Εργατικός Αγώνας

Σωτηρία Μαραγκοζάκη: Ο κλήρος του αίματος

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Έχουν περάσει κάποια χρόνια που έπεσε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, ο «ύπατος της Σμύρνης». Όλο αυτό το διάστημα περίμενα πότε θα κυκλοφορήσει το επόμενο βιβλίο της και η αναμονή μου δικαιώθηκε όταν κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες ο «κλήρος του αίματος». Και δικαιώθηκα καθώς και το νέο της βιβλίο είναι εξίσου σημαντικό.

Και στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας καταπιάνεται με ένα ιστορικό θέμα, αρκετά δύσκολο, τον εμφύλιο. Έξι είναι οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, δυο γυναίκες και τέσσερις άνδρες. Μέσα από την παρουσίαση των ηρώων της, κατορθώνει να δείξει την εγκληματική πολιτική της δεξιάς εκείνη την περίοδο. Από τη συνεργασία με τους κατακτητές περνούν στη συνεργασία με τους Άγγλους, απλά και μόνο για να κρατήσουν την ηγεσία και με ένα έντονο αντικομμουνιστικό χαρακτήρα. Τους ενοχλούσε πολύ που το ΕΑΜ κατόρθωσε να ελευθερώσει τη χώρα.

Από την άλλη μεριά τολμά να μιλήσει για τα λάθη της αριστεράς, με κυριότερα την υπογραφή των συμφωνιών του Λιβάνου, της Καζέρτας και της Βάρκιζας. Σκοπό είχαν να απελευθερώσουν τη χώρα και ήρθαν αντιμέτωποι με ύπουλα πρόσωπα, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το βιβλίο, όμως δεν μένει μόνο σε αυτό το επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο εμβαθύνει στους χαρακτήρες των ηρώων της, χτίζει τις μορφές τους και τα πιστεύω τους βήμα το βήμα και να μας τους παρουσιάζει αψεγάδιαστα μπροστά μας. Μπαίνει στη ψυχολογία τους και μας τους δίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να κατανοήσουμε τη ψυχολογία τους και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και αντιδρούν κάτω από τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ σε μια μορφή του βιβλίου, τον δικηγόρο Κελέκη. Ο συγκεκριμένος ήρωας είναι ο άνθρωπος που στέκεται ορθολογικά σε όλη αυτή την κατάσταση και κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση τη σωστή στιγμή, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό βιβλίο που αξίζει να προσεχθεί.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας