Εργατικός Αγώνας

Απορρίμματα: ανακύκλωση χρυσάφι για τα ιδιωτικά συμφέροντα

Ανακοίνωση της Γραμματείας Ιωαννίνων της Κίνησης Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας.

Από την Ήπειρο  και συγκεκριμένα από το εργοστάσιο απορριμμάτων (με ΣΔΙΤ)  στο Ελευθεροχώρι  Ιωαννίνων έδωσε γραμμή μόλις εκλέχτηκε ο πρωθυπουργός Κ.  Μητσοτάκης  προς τους Δημάρχους και τους επιχειρηματίες για να αλώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Τεράστια χρηματικά ποσά καλούνται να πληρώσουν οι δημότες μέσω ανταποδοτικών τελών για χάρη της  κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών. Οι Δήμοι έχουν συνάψει συμβάσεις με το εργοστάσιο και θα πληρώσουν αδρά για  συγκεκριμένους τόνους σκουπιδιών, πολύ παραπάνω από τις πραγματικές ποσότητες που πάνε στο εργοστάσιο. Επίσης, οι Δήμοι θα πληρώσουν  και για τη μεταφορά των υπολειμμάτων από το εργοστάσιο  στα ΧΥΤΥ. Άλλο ένα σοβαρό ποσό θα πληρώσουν από ότι φαίνεται και για τους σταθμούς μεταφόρτωσης.  Μεγάλες οι μπίζνες με τα σκουπίδια, γι’ αυτό και η κυβέρνηση από τα πρώτα μέτρα που ψήφισε ήταν η απλοποίηση της δυνατότητας των Δημοτικών Αρχών να αποφασίσουν για την ιδιωτικοποίηση  των απορριμμάτων , της ανακύκλωσης κλπ.

              Ο Δήμος Ιωαννιτών  ήταν από τους πρώτους Δήμους που επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει  μεγάλο μέρος της καθαριότητας -για αρχή-  με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού. Η ιδιωτικοποίηση  δεν πέρασε με την δυναμική  κινητοποίηση των εργαζομένων του Δήμου, φορέων του εργατικού κινήματος ΠΟΕ ΟΤΑ, Ε.Κ.Ι, Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και τη συμπαράσταση των δημοτών.

              Η Δημοτική Αρχή μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ θα έπρεπε να έχει μέλημα πώς θα  οργανώσει καλύτερα την υπηρεσία, πώς θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς την πρόσληψη  των 25 συμβασιούχων και να πιέσει την κυβέρνηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ‘’άφησε’’ τον Δήμο και ειδικά της συνοικίες και τα χωριά να ξεχειλίσουν από σκουπίδια. Προφανής ο στόχος, να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, να δυσφημισθεί η υπηρεσία  καθαριότητας και να στραφεί ο κόσμος ενάντια στους εργαζόμενους, με απώτερο σκοπό να επαναφέρουν στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της ιδιωτικοποίησης και να περάσει  ως ώριμο φρούτο. Στελέχη της Δημοτικής Αρχής αρχίζουν και το λένε δειλά –δειλά ότι «τώρα είναι πιο ευνοϊκές οι συνθήκες για μια θετική απόφαση». Φαίνεται ότι υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής  προς την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ότι θα πρωτοστατήσει στην ιδιωτικοποίηση. Δεν την ενοχλεί εάν για ένα διάστημα ο Δήμος Ιωαννιτών θα γίνει όπως έγινε παλαιότερα η Κέρκυρα, το Αίγιο, ο Πύργος  που βλέπαμε τεράστιους όγκους σκουπιδιών χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις των ‘’ευαίσθητων’’ αρμόδιων φορέων.

                Οι εργαζόμενοι, οι φορείς και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάσουν και να πέσουν στη καλοστημένη παγίδα του Δήμου και της Κυβέρνησης. Χρειάζεται  επαγρύπνηση, αλληλεγγύη και αγώνας. Χρειάζεται να παραμείνουν κοινωνικές οι υπηρεσίες των Δήμων, να στελεχωθούν με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, με χώρους που να πληρούν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Να δοθούν  τα Μ.Α.Π. και να υπάρξουν φωριαμοί για να μην μεταφέρουν  οι εργαζόμενοι μικρόβια στο σπίτι τους. Να γίνονται οι εμβολιασμοί.

                  ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Γιάννενα, 26-01-2020

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας