28/10/2021

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Παράλληλη είναι η ιστορία που συνδέει την Ελλάδα και τη Φινλανδία. Το 1821 ξεκίνησε ο αγώνας της ελληνικής ανεξαρτησίας, ενώ λίγο νωρίτερα, το 1809, η Φινλανδία αναγνωρίστηκε ως μεγάλο δουκάτο κάτω από τη ρώσικη κυριαρχία. Για πάνω από έναν αιώνα έχουμε πολλά παράλληλα γεγονότα τα οποία φέρνουν πιο κοντά τις δυο χώρες.

Το συγκεκριμένο βιβλίο μάς περιγράφει τις περιπέτειες του Φιλανδού περιηγητή Όσκαρ Εμίλ Τουντέερ στην Ελλάδα και το Χισαρλίκ, το μέρος στο οποίο ο Σλήμαν ανακάλυψε τη Τροία. Στο ταξίδι του στη χώρα μας ο Τουντέερ δεν στέκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά περνάει στα νησιά. Η Τήνος, η Μύκονος, η Δήλος και η Πάρος είναι τα νησιά που επισκέπτεται και μας μιλά όχι μόνο για τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και για τα ήθη και τα έθιμα του λαού, τη θρησκευτικότητα του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν.

Οι περιηγήσεις του συμπληρώνονται με μια σειρά επιστολών που έστειλε στην αδερφή του και στην αρραβωνιαστικιά του, στις οποίες μιλά με πιο προσωπικό ύφος για τις περιπέτειές του.

Μέσα από αυτή τη σειρά των κειμένων έχουμε την ευκαιρία να δούμε το αποτύπωμα μιας εποχής μέσα από τα μάτια ενός ξένου.

 

(από τις Εκδόσεις Ασίνη)

IMAGE Βαδίζοντας επί των θρανίων
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. Στην οδό Νικολάου Τρυπιά και Εφέσου στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε ένα περιστατικό, που κάποιους αρμόδιους, θα έπρεπε να τους κάνει να δηλώσουν παραίτηση ή, έστω, να πουν ένα συγγνώμη. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ