Εργατικός Αγώνας

45 χρόνια χωρίς το Νίκο Ζαχαριάδη

«Η Πάλη για τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα».

Ένα άρθρο-ντοκουμέντο του ηγέτη του ΚΚΕ γραμμένο μέσα στη φωτιά του εμφυλίου.

Για το Νίκο Ζαχαριάδη έχουμε γράψει πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όχι μόνο γιατί ήταν η μεγαλύτερη ηγετική φυσιογνωμία που γνώρισε το ελληνικό εργατικό-λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα μας, όχι μόνο γιατί υπήρξε από τους μεγαλύτερους ηγέτες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αλλά και γιατί η υπεράσπιση της δράσης και του έργου συνιστά σήμερα βασική προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ιστορίας του ΚΚΕ και της προοπτικής το κομμουνιστικού κινήματος.

Κάθε ιστορική προσωπικότητα οφείλουμε να την προσεγγίζουμε μέσα στον ιστορικό χώρο και χρόνο που έδρασε και αναδείχτηκε. Οι μεγάλες όμως ιστορικές φυσιογνωμίες, καθώς υπερέβαιναν την εποχή τους και το μέσο όρο τους, με το έργο και τη δράση τους αποτελούν ανεξάντλητη πηγή διδαγμάτων και φρονηματισμού στην οποία οφείλουμε πάντοτε να ανατρέχουμε και να την αξιοποιούμε δημιουργικά

Με την συμπλήρωση των 45 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, δίνουμε σήμερα στους αναγνώστες μας την μπροσούρα του που κυκλοφόρησε το 1949 στο βουνό με τίτλο «Η Πάλη για τη Λευτεριά και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα». Πρόκειται για άρθρο του ηγέτη του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 15/12/1948 στο δημοσιογραφικό όργανο του Γραφείου Πληροφοριών (ΚΟΜΙΝΦΟΡΜ) «Για Σταθερή Ειρήνη-Για Λαϊκή Δημοκρατία». Στη συνέχεια το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ -που ήταν όργανο του Γ.Α. του ΔΣΕ- στις 10-1-1949 και κατόπιν βγήκε με την μορφή της μπροσούρας.

 

Για να το διαβάστε on line πατήστε πάνω στην εικόνα.

Για να αποθηκεύσετε σε μορφή pdf πατήστε ΕΔΩ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας