφαρμογή των πιο ανθρωποκτόνων και αναπηροκτόνων πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι ίδιοι ανάλγητοι εθνοπατέρες, το έτος 2012 κύρωσαν με περισσή ευκολία τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Κατά τη συζήτηση αυτής της σύμβασης στην ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, σημερινός υπουργός ξεπουλήματος των λιμανιών, δήλωνε: Θεωρούμε τη σύμβαση σωστή και δίκαιη και την υπερψηφίζουμε. Βέβαια, επισημαίνουμε ότι δεν αρκεί. Απαιτείται, και μάλιστα άμεσα, εφαρμοστικός νόμος, για να χρησιμοποιήσω και την ορολογία της εποχής, διότι αυτά αν δεν τεθούν στη δεσμευτική υποχρέωση και τον προγραμματισμό του ελληνικού κράτους, θα μείνουν απλώς ευχολόγιο ή δυνατότητες. Δεν φτάνει να είναι απλές δυνατότητες. Πρέπει να είναι υλοποιημένο πρόγραμμα καθημερινής υποχρέωσης του ελληνικού κράτους.

Στην παρούσα όμως περίοδο τα λόγια του Θ. Δρίτσα δεν έμειναν απλώς ευχολόγιο. Μετά την κύρωση της τελευταίας επαχθέστερης συμφωνίας με τους δανειστές και τη ψήφιση του πρώτου εφαρμοστικού νόμου 4337/15 τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες αντιμετωπίζουν την ολοκληρωτική κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους. Η Κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά» αποτελειώνει το έργο των προηγούμενων Κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου-Βενιζέλου – Σαμαρά.

Η μείωση των δαπανών για την Υγεία-Πρόνοια στο 4,5% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα στη χώρα μας, δηλαδή κάτω από το ποσοστό 7% που αποτελεί το κατώτατο όριο ασφαλείας που θέτει η ίδια η Ε.Ε. προμηνύει την κατάρρευση του Ε.Σ.Υ, επιφέροντας βαρύτατες συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αντικειμενικά αποτελούν τους πιο συχνούς χρήστες δημοσίων υπηρεσιών υγείας.

Οι διαχρονικά πενιχρές αναπηρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που αποτελεί εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού ασφαλιστικού νόμου επί θητείας Λοβέρδου, θα φτάσουν έως και το αστρονομικό ποσό των 89 €! Η παρούσα Κυβέρνηση «ξέχασε» να υπερασπιστεί ακόμα και το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης ατόμων με βαριές αναπηρίες στα δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης, ενώ στις καλένδες παραπέμπεται και η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του ύψους των αναπηρικών συντάξεων σε προμνημονιακκά επίπεδα.

Η ανεργία έχει χτυπήσει με ιδιαίτερη σφροδρότητα τα άτομα με αναπηρία αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν αδρανοποιήσει την εφαρμογή του μόνου προστατευτικού νόμου για την προστασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία. Σιωπηρά έχει καταργηθεί η θεσμική υποχρέωση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων να απασχολούν στις επιχειρήσεις τους ένα συγκεκριμένο ποσοστό εργαζομένων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις. Τα ευρωπαϊκά στατιστικά νούμερα για την ανεργία των ατόμων με αναπηρία αποκαλύπτουν ότι το 84% των ατόμων με αναπηρία είναι εκτός εργασίας.

Ξεχνώντας τις κορώνες ευαισθησίας της από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέχισε την απαξιωτική εκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων και στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Στην Α΄ Περιφέρεια Αθήνας από τα 151 αιτήματα για την παροχή παράλληλης στήριξης ικανοποιήθηκαν μόλις τα 51 αιτήματα. Αντί να επικρατήσει η παιδαγωγική λογική για τη χορήγηση παράλληλης στήριξης ατομικά σε κάθε μαθητή επικράτησε η λογική των περικοπών.

Το μέλλον αποδεικνύεται ζοφερό για τους αναπήρους αφού με την νέα συμφωνία έχει υπογραφεί η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ως προς τη θέσπιση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων. Και αναρωτιέται κανείς, πως θα υπολογιστούν τα όποια εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια όταν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αγνοούν επιμελώς το παναναπηρικό αίτημα υπολογισμού του πρόσθετου κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που γεννάει η κάθε αναπηρία; Είναι βέβαιο ότι αυτή η εργαλειοθήκη δεν έχει άλλη λογική από την οριζόντια και ισοπεδωτική κατάργηση των προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων, προκειμένου να ανταποκριθεί η Κυβέρνηση στην παράλογη απαίτηση των δανειστών για τη μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά 900 εκ. €.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η Ε.Σ.ΑμεΑ και όλα τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους έχουν εξαγγείλει πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Νοεμβρίου 2015, ώρα 11 το πρωί στην Ομόνοια καλώντας τα άτομα με αναπηρία τα μέλη των οικογενειών τους και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη σε θέματα αναπηρίας να για την υπεράσπιση δικαιωμάτων που έχουν καταχτηθεί σε βάθος χρόνου μέσα από σκληρούς αγώνες.

 

 

Η Ελένη Μπαρμπαλιά είναι συνταξιούχος, Ιδρυτικό μέλος του «Κινήματος στην Πόλη» Ζωγράφου, μέλος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών και μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών    

IMAGE
Εκδήλωση της ΚΚ-ΕΑ στη Λευκάδα
Δευτέρα 13 Ιουλίου στις 8 μ.μ.   στο Z-BAR >>>>>>
IMAGE Ο μεγάλος... περίδρομος
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. “Μεγάλος περίπατος” ονομάστηκε μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Εμπνευστής του ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ