Εργατικός Αγώνας

Ο ιμπεριαλισμός κοινός εχθρός των Βαλκανικών λαών

Ανακοίνωση της Γραμματείας Αθήνας της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας για το Μακεδονικό Ζήτημα.

Η έξαρση του εθνικισμού και των αλυτρωτικών διεκδικήσεων στα Βαλκάνια, η δηλητηρίαση των σχέσεων μεταξύ των λαών, χρονικά συνδέονται με την αλλαγή του κοινωνικού καθεστώτος στις πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες των Βαλκανίων και τη διείσδυση του ιμπεριαλιστικού παράγοντα στην περιοχή.

Η Γερμανία κατ΄αρχάς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάλυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (αποχώρηση Κροατίας, Σλοβενίας) για να ακολουθήσει ο πόλεμος της Βοσνίας και οι εγκληματικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Σερβίας το 1999 που οδήγησαν στην απόσχιση του Κοσσόβου από την κρατική οντότητα της τελευταίας.

Τα όποια προβλήματα μεταξύ των εθνών και των λαών της Βαλκανικής, θα πρέπει να τα δούμε συνδεδεμένα: 1) με την επανεμφάνιση στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο της αστικής τάξης, η οποία είναι ο κατ΄εξοχήν φορέας των ιδεολογικών ρευμάτων του αστικού εθνικισμού και του φιλοϊμπεριαλιστικού μεγαλοαστικού κοσμοπολιτισμού. Και τα δύο ιδεολογικά ρεύματα είναι εχθρικά προς τα συμφέροντα της εργατικής τάξης των χωρών της Βαλκανικής, καθώς επιδιώκουν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς, προωθούν το ρατσισμό, τον αλυτρωτισμό και την υποταγή στον ιμπεριαλισμό. 2) Τη διείσδυση του ιμπεριαλιστικού παράγοντα στα Βαλκάνια. Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της Βαλκανικής είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι οι χώρες αυτές – και η Ελλάδα – βρίσκονται υπό καθεστώς διπλής εξάρτησης. Οικονομικά εξαρτώνται από την ΕΕ, πρώτα και κύρια τη Γερμανία, και γεωπολιτικά από τις ΗΠΑ.

Πρόσφατα, έχουν αναληφθεί νέες πρωτοβουλίες από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Σκοπίων για την εξεύρεση λύσης στις μεταξύ τους διαφορές που περιστρέφονται γύρω από το όνομα της γειτονικής χώρας.

Αποτελεί κοινή ομολογία, ότι η ανακίνηση του Μακεδονικού, έγινε με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, οι οποίοι, στην προσπάθεια τους να ανακόψουν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια, επισπεύδουν τις διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Προειδοποιούμε τον ελληνικό λαό, ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της ΠΓΜΔ για την εξεύρεση κοινής λύσης στις μεταξύ τους διαφορές, η παρουσία του ιμπεριαλιστικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, τίποτα καλό δεν εγγυάται για τους λαούς της Βαλκανικής.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και το σύνολο της αστικής αντιπολίτευσης, ότι και στην προκειμένη περίπτωση λειτουργούν σαν «βαποράκι» των συμφερόντων του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στην περιοχή των Βαλκανίων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα δύο εθνικιστικά συλλαλητήρια που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, τα οποία στήριξαν και δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης, δεν ακούστηκε το παραμικρό για το ρόλο του ιμπεριαλιστικού παράγοντα, ο οποίος έχει μετατρέψει και πάλι την Βαλκανική σε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Έχοντας υπόψη, ότι οι κινήσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών περιορίζονται αυστηρά στα όρια της διπλωματικής σκακιέρας του δυτικού ιμπεριαλισμού, ως «Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας» υποστηρίζουμε τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και τασσόμαστε υπέρ της εξεύρεσης λύσης, η οποία θα πρέπει να περιέχει: Α) Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, συνταγματικά κατοχυρωμένη Β) Ρητή και κατηγορηματική δέσμευση και των δύο μερών για άρση όλων των αλυτρωτισμών ένθεν κακείθεν ώστε να φύγουν από τη μέση όλα τα εμπόδια που υψώνουν τείχη ανάμεσα στους δύο λαούς και στις  εργατικές τάξεις των δύο χωρών.

Κοινός εχθρός των λαών της Βαλκανικής, είναι ο ιμπεριαλισμός, η παρουσία του οποίου οξύνει όλες τις εθνικές, τοπικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές αντιθέσεις.

Η δημιουργία κοινού μετώπου ενάντια στο καθεστώς ιμπεριαλιστικής εξάρτησης που έχει απλώσει τα δίχτυα του πάνω από τα κράτη της χερσονήσου του Αίμου, θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων των λαών και των κρατών της περιοχής, ενώ θα αποτελέσει το αντίδοτο κατά του αστικού εθνικισμού και των αλυτρωτικών διεκδικήσεων που δηλητηριάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Το κοινό μέλλον των βαλκανικών λαών, αλλά και όλων των λαών του κόσμου, είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός. Η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και η αποκατάσταση του κοινωνικού τους χαρακτήρα, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς.

 

ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας