Εργατικός Αγώνας

Margaret Macmillan: Οι ειρηνοποιοί

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Το 1919 είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, ο “μεγάλος πόλεμος” όπως είχε ονομαστεί.

Τον Ιανουάριο του 1919 συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας και ΗΠΑ, μαζί με αντιπροσώπους αρκετών λαών για να μπορέσουν να χαράξουν τα νέα σύνορα μετά την ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της. Ήταν η προσπάθεια να σταματήσει κάθε πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη.

Στη σύνοδο αυτή εξετάστηκαν αρκετά αιτήματα πολλών λαών και έγιναν προσπάθειες να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο όλα. Τρεις αυτοκρατορίες, η Ρωσία, η Αυστροουγγαρία και η Οθωμανική αυτοκρατορία, διαλύθηκαν, ενώ από τη σύσκεψη αυτή πολλά κράτη δημιουργήθηκαν, όπως η Γιουγκοσλαβία.

Δεν ήταν λίγα τα αιτήματα που δεν λύθηκαν και υπάρχουν ακόμη, όπως των Κούρδων. Συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας μια πατρίδας για τους Εβραίους. Ένα σημαντικό θέμα ήταν οι αποζημιώσεις που έπρεπε να πληρώσει η Γερμανία, η μεγάλη ηττημένη του πολέμου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι απαιτήσεις ήταν υπερβολικές, ενώ υπερβολικός ήταν και ο συνολικός διακανονισμός που επεβλήθη και το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο, το οποίο μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του εικοστού αιώνα.

 

(από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας