Εργατικός Αγώνας

Ευάνθης Χατζηβασιλείου: Η άνοδος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξουσία 1954-1956

Την ακτινογραφία μιας δύσκολης εποχής μας παρουσιάζει στη μελέτη αυτή ο συγγραφέας, μια ακόμη κρίση που αναπτύχθηκε στο αστικό κράτος όπως αυτό αναπτύχθηκε μετά από τον εμφύλιο πόλεμο. Παρά τη νίκη των αστικών δυνάμεων σ’ εκείνο τον πόλεμο, οι δυνάμεις αυτές δεν φαινόντουσαν ικανές να δημιουργήσουν μια σταθερή κυβέρνηση καθώς πολλές προσωπικές φιλοδοξίες διαφόρων παραγοντίσκων έβγαιναν στην επιφάνεια.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια διακυβέρνησης του κράτους έγινε από τον Παπάγο, όταν αυτός συνένωσε όλες τις συντηρητικές δυνάμεις και διατηρήθηκε για μακρύ χρονικό διάστημα στη πρωθυπουργία της χώρας. Όμως, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε και η μακρά αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Στη συντηρητική παράταξη είχαμε τις έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δυο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Στεφανόπουλο και Κανελλόπουλο.

Στο χώρο του κέντρου οι Βενιζέλος και Παπανδρέου είχαν οξύτατες αντιπαραθέσεις καθώς ήθελαν και οι δυο την ηγεσία του χώρου για λογαριασμό τους, ενώ μικρότερες δυνάμεις του χώρου είχαν προσεγγίσει την ΕΔΑ και είχαν συνεργαστεί με θετικά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές. Οι εποχές δεν επέτρεπαν την ευρύτερη συνεργασία καθώς η συμμετοχή της ΕΔΑ σε ευρύτερες συνεργασίες λειτουργούσε ως φόβητρο για το αστικό κράτος, κάτι που στάθηκε τροχοπέδη στη δημιουργία ενός σοβαρά δομημένου δημοκρατικού κράτους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και καθώς ο Παπάγος όδευε προς το θάνατο έπρεπε να δοθεί μια άλλη λύση.  Αυτή δεν άργησε να βρεθεί, καθώς ο τότε βασιλέας Παύλος αποφάσισε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Την πορεία του έως τότε υπουργού Δημοσίων Έργων και τις πρώτες μέρες του στη πρωθυπουργία μας περιγράφει ο συγγραφέας στη μελέτη του αυτή.

Γιάννης Ρουσιάς

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας