Εργατικός Αγώνας

Αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες τώρα! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει!

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομουνιστών-Εργατικός Αγώνας.

 Τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κατά την επέμβαση των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων που διαμαρτύρονταν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό και της απόφασης της να επέμβει με στρατιές ΜΑΤ για να επιβάλει τις αποφάσεις της είναι ενδεικτικά της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής της.

Το δόγμα κυβέρνησης «νόμος και τάξη», ακραίος αυταρχισμός και καταστολή για την αντιμετώπιση κάθε κοινωνικού προβλήματος και κοινωνικής ομάδας στην περίπτωση αυτή έφτασε τα έσχατα όρια του. Η κυβέρνηση δεν διστάζει καθόλου να δείξει την πυγμή και την «αποφασιστικότητα» της.

Οι συνθήκες που επικρατούν στα νησιά εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που εγκλώβισαν οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους έφεραν τους κατοίκους στα όριά τους, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι κάτοικοι είναι λιγότεροι από τους πρόσφυγες. Η οργή και η αγανάκτηση τους είναι εντελώς δικαιολογημένη. Είναι οι ίδιοι οι νησιώτες που έδειξαν εκείνη την πρωτοφανή αλληλεγγύη και ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους τα προηγούμενα χρόνια. Οι νησιώτες δεν άλλαξαν οι συνθήκες ζωής τους έγιναν τραγικές και ο κυβερνητικός εμπαιγμός δεν γίνεται πλέον ανεκτός.

Η απαίτηση για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών είναι δίκαιη και πρέπει να είναι το πρώτο βήμα.

Αντί για ένα τέτοιο μέτρο και ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει το εκρηκτικό κλίμα πού υπάρχει, αποβίβασε στα νησιά τα ΜΑΤ για να επιβάλουν τη θέλησή της και αυτά περιποιήθηκαν με τον «καλύτερο» τρόπο τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Χτύπησαν απλούς ανθρώπους, εξύβρισαν και προκάλεσαν, διέλυσαν αυτοκίνητα και περιουσίες λες και αντιμετώπιζαν ηττημένους εχθρούς σε κατακτημένη χώρα. Η οργή, η απόγνωση ο κυβερνητικός εμπαιγμός και οι βιαιότητες των ΜΑΤ οδήγησαν στις αντιδράσεις των κατοίκων και στις επιθέσεις και ξυλοδαρμούς αστυνομικών.

Η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να δεχτεί ότι η πηγή όλων αυτών των αδιεξόδων βρίσκεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που από κοινού το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν ως λύση στο προσφυγικό. Ήταν λύση για τους ευρωπαίους η οποία όμως οδήγησε στη μετατροπή των νησιών σε αποθήκες ψυχών και σε απάνθρωπες συνθήκες.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή τόσο τα κύματα των προσφύγων στριμωγμένα από το φόβο για τη ζωή τους, από την ανασφάλεια, την καταστροφή των εστιών τους και την πείνα θα καταφθάνουν και θα πολλαπλασιάζονται οι Μόριες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι τεράστιες και κανείς τους δεν μπορεί να παριστάνει την αθώα περιστερά.

Η λύση βρίσκεται:

  • Στην ένταση των αγώνων για το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στον αγώνα εναντίον του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
  • Πρέπει να σταματήσει κάθε διευκόλυνση που παρέχει η χώρα στους αμερικανούς, μέσω της Σούδας και των άλλων βάσεων που τους παραχωρήθηκαν και συμβάλλουν τα μέγιστα στις πολεμικές επιχειρήσεις.
  • Η εικόνα των κοινών ασκήσεων του ελληνικού στρατού και στόλου με τα αεροπλανοφόρα των γάλλων, τους στρατούς και τους στόλους των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη για τον ελληνικό λαό.
  • Πρέπει να καταγγελθεί και να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
  • Πρέπει να παρασχεθεί ανθρώπινη διαβίωση στους πρόσφυγες για όσον καιρό βρίσκονται στη χώρα, να επιδειχθεί αλληλεγγύη που ανταποκρίνεται στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες να  μεταβούν στον προορισμό τους.
  • Το δόγμα της Κυβέρνησης «νόμος και τάξη» πρέπει να βρει αντιμέτωπο ολόκληρο τον ελληνικό λαό, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, ο αυταρχισμός της κυβέρνησης πρέπει να τσακιστεί.
  • Άμεσο αίτημα πρέπει να είναι η κατάργηση των ΜΑΤ και όλων των ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας και να επανεξεταστεί η εκπαίδευση και ο προσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας. Το δόγμα οι «αστυνομικοί είναι το κράτος» μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επώδυνες εξελίξεις.
  • Πρέπει να σταματήσει αμέσως η δημιουργία στρατοπέδων στα νησιά και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα σε συνθήκες ανθρώπινες.

 

Κίνηση Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας