Εργατικός Αγώνας

Η νέα καραντίνα, οι ευθύνες και οι αγώνες των εργαζομένων

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας.

Η κυβέρνηση επέβαλε στη χώρα γενικευμένη καραντίνα που θα έχει βαριές συνέπειες για τον ελληνικό λαό και την οικονομία. Εκεί οδήγησε το δεύτερο οξύ κύμα της πανδημίας με τη μεγάλη εξάπλωση του σε ολόκληρη τη χώρα, τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων, τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση επέβαλε  την πρώτη καραντίνα με το σύνθημα «μένουμε ασφαλείς στο σπίτι» και με το επιχείρημα ότι έπρεπε να κερδίσει χρόνο, ώστε να ενισχύσει το ανέτοιμο σύστημα υγείας και γενικότερα την προετοιμασία της χώρας για τα επόμενα κύματα της πανδημίας που όλοι ανέμεναν. Στη φάση εκείνη ο ελληνικός λαός επέδειξε αξιοθαύμαστη αυτοπειθαρχία συναισθανόμενος τους κινδύνους. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις για την κυβερνητική τακτική και τις προθέσεις, όλοι στήριξαν τα μέτρα. Τώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα στην ίδια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση από την πλευρά  των μέτρων προετοιμασίας της.

Ελάχιστα από όσα ήταν αναγκαία έγιναν.  Το σύστημα υγείας έχει τα ίδια κολοσσιαία προβλήματα. Ως απάντηση στα 30.000 κενά στο προσωπικό του συστήματος υγείας έγιναν ελάχιστες προσλήψεις με σύμβαση ορισμένου χρόνου και χαμηλές αποδοχές και ορισμένες μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και από τα Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία. Η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ήταν ελάχιστη, δεν προσελήφθη ειδικευμένο προσωπικό, ενώ ορισμένα κενά καλύφθηκαν με ανειδίκευτους ή με προσωπικό άσχετων ειδικοτήτων. Χαρακτηριστικά μόλις στις 5/11 ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την πρόσληψη 300 γιατρών για την στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που είναι η βάση για την βελτίωση της λαϊκής υγείας, εκτός από ορισμένες κυβερνητικές αναφορές, δεν έγινε κάτι ουσιαστικό.

Οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που έχουν τεράστια σημασία για την αποφυγή του συνωστισμού και την μετάδοση του ιού, είναι τραγικές. Οδηγοί και τεχνικοί δεν προσλήφθηκαν, εκατοντάδες λεωφορεία δεν φρόντισε κάνεις να επισκευαστούν για να αυξηθεί ο στόλος, η προμήθεια καινούργιων οχημάτων δεν προχώρησε. Τα μέτρα προστασίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς είναι ιδιαίτερα πλημμελή. Στους οίκους ευγηρίας η παντελής ανυπαρξία μέτρων οδήγησε σε μεγάλη απώλεια ζωών.

Στα σχολεία αντί για τάξεις 15 μαθητών ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός πήγαμε στα μεγάλα αστικά κέντρα σε τάξεις 25 και 28 μαθητών.

Άνοιξε η οικονομία, οι μεταφορές, οι βιομηχανίες και ο τουρισμός χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατ’ απαίτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Αυτή η τακτική συνέβαλε ουσιαστικά στην ένταση και την επιθετικότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η λήψη των αναγκαίων μέτρων μπορούσε, τουλάχιστον, να καθυστερήσει και να αμβλύνει την επέκταση και την επιθετικότητα του.

Αντικειμενικά λοιπόν η τωρινή καραντίνα δεν ήταν αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση φέρει ολοκληρωτικά την ευθύνη.

Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την τακτική είναι ευδιάκριτοι, εξάλλου παρόμοια είναι η τακτική σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αποφάσεις και υποδείξεις της Κομισιόν έγινε η άρση της καραντίνας την άνοιξη και άνοιξε η οικονομία, παρόμοιοι όροι διαμορφώθηκαν για αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού, των εφοπλιστών, των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών έβαλαν την σφραγίδα τους.

Η κυβέρνηση βάδισε όλο αυτό το διάστημα «βλέποντας και κάνοντας». Δεν πήρε μέτρα και τα όποια μέτρα πήρε ήταν ισχνά και καθυστερημένα, αφενός γιατί δεν ήθελε να βάλει κανένα εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση και αφετέρου δεν ήταν διατεθειμένη να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για την αντιμετώπιση του ιού. Τα κρατικά ταμεία διατίθενται για άλλους σκοπούς.

Η κυβέρνηση πειθάρχησε απόλυτα στις μνημονιακές επιταγές και δεσμεύσεις, στην εξυπηρέτηση του χρέους στη διαμόρφωση πλεονασμάτων ή στη δημιουργία κατά το δυνατόν μικρότερων ελλειμμάτων παρότι οι μνημονιακοί κανόνες είχαν μερικώς αρθεί για το 2020. Ούτε σκέψη βεβαίως να απειθαρχήσει στους κανόνες της ΕΕ προκειμένου να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την πανδημία. Στο δίλημμα διάθεση των αναγκαίων πόρων για την πανδημία ή δημιουργία μεγαλύτερου κρατικού ταμείου προτίμησε σαφώς το δεύτερο. “41 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το κρατικό απόθεμα σήμερα” κόμπασε ο υπουργός Οικονομικών και αυτό το θεωρεί επιτυχία.

Η κυβέρνηση καλεί συνεχώς σε ενότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και κατακεραυνώνει ακόμη και την όποια κριτική ασκείται. Δεν μετέθεσε όμως το παραμικρό αντιλαϊκό μέτρο που είχε στα σχέδια της ούτε για ελάχιστους μήνες. Σε ελάχιστο χρόνο ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα που παραδίδει την περιουσία των νοικοκυριών στις τράπεζες, προώθησε το νόμο για την κατάργηση του 8ωρου και την ολοκληρωτική χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει κουμπουροφόρους στα πανεπιστήμια και να προχωρήσει στον απόλυτο έλεγχο τους. Θεωρεί ότι η πανδημία και ιδιαίτερα η καραντίνα είναι οι καλύτερες συνθήκες για να προωθήσει τα πιο αντιλαϊκά της σχέδια.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να χρεώσει το φούντωμα της πανδημίας στο λαό, στους “ανεύθυνους νέους”. Κρατική ευθύνη δεν υπάρχει πουθενά, αντίθετα η ατομική ευθύνη κυριαρχεί. Σε αυτό δυστυχώς συμβάλει και η επιτροπή λοιμοξιολόγων που προτιμά να θυσιάσει το επιστημονικό κύρος της για τη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Η μάσκα ήταν άχρηστη ως επιβλαβής στο πρώτο κύμα του ιού τότε που το κράτος δεν είχε φροντίσει να έχει απόθεμα μασκών ούτε για τους υγειονομικούς και ξαφνικά έγινε το πιο αποτελεσματικό μέσο σήμερα. Επαληθεύεται η θέση ότι η χρήση της επιστήμης δεν είναι ουδέτερη, είναι και αυτή ταξική.

Τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης ιδιαίτερα τα μεγάλα κανάλια, κυριολεκτικά έκαναν το άσπρο μαύρο, η επιχείρηση  παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού του λαού στηρίχθηκε κυρίως σε αυτά.

 Οι επιπτώσεις του πρώτου κύματος της πανδημίας στον εργαζόμενο λαό  και την οικονομία ήταν μεγάλες.  Με βάση τους πιο μέτριους υπολογισμούς η ύφεση θα έφτανε, συνεπεία του πρώτου κύματος, το 10%. Τώρα έρχονται να προστεθούν οι επιπτώσεις του δεύτερου κύματος που θα προσθέσει μία σημαντική αύξηση της.

Το μάρμαρο το πλήρωσαν και θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι ενώ οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται. Η Amazon μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου είχε αύξηση κερδών 40%, είναι ο τζίρος των επαγγελματιών των μικρών εμπόρων και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που έφτασαν στο χείλος της καταστροφής και τώρα οι περισσότεροι θα περάσουν λουκέτο. Η ανεργία θα εκτιναχθεί και μαζί η φτώχεια, αφού οι περισσότεροι άνεργοι δεν θα έχουν βοήθεια και οι υπόλοιποι καλούνται να επιζήσουν με το επίδομα ανεργίας ή με τα 534 ευρώ.

Η δυσαρέσκεια της νεολαίας και του λαού είναι μεγάλη. Οι νέοι αντιλαμβάνονται τις μεγάλες ευθύνες και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία του λαού είναι ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν αντέχει νέα βάρη, η αγανάκτηση θα ξεχειλίσει και μαζί οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις.

Για να προλάβει αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη, αξιοποιώντας το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και άλλα μέσα, να εμποδίσει λαϊκές κινητοποιήσεις και να απαγορεύσει ακόμη και τις διαδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης πρέπει να πέσει στο κενό. Οι εργαζόμενοι, το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να οργανώσουν τους αγώνες τους.

Ο Εργατικός Αγώνας και ο Συντονισμός Κομμουνιστικών Δυνάμεων θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενιαία δράση της αγωνιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς και σε πλατιές ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων πρέπει να τεθούν τα ζητήματα της υγείας και της επιβίωσης του λαού:

  • ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΜΜ ΤΩΡΑ
  • ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. 15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗ.
  • ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ, ΕΠΙΤΑΞΗ ΚΛΙΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ, ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  • ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (π.χ. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ) ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ CAMPS, ΦΥΛΑΚΕΣ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ)
  • ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
  • ΠΛΗΡΗΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΝΟΣΟΥΝ Ή ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΗΨΗΣ ΤΟΥ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, ΜΑΖΙΚΑ, ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

            

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ, ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Νοέμβρης 2020

Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας