Εργατικός Αγώνας

Ο Μύθος του τέλους των Μνημονίων και ο κόσμος της Εργασίας

Γράφει ο Γιάννης Τόλιος.

Βασικό στερεότυπο της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι ότι με την έξοδο από τα Μνημόνια, αφήνουμε πίσω μας τα μέτρα λιτότητας και μπαίνουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενώ ανακτούμε την οικονομική μας κυριαρχία. Ωστόσο η «τυπική» έξοδος από τα Μνημόνια, δε συνεπάγεται, ούτε το τέλος της Λιτότητας, ούτε και της Επιτροπείας.

Το «άτυπο» Μνημόνιο ίδια …«σκληρό» με τα προηγούμενα

Με το νέο «άτυπο» Μνημόνιο που έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό τις οδηγίες της «τρόϊκα», τα μνημονιακά μέτρα διατηρούνται σε βάθος χρόνου, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ….«ματωμένα πλεονάσματα», τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% ως το …2060.! Από την άλλη η «τυπική» έξοδος, δεν «εξαγνίζει» την κυβέρνηση, ούτε φυσικά και τις προηγούμενες για τις ….«αμαρτίες» εφαρμογής των Μνημονίων, που είχαν στόχο τη δήμευση του ελληνικού λαού χάριν των δανειστών, μέσω της συντριβής μισθών και συντάξεων, φορολεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων, αρπαγής της δημόσιας περιουσίας, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών, διαιώνισης του καθεστώτος της χρεοκρατίας, κά.!!

Στο DNA του νέου Προϋπολογισμού 2019, υπάρχουν όλες οι αντιλαϊκές επιλογές των Προϋπολογισμών της περιόδου των «επίσημων» Μνημονίων. Τα εναλλακτικά «σενάρια» για την «περικοπή» ή «μη περικοπή» των συντάξεων, εξυπηρετούν εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αφού σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός θα …«ματώσει», προκειμένου να εξασφαλιστούν τα προβλεπόμενα «πλεονάσματα» χάριν των πιστωτών. Ασφαλώς οι συντάξεις δεν πρέπει να κοπούν, ενώ πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου που μειώνει τις συντάξεις στους νέους συνταξιούχους. Για βελτίωσης της ζωής των συνταξιούχων, ένα πρώτο βήμα είναι η χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης, ενώ για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 €.

Αλλάζουν χέρια σπίτια …ολόκληρων πόλεων

Από την άλλη, η προσπάθεια εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων με τη μέθοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα οδηγήσει ως τέλος 2021, σε αναγκαστική εκποίηση 20-25.000 ακινήτων κάθε χρόνο, κυρίως λαϊκών νοικοκυριών. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους οφειλέτες, αλλά και τους εγγυητές δανείων.!! Πρακτικά ως τέλος του 2021 κάθε χρόνο, τα σπίτια μιας πόλης 50.000 κατοίκων θα αλλάξουν ιδιοκτήτες, δηλ. από τα χέρια οικογενειών στα χέρια τραπεζών, ιδιωτών και ξένων funds. Στο εγγύς μέλλον θα δούμε μαζικές εξώσεις και άστεγες οικογένειες στο δρόμο. Ο νόμος Κατσέλη που προσφέρει σήμερα ένα «πέπλο ασφαλείας» για την α’ κατοικία, εκπνέει στις 31.12.18.!

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και αυτό «ενοχλεί» τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση και υπερεθνικά αφεντικά. Αυτός είναι ο βαθύτερος λόγος της δίωξης των αγωνιστών και πρώτα απ’ όλα του Γραμματέα της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το κύμα αλληλεγγύης που σηκώθηκε για τους διοκώμενους, από όλες τις αριστερές και δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, πρέπει να πάρει μεγαλύτερο βάθος, για να σταματήσει κάθε μορφή δίωξης των αγωνιστών και για κατάργηση των Ιδιώνυμων και αυταρχικών ρυθμίσεων.

Όσο για την επίλυση των κόκκινων δανείων, η μόνη βιώσιμη λύση, είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών και η εφαρμογή πολιτικής «Σεισάχθειας» στα δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, καθώς ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δάνεια μικροεπιχειρήσεων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, κά, που έχουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ δάνεια «στρατηγικών» κακοπληρωτών θα πρέπει να πληρωθούν.

Ταυτόχρονα χρειάζεται ριζική απομείωση του δημόσιου χρέους, διότι χωρίς βαθειά διαγραφή, δεν υπάρχουν ελπίδες, αποτίναξης της Λιτότητας και Επιτροπείας ως το …2060.!! Το ύψος του από 127% του ΑΕΠ (298 δις) το 2009, είναι σήμερα μετά από τρία Μνημόνια, στο 186% του ΑΕΠ (344 δις), ενώ στο διάστημα 2009-2017, το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του (τοκοχρεολύσια), ανήλθε σωρευτικά σε 336,2 δις €. Η ουσιαστική λύση, είναι διακοπή αποπληρωμής του και η εφαρμογή του κυριαρχικού δικαιώματος μονομερούς αναδιάρθρωσης του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. (Απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ Σεπτέμβρης 2015).

Το εναλλακτικό «σχέδιο» ….ζωτικά αναγκαίο όσο ποτέ !

Όσον αφορά τη γενικότερη διέξοδο από την κρίση, χρειάζεται μεταξύ άλλων η εφαρμογή σχεδίου παραγωγικής ανόρθωσης και οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας, με κλαδικά και περιφερειακά προγράμματα για αύξηση των θέσεων εργασίας και ουσιαστική συμμετοχή του λαού, στον προσδιορισμό και υλοποίηση των στόχων, καθώς επίσης στη διανομή του εισοδήματος, υπολογίζοντας την προσφορά του καθενός στη δημιουργία του.

Τέλος σε απάντηση των ψευτοδιλημμάτων που επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών: «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ», κά, όπως και οι προσπάθειες «εγκλωβισμού» της λαϊκής δυσαρέσκειας σε πολιτικά «αναχώματα» του ευρύτερου μνημονιακού τόξου, η απάντηση είναι μία. Ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων και δημιουργία ενός εναλλακτικού πόλου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων – Μετώπου των Αριστερών, Αντινεοφιλελεύθερων, Πατριωτικών δυνάμεων – που θα αναδείξει μια λαϊκή κυβέρνηση, για εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής ανόρθωσης της οικονομίας, πολιτιστικής και κοινωνικής αναγέννησης της χώρας. Είναι ο μόνος δρόμος που ανοίγει ελπιδοφόρες προοπτικές στο ελληνικό λαό και τη νέα γενιά.

 

Ο Γιάννης Τόλιος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και μέλος της ΠΓ της ΛΑ.Ε.

Πηγή: ytoliosblog.wordpress.com

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας