Εργατικός Αγώνας

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στη διαδήλωση και στους αγώνες

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για ένα βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ύστερα από το νομοσχέδιο περιστολής του απεργιακού δικαιώματος του ΣΥΡΙΖΑ. Έρχεται να προστεθεί δίπλα στην κατάργηση του ασύλου το περσινό καλοκαίρι και το αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο περί του μητρώου των συνδικαλιστικών οργανώσεων τον Οκτώβρη, την όξυνση της καταστολής και του αυταρχισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση.

 

Το νέο αυτό νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Την υποχρέωση να ορίζεται οργανωτής μιας συγκέντρωσης ή κινητοποίησης στις αστυνομικές ή λιμενικές αρχές, καθώς και οι σκοποί, ο τόπος και η διαδρομή μιας κινητοποίησης όπως και ο αριθμός συμμετεχόντων. Προβλέπεται επίσης το «φακέλωμα» στην ουσία του οργανωτή, καθώς εκείνος θα πρέπει να δίνει τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας του.
  • Ο οργανωτής θα πρέπει να είναι συνεχώς σε επικοινωνία με τις αρχές για ό,τι τυχόν προκύψει καθώς και να συμμορφώνεται στις εντολές των αστυνομικών.
  • Μια κινητοποίηση μπορεί να καταστεί παράνομη κατά το δοκούν των αρχών αν αυτή θεωρείται ότι απειλεί την «κοινωνικοοικονομική ζωή» ή «διαταράσσει την δημόσια ασφάλεια και τη πολιτειακή εξουσία». Ακόμη, δίνεται η νομιμοποίηση και δυνατότητα στις δυνάμεις ασφαλείας να διαλύουν βίαια μια συγκέντρωση ή κινητοποίηση αν τη θεωρήσουν παράνομη.
  • Ο οργανωτής υπόκειται ποινικών κυρώσεων και υποχρέωσης υποβολής προστίμου για ό,τι συμβεί σε μια διαδήλωση, είτε έχει να κάνει με την προβοκατόρικη δράση μεμονωμένων ομάδων είτε για ό,τι αυθαίρετα έχουν θεωρήσει οι αρχές ως «βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας».

Η κυβέρνηση σε ορισμένα σημεία μάλιστα επαναφέρει αυτούσια μεταφρασμένα στη δημοτική από την καθαρεύουσα τα άρθρα χουντικού νόμου του ’71.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου. Εκεί περιλαμβάνεται η σύσταση μιας «Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας» η οποία θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με το συγκεκριμένο άρθρο, επιχειρείται να νομοθετηθεί το ανιστόρητο δόγμα της ΕΕ που «καταδικάζει τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται» και στην ουσία να χτυπηθεί η «ριζοσπαστικοποίηση» δηλαδή η λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση, η οποία μπαίνει στο ίδιο σακί με την ενδοοικογενειακή και ενδοσχολική βία.

Συνάμα, στο ίδιο άρθρο το σημείο 2.δ αναφέρεται ως αρμοδιότητα αυτής της διεύθυνσης να: «σχεδιάζει και μεριμνά για την υλοποίηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σύγχρονων μοντέλων προληπτικής αστυνόμευσης καθώς και δράσεις αποριζοσπαστικοποίησης και απεμπλοκής από τη βία». Σχεδιάζεται δηλαδή, ένα νέο μοντέλο διευρυμένου χαφιεδισμού, φακελώματος και οργανωμένης παρέμβασης του κράτους στις συνειδήσεις των λαϊκών μαζών, ιδιαίτερα της νεολαίας, με τέτοιο τρόπο, ώστε η διαδήλωση και διεκδίκηση να είναι συνώνυμο του εγκλήματος.

Δεν είναι τυχαία η περίοδος κατά την οποία έρχεται αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα. Η νέα φάση της οικονομικής κρίσης την οποία διαβαίνουμε έχει δείξει ήδη ορισμένα σημάδια, με παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα, την ανεργία να διογκώνεται σταθερά και πλατιές λαϊκές μάζες να βρίσκονται κάτω απ’ το κατώφλι της φτώχειας, της ανέχειας και εξαθλίωσης. Από το φθινόπωρο και ύστερα η κατάσταση προμηνύεται ακόμα χειρότερη, καθώς δεν θα υπάρχουν ούτε αυτές οι υποτυπώδεις εποχιακές εργασίες που έχουμε σήμερα. Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση, η κυβέρνηση θωρακίζει ακόμα περισσότερο το αστικό κράτος από τις λαϊκές «θύελλες» που έρχονται ως συνέπεια της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της και των σκανδαλωδών εξυπηρετήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια.

Ο κάθε προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, οι πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες οφείλουν να παλέψουν από κοινού ώστε να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία θα το ψηφίσει. Να διατρανώσουν ότι το δικαίωμα στην συγκέντρωση, την διαδήλωση, την απεργία και την οργανωμένη πάλη του εργατικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος είναι αδιαπραγμάτευτο. Έχει κατακτηθεί με αίμα, ύστερα από μεγάλους, ιστορικούς και πολυετείς αγώνες.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας