21/10/2021

Την 1η Αυγούστου του 1973 ο Νίκος Ζαχαριάδης πέρασε στην Ιστορία. Οι λόγοι που τον οδήγησαν στον θάνατο είναι γνωστοί κι έχουν παρουσιαστεί και αναλυθεί από τις σελίδες του Εργατικού Αγώνα αρκετές φορές στο παρελθόν και με πλήθος στοιχείων.

Εκείνο, όμως, που έχει μεγαλύτερη σημασία κατά τη γνώμη μας είναι η ιστορική κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένα μεγάλος αγωνιστής - πόσω μάλλον ο μεγαλύτερος κομμουνιστής ηγέτης στην ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό -τιμώντας την επέτειο των 47 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη- προσφέρουμε στους αναγνώστες μας μια σπάνια έκδοση της πολιτικής προσφυγιάς, με τα γράμματα του ηγέτη του ΚΚΕ προς τους επονίτες και τις επονιτοπούλες εκείνης της εποχής.

Τα γράμματα αυτά έχουν τον γενικό τίτλο «Στο Δρόμο του Μπελογιάννη» κι έχουν γραφεί λίγο μετά την εκτέλεση του και υπό το βάρος αυτού του γεγονότος. Με αυτή την έννοια έχουν μια ξεχωριστή ιστορική σημασία και αποτυπώνουν το πνεύμα της συγκεκριμένης ιστορικής στιγμής όπως το αισθάνεται κι όπως το αποδίδει-μεταδίδει στους νέους ανθρώπους, τότε, ο Νίκος Ζαχαριάδης.

Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι ο αγώνας και η θυσία του Μπελογιάννη είχαν σφραγίσει την ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη. Ο ηγέτης του ΚΚΕ είχε ως την τελευταία στιγμή της ζωής του την φωτογραφία του Μπελογιάννη στο σπίτι όπου έμενε και δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να αναφερθεί στον ήρωα του ελληνικού κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος που δολοφονήθηκε από το αμερικανόδουλο μετεμφυλιακό καθεστώς.

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ

IMAGE
Εκδήλωση του Εργατικού Αγώνα στα Ιωάννινα
Η ΤΕ Ιωαννίνων του Ε.Α. διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στην αυλή του «Θυμωμένου Πορτρέτου» (Καποδιστρίου 36-38). >>>>>>

IMAGE Βαδίζοντας επί των θρανίων
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. Στην οδό Νικολάου Τρυπιά και Εφέσου στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε ένα περιστατικό, που κάποιους αρμόδιους, θα έπρεπε να τους κάνει να δηλώσουν παραίτηση ή, έστω, να πουν ένα συγγνώμη. >>>>>>