Εργατικός Αγώνας

Έρνστ Βάις: Ο αυτόπτης μάρτυρας

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Άγνωστος μού ήταν ο συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου όταν ξεκίνησα να το διαβάζω, αλλά είδα ότι πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Γερμανόφωνους συγγραφείς. Και το βιβλίο του αυτό, το τελευταίο, είναι ένα σημαντικό μυθιστόρημα.

Ο κεντρικός του ήρωας μας διηγείται τη ζωή του, από τη στιγμή που γεννήθηκε μέσα σε μια οικογένεια με ένα πατέρα αδιάφορο και μια μητέρα θρησκόληπτη. Τον βλέπουμε να μεγαλώνει, να σπουδάζει γιατρός και να συμμετέχει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Εκεί γνωρίζει μια σκοτεινή προσωπικότητα της εποχής, τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος εκείνη την εποχή έπασχε από μεγάλη τύφλωση. Τον βοηθάει να γιατρευτεί από την αρρώστια του και από το σημείο εκείνο τον παρακολουθεί. Έτσι γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Με τον τρόπο αυτό συνδέεται η προσωπική ιστορία του ήρωα- αφηγητή και οι ιστορίες των ηρώων του με την παγκόσμια ιστορία, τη διαδραματιζόμενη εκείνη την εποχή.

Ο συγγραφέας αυτοκτόνησε την ημέρα που οι Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι και το βιβλίο κυκλοφόρησε 23 χρόνια μετά τον θάνατό του.

 

(από τις Εκδόσεις Σκαρίφημα)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας