Εργατικός Αγώνας

Η αλήθεια για την κατάσταση με την καθαριότητα στο Δήμο Ιωαννιτών

Να σταματήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας ζητούν από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων οι εκπρόσωποι της παράταξης «Ενότητα-Συσπείρωση εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων» με ανακοίνωσή τους στην οποία τονίζουν:

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πέραν των άλλων αντιλαϊκών μέτρων που πήρε, προχώρησε σε νόμους για την Τ.Α. που δίνουν τη δυνατότητα στους δημάρχους να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στις επιτροπές ώστε να προχωρήσουν άμεσα  σε μέτρα –κύρια αντεργατικά- προπαντός στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που είναι φιλέτα για τους εργολάβους-επιχειρηματίες.

Αυτό συνέβη και στα Γιάννενα π.χ. με την καθαριότητα. Η δημοτική αρχή απαξιώνει έντεχνα–μεθοδικά  την υπηρεσία, ώστε να αγανακτήσει ο κόσμος, να αγανακτήσουν και οι εργαζόμενοι από τα πολλά σκουπίδια και να περάσει εύκολα στους ιδιώτες. Τέτοια απαράδεκτη κατάσταση με την καθαριότητα στο Δήμο Ιωαννιτών δεν υπήρξε τουλάχιστον τα 30 τελευταία χρόνια. Στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα ογκώδη αντικείμενα που έχουν κατακλείσει  δρόμους, πλατείες και στενά.

Με το που ανέλαβε τον Δήμο η νέα δημοτική αρχή,  από τις πρώτες της ενέργειες τον Σεπτέμβριο ήταν να ιδιωτικοποιήσει τον μισό Δήμο. Με την κινητοποίηση των εργαζομένων απετράπη η ιδιωτικοποίηση όπως είναι γνωστό σε όλους. Τί  έλεγε τότε  η δημοτική αρχή; ότι ήθελε να βοηθήσει στην καθαριότητα και να ξεκουράσει τους εργαζόμενους για ένα μικρό διάστημα, να ανασυντάξει-αναδιοργάνωση την υπηρεσία, να πάρει προσωπικό!

Πέρασε αρκετός καιρός από τότε, (9μήνες) δεν είναι λίγος. Η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα. Είχαμε κορονοϊό  και η υπηρεσία με ελάχιστο προσωπικό στάθηκε όρθια χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες δουλεύοντας και τα Σάββατα για να σηκώσουν τα σκουπίδια από τους τομείς που μένανε κάτω (2 τομείς σχεδόν κάθε μέρα). Ζητούσαμε από τον δήμαρχο επίμονα έκτακτο προσωπικό όπως προβλέπει ο νόμος λόγω κορονοϊού. Ο δήμαρχος όχι μόνο δεν έπαιρνε  προσωπικό, αλλά  πήρε από την καθαριότητα οδηγό (ουσιαστικά τον έχει χωρίς αντικείμενο) με αποτέλεσμα να μείνουν και άλλα σκουπίδια κάτω. Πήρε εργαζόμενη από την καθαριότητα, νεοπροσληφθήσα από την 3Κ -δεν πρόλαβε να πιάσει δουλειά- και την πήγε στα γραφεία παράνομα και καταχρηστικά, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, λειτουργώντας ως παλαιοκομματικός παράγοντας  και ουσιαστικά εμπαίζοντας όλους τους παλιούς εργαζόμενους που δουλεύουν χρόνια στο πόστο τους ανεξάρτητα από προβλήματα υγείας.

Δεν προχώρησε στην αγορά των τεσσάρων απορριμματοφόρων που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή μετά από τις κινητοποιήσεις πού είχε κάνει τότε το Δ.Σ. με τους εργαζόμενους. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση στη καθαριότητα, όπως ξεκάθαρη είναι η ολοκάθαρη ευθύνη της δημοτικής αρχής. 300.000 ευρώ έχουν για τους εργολάβους. για προσλήψεις προσωπικού δεν έχουν.

Οι δημότες και οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Μόνο ο ενωμένος αγώνας εργαζομένων και δημοτών για δημόσια κοινωνική υπηρεσία, πλήρη στελεχωμένη μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τη θέση της. Να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση και να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό.

 

Για την Ενότητα-Συσπείρωση εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων

Γαλατάς Ζώης, Μεντής Χρήστος, Μπενέκου Ρένα»

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας