Εργατικός Αγώνας

Για την προστασία της υγείας και της ζωής των παιδιών προσφύγων και μεταναστών

Της Βούλας Πολίτη.

Χιλιάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και ανήλικοι χωρίς τη συνοδεία ενήλικου συγγενή τους, καταφτάνουν στην Ελλάδα, όπου η υγεία και η ζωή τους απειλούνται από τις φριχτές – απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στους καταυλισμούς, με τραγικές συνέπειες για τη σωματική και την ψυχική υγεία των προσφύγων και πολύ περισσότερο των παιδιών.

Η αστεγία, ο υποσιτισμός, η απουσία σε πολλές περιπτώσεις στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόληψης, οι επιδημίες, ακόμα και ο θάνατος μικρών παιδιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι γεγονότα που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα.

Η κατάσταση ειδικά για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι ακόμα χειρότερη, αφού εκτός από τα παραπάνω προβλήματα που ισχύουν για όλα τα παιδιά, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι (ΑΑ) έχουν πρόσθετες ανάγκες σε κοινωνική προστασία.

Σε αντίθεση όμως με ό,τι θα έπρεπε, οι ΑΑ είναι εκτεθειμένοι σε πρόσθετους κινδύνους: Πάνω από 1.200 από τους περίπου 5.000 ΑΑ που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα αγνοούνται. Στα ΚΥΤ αναγκάζονται να κοιμούνται στις ίδιες σκηνές με ενήλικες που δεν έχουν καμιά σχέση μαζί τους, βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης για μεγάλα διαστήματα, ενώ οι δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν για τη στέγασή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να μένουν για μεγάλα διαστήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, στοιβαγμένοι μαζί με άρρωστα παιδιά, όπως και οι υπόλοιπες περιπτώσεις παιδιών – εισαγγελικών παραγγελιών που χρονίζουν στα νοσοκομεία.

Η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ θα επιδεινώνει κι άλλο την κατάσταση

Η κατάσταση αυτή προβλέπεται να επιδεινωθεί με την εφαρμογή και του νέου νόμου που αναγνωρίζει ως «ευάλωτους» τους ανήλικους κάτω των 15 ετών, αφήνοντας εκτεθειμένο το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑΑ που είναι πάνω από 15 ετών, την κατάργηση ακόμα και του κριτηρίου του «μετατραυματικού στρες» για την ένταξη ενός παιδιού στην κατηγορία των «ευάλωτων».

Λες και οι συνθήκες που υποχρέωσαν τα παιδιά στην προσφυγιά, οι συνθήκες της μετακίνησής τους, το ότι έγιναν μάρτυρες του θανάτου φίλων τους, μελών του συγγενικού τους περιβάλλοντος, βίωσαν και βιώνουν την ανασφάλεια κ.λπ., δεν αποτελούν επαρκή στοιχεία για να καταλάβουμε ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι ευάλωτα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την παρακολούθηση ορισμένων μέτρων που εξήγγειλε, μένει να φανεί στην πράξη τι αποτέλεσμα θα έχουν, καθότι μεταξύ λόγων και έργων υπάρχει απόσταση.

Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, στηρίζει με όλα τα μέσα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που προκαλούν τα καραβάνια των προσφύγων, παίρνει αντιδραστικά και κατασταλτικά μέτρα για τη διαχείρισή τους στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά την ίδια ώρα, εξαγγέλλει πρόγραμμα για τους ΑΑ, τα μεγαλύτερα θύματα αυτών των επιθέσεων…

Πρέπει επομένως ο λαός να κρατάει «μικρό καλάθι» για τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα η λήψη ορισμένων μέτρων για το ευαίσθητο στη λαϊκή συνείδηση ζήτημα των ΑΑ να αξιοποιηθεί για να συγκαλύψει και να επισκιάσει τη συνολική αντιδραστική και απάνθρωπη κατεύθυνση των μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η πάλη του ελληνικού λαού και των προσφύγων να καταδικάζει την πολιτική αυτή, η πάλη για πλήρη κρατική στήριξη της Υγείας, της δημόσιας υγείας, των όρων ζωής των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών, να βρίσκεται σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την ΕΕ και την κυβέρνηση, με το ίδιο το σύστημα εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια, πολέμους, πρόσφυγες και μετανάστες.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε περιοχή για αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με εξασφάλιση αναβαθμισμένων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας για τα προσφυγόπουλα, όσον καιρό μένουν στη χώρα μας.

Υποδοχή και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών

Στα αιτήματα που θέτουμε για διεκδίκηση στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, παίρνουμε υπόψη τον αριθμό, τη φυλετική, ηλικιακή σύνθεση, το φύλο, την κατάσταση της υγείας, αλλά και τις θρησκευτικές, ηθικές αξίες στον πληθυσμό των ΑΑ.

Παίρνουμε υπόψη τη διάρκεια του φαινομένου της μετανάστευσης, καθώς και την πρόβλεψη για ενδεχόμενη αύξησή της το επόμενο διάστημα, τον εγκλωβισμό των προσφύγων από τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας καθώς επίσης και τη βασική τους επιθυμία και ανάγκη να μετακινηθούν σε άλλες χώρες στις οποίες υπάρχουν μέλη της οικογένειάς τους.

Παίρνουμε υπόψη τις ιδιαίτερες πρόσθετες ανάγκες των ίδιων των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, που σχετίζονται με την προστασία τους, τις συνθήκες διαμονής, στέγασης, σίτισης, μόρφωσης, ψυχαγωγίας, την πρόληψη και προαγωγή της υγείας τους, την ψυχολογική τους στήριξη.

Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε την ανάπτυξη επαρκών κρατικών υποδομών με κατάλληλη στελέχωση στα σημεία εισόδου και διέλευσης των προσφυγικών ροών, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και να εξασφαλίζεται άμεσα η προστασία τους. Κανένα παιδί να μη βρίσκεται σε καθεστώς κράτησης, σε κοινό καταυλισμό με ενήλικες και γενικά σε επισφαλείς συνθήκες.

Οι κρατικές υπηρεσίες που χειρίζονται θέματα ασύλου και οικογενειακών επανενώσεων, να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό ώστε να προωθούνται με ταχύτητα αυτές οι διαδικασίες για τους ΑΑ. Τα ασυνόδευτα παιδιά να παίρνουν αμέσως άσυλο και να επισπεύδονται οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης και ευρύτερα από ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία (επανένωση ακόμα και με αδέρφια και άλλους συγγενείς), σε χώρες της ΕΕ.

Για τα παιδιά που αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτουν οικογένεια, να προβλέπεται η άμεση τοποθέτησή τους σε ανάδοχη οικογένεια ή η υιοθεσία. Να δημιουργηθεί άμεσα μητρώο ανάδοχων – θετών γονέων για τους ΑΑ, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, στο οποίο να εντάσσονται όσοι έχουν πιστοποιηθεί ότι μπορούν να αναλάβουν το ρόλο αυτό και να λαμβάνεται υπόψη το αν γνωρίζουν τουλάχιστον μια από τις γλώσσες επικοινωνίας του παιδιού. Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη για τη στήριξη των γονιών αυτών (χρηματική, κοινωνική κ.λπ.).

Τα ζητήματα της Υγείας

Όλοι οι πρόσφυγες – μετανάστες, τα παιδιά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι να εφοδιάζονται με «κάρτα υγείας» χωρίς κανέναν περιορισμό, η οποία θα αποτελεί «ταυτότητα» για τη δωρεάν παροχή όλων όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση της υγείας τους.

Χρειάζεται να πραγματοποιείται πλήρης ιατρική εξέταση όλων των ΑΑ στα σημεία εισόδου (κλινική εξέταση και ιατρικό ιστορικό παρουσία εκπαιδευμένου μεταφραστή όπου αυτό είναι απαραίτητο, screening έλεγχος, ψυχιατρική εξέταση, ψυχολογική υποστήριξη, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα, εμβολιασμοί κ.λπ.), με σεβασμό στην πολιτισμική και θρησκευτική κουλτούρα των ΑΑ.

Να διασφαλιστούν δωρεάν παροχές από τις δημόσιες μονάδες του συστήματος Υγείας (δημόσια νοσοκομεία, ΚΥ, κινητές μονάδες, κ.λπ.) όλων των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, εργαστηριακών, παρακλινικών κ.λπ. αλλά και θεραπείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ανάγκες της υγείας τους που οφείλονται στις προηγούμενες σωματικές στερήσεις και στην κακομεταχείριση, στις αναπηρίες και τις ψυχολογικές συνέπειες των πολέμων, των τραυματικών εμπειριών και της απώλειας καθώς και στο ρατσισμό και την ξενοφοβία που μπορεί να βιώνουν στη χώρα μας. Για πολλά ασυνόδευτα παιδιά η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από παιδοψυχίατρους και ψυχολόγους είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωσή τους.

Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των ΑΑ σε παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και τις δημόσιες παιδοψυχιατρικές κλινικές. Αυτό προϋποθέτει την πλήρη ανάπτυξη σε υποδομές και στελέχωσή τους σε προσωπικό, τον πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού αλλά και στις ανάγκες που προκύπτουν από το μεγάλο αριθμό ΑΑ που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με κατάλληλα εκπαιδευμένους διερμηνείς ώστε η όλη διαδικασία (διάγνωση, θεραπεία, συμβουλευτική) να παρέχεται στη μητρική γλώσσα του παιδιού, όρος απαραίτητος για τη σωστή αντιμετώπισή τους.

Όλα τα προσφυγόπουλα να έχουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη σύμφωνα με σχετικές οδηγίες και επιστημονικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά στοιχεία από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης κ.λπ. και συνυπολογίζοντας τα δεδομένα από τον ιατρικό έλεγχο.

Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ανταποκριθούν στις ανάγκες σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, εξοπλισμό κ.λπ. Να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε μονάδες, προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του πληθυσμού όλο το χρόνο αλλά και οι ανάγκες που προκύπτουν λόγω των προσφυγικών ροών.

Να δημιουργηθεί δίκτυο κινητών μονάδων σε όλα τα σημεία εισόδου, στελεχωμένο με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, κ.ά.), οι οποίοι θα πραγματοποιούν πλήρη ιατρικό έλεγχο και θα παρέχουν άμεση ιατρική φροντίδα σε όλους και με προτεραιότητα σε ΑΑ, παιδιά, εγκύους, χρονίως πάσχοντες, ΑμεΑ κ.λπ., με σεβασμό στις πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες του πληθυσμού.

Έξω οι ΜΚΟ και οι επιχειρήσεις!

Απαιτούμε να μην έχουν καμιά εμπλοκή οι ΜΚΟ και οι επιχειρηματίες στο ευαίσθητο ζήτημα της παιδικής προστασίας και των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θέματα όπως η επιτροπεία, η αναδοχή, η καθημερινή φροντίδα κ.ά. είναι ιδιάζουσας σημασίας και θα πρέπει το κράτος να έχει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτά. Απαιτείται η ανάπτυξη και στελέχωση των κατάλληλων κρατικών υπηρεσιών (π.χ. Κοινωνική Υπηρεσία) και κατάργηση κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δράσης στον τομέα αυτό.

Χρειάζεται να δημιουργηθούν άμεσα επαρκείς σε αριθμό κρατικές δομές φιλοξενίας, στις οποίες οι ανήλικοι να εντάσσονται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους. Οι ξενώνες να είναι πλήρως εξοπλισμένοι και στελεχωμένοι με το κατάλληλο προσωπικό (φροντιστές, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς, προσωπικό καθαριότητας, μάγειρες, ψυχολόγους, νοσηλευτές, παιδοψυχιάτρους, δικηγόρους κ.ά.).

Το προσωπικό (μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα), με σεβασμό στις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις των ΑΑ, θα πρέπει να φροντίζει για την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, να ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες (εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές), να αντιπαλεύει το ρατσισμό και να μεριμνά για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών ακόμα και όταν βρίσκονται εκτός του ξενώνα.

Να εξασφαλίζεται η τοποθέτηση και διανομή των προσφύγων που είναι αδέρφια στην ίδια δομή. Να δημιουργηθούν ειδικές μεταβατικές δομές – ξενώνες για τα ασυνόδευτα ανήλικα που ενηλικιώνονται ώστε να μη μένουν εκτεθειμένα στη μεταβατική φάση προς την ενήλικη ζωή.

Όλα τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κατάλληλο προσωπικό και υποδομές, με ευθύνη του κράτους. Να λειτουργήσουν τώρα, με κρατική ευθύνη, όλες οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μην είναι έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Κομβικό ζήτημα είναι η επιστημονική αποτίμηση των σύνθετων αναγκών των μαθητών – προσφύγων που έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις, που έχουν ποικιλία στο μορφωτικό υπόβαθρο και στη γνώση της μητρικής τους γλώσσας και της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Να εξασφαλίζεται και η διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ειδικά για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά.

* * *

Είναι καθήκον της εργατικής τάξης της χώρας μας να παλέψει για όλα τα παραπάνω μαζί με τους ίδιους τους πρόσφυγες – μετανάστες. Να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, συνεπώς απαλλαγμένη από ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, που στην προτεραιότητά της θα έχει την πλήρη και σύγχρονη ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, καταγωγής. Για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, προσφυγιά και παιδιά χωρίς στον «ήλιο μοίρα».

 

Η Βούλα Πολίτη είναι μέλος του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Πηγή: rizospastis.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας