Εργατικός Αγώνας

Μέτωπο δράσης τώρα!

Η Γραμματεία της Κίνησης Μετωπικής Δράσης Λευκάδας που συστήθηκε πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα τη Διακήρυξη της Κίνησης στην οποία τονίζονται τα παρακάτω:

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

Συνδημότες και συνδημότισσες

Μέτωπο δράσης τώρα

Για την απαλλαγή από τα μνημόνια, τη λιτότητα και την επιτήρηση.

Για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και τη λύση των ζωτικών προβλημάτων της Λευκάδας

 

Εργαζόμενοι της Λευκάδας, νέοι και νέες

Συμπληρώνονται 8 χρόνια μνημονίων στη χώρα και τα αποτελέσματα τους αποδείχτηκαν καταστροφικά για τους εργαζόμενους και την οικονομία.

Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε περισσότερο από 25%, οι άνεργοι πλησίασαν το 1,5 εκατομμύριο, στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 40% του πληθυσμού, οι εργασιακές σχέσεις και οι κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν συντριβεί, η μερική απασχόληση καλπάζει , εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν, 400.000 νέοι, κυρίως με σπουδές υψηλού επιπέδου, έχουν μεταναστεύσει, ο πλούτος της χώρας ξεπουλιέται   αντί πινακίου φακής. Τα μνημόνια και το σύνολο των μέτρων και ρυθμίσεων που επέβαλαν κυβερνήσεις και τρόικα, φτωχοποίησαν ευρύτατα λαϊκά στρώματα και ισοπέδωσαν τα δικαιώματά τους. Καταργούν κατακτήσεις ενός αιώνα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία   εκλέχτηκε για να καταργήσει τα μνημόνια ψηφίζει τον Αύγουστο του 2015 το τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο από κοινού με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα της βουλής. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά στη δεύτερη αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2017 ψηφίζουν νέα μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ουσιαστικά ένα νέο, το 4ο μνημόνιο, που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό, πλήττει μισθούς και συντάξεις, ανεβάζει κατακόρυφα τη φορολογία, περικόπτει κοινωνικές δαπάνες, και μάλιστα των φτωχότερων, επιταχύνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τη λεηλασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, επιβάλλει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και καταφέρνει ουσιαστικά πλήγματα στο απεργιακό δικαίωμα. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για έξοδο από τα μνημόνια και αποκατάσταση της κανονικότητας είναι παραπλανητικοί, καθώς τα νέα μνημονιακά μέτρα που ψήφισε φτάνουν ως το 2022 ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% συνεχίζονται ως το 2023 και ποιος ξέρει πόσο ακόμη.

Η κατάσταση αυτή θα πάει πολλές δεκαετίες ακόμη, αν η μαζική δράση του λαού δεν ανέβει κατακόρυφα και αποτελεσματικά για να τους ανατρέψει τα σχέδια.

Σε αυτή την αντιλαϊκή δίνη ο λαός δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί. Σοβαρές αιτίες είναι η μνημονιακή μετεξέλιξη και η πλήρης υποταγή της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια και την τρόικα και μάλιστα μετά από ένα συντριπτικό ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Ο σημερινός κατακερματισμός των λαϊκών δυνάμεων, ότι στη σημερινή συγκυρία δρα διασπασμένος αντί να συγκροτήσει ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης που δέχεται. Οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στα μνημόνια ,παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν μπόρεσαν στην ουσία να αλλάξουν την κατάσταση.

Τα μνημονιακά μέτρα και οι αποφάσεις είχαν βαριές συνέπειες στην αυτοδιοίκηση, ή μάλλον η αυτοδιοίκηση υπήρξε το κατεξοχήν θύμα τους και οι επιπτώσεις μετατέθηκαν στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους φτωχότερους αφού οι δημοτικές λειτουργίες επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα τους. Σήμερα η αυτοδιοίκηση συνθλίβεται στις μυλόπετρες του Καλλικράτη και των μνημονίων. Χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση των οικονομικών της, αφού το κράτος της χορηγεί ένα μικρό υποπολλαπλάσιο των πόρων που υποχρεούται με βάση τους νόμους, από την αδυναμία να εκπληρώσει τις πιο στοιχειώδεις κοινωνικές υποχρεώσεις της και από τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που την προσδένει αυστηρά στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και στις μνημονιακές αποφάσεις. Η κατάσταση αυτή χρόνο με τον χρόνο θα χειροτερεύει, η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης οδηγεί στην μείωση των δημοσίων επενδύσεων, την υποβάθμιση των υποδομών και των παροχών της και στην είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στις δραστηριότητες της. Καλλικράτης και μνημόνια ερήμωσαν την ελληνική ύπαιθρο, επέτειναν την εγκατάλειψη της ορεινής Λευκάδας.

Η σημερινή Δημοτική αρχή του Δήμου Λευκάδας, παρουσιάζει τις αδυναμίες και τις παθογένειες όλων των προηγούμενων. Έχει αποδεχθεί το μνημονιακό πλαίσιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αποδέχεται όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις χωρίς καμία αντίδραση. Αρνείται να διεκδικήσει να δοθούν στους ΟΤΑ οι παρακρατηθέντες πόροι που προσεγγίζουν τα 13 δις ευρώ, ενώ αποδέχεται τις συνεχείς περικοπές των χρηματικών πόρων που η κυβέρνηση οφείλει να χορηγήσει.

Αποδέχεται χωρίς αντιδράσεις την παραχώρηση των αεροδρομίων της χώρας μαζί και του Ακτίου, στους Γερμανούς της Fraport,το πέρασμα της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας προς εκποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο.

Αποτέλεσμα είναι όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί δεκαετίες να παραμένουν και να οξύνονται.

Το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων, παρά την πρόσφατη αναγγελία χρηματοδότησης έχει «σαπίσει». Η ανακύκλωση των υλικών παραμένει στόχος ανεκπλήρωτος, ενώ ο κίνδυνος εμπλοκής ιδιωτών στη διαχείριση τους που θα αυξήσει το κόστος πολύ για τους δημότες είναι υπαρκτός.

Η ύδρευση με τα οξυμένα προβλήματα της ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, παίρνει τη μορφή μάστιγας.

Οι παραλίες της Βορειοδυτικής Λευκάδας καταστρέφονται χρόνια και η αυτοδιοίκηση περιορίζεται να μεταφέρει κάθε χρόνο την άμμο από την αμμόγλωσσα στο Αι Γιάννη αντί να αγωνιστεί και να υλοποιήσει ένα τεχνικό έργο που θα προστατεύει τις ακτές.

Τα δημοτικά τέλη είναι δυσβάσταχτα για ένα λαό που πλήττεται οικονομικά.

H παιδεία έχει μεγάλα προβλήματα στη στελέχωση σε προσωπικό όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης όσο και στην υλικοτεχνική υποδομής της. Τα μνημόνια κλείνουν σχολεία και καταργούν ΤΕΙ μαζί και αυτό της Λευκάδας.

Ο χώρος του πολιτισμού συνεχίζει να είναι θύμα της υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι δραστηριότητες της τοπικής μας κοινωνίας, των πολιτιστικών σωματείων της πόλης και των χωριών, να απαξιώνεται κάθε ερασιτεχνική δημιουργία

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου παραμένουν οξύτατα, η κατασκευή νέου κτιρίου δημιουργεί αυταπάτες ότι θα στελεχωθεί και θα εξοπλιστεί, ενώ το υπάρχον έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.   Αν δεν υπάρξει λαϊκή αντίδραση αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι ανάγκες των κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της Λευκάδας επιβάλλουν την ανάπτυξη του νοσοκομείου, τη στελέχωση του με επαρκές επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, επιβάλλουν τον πλήρη εξοπλισμό του. Η υπόσκαψη του δημόσιου χαρακτήρα του με την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων κάθε είδους είναι απαράδεκτη.

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός ανακάμπτει. Η κατεύθυνση είναι η δημιουργία νέων συγκροτημάτων, η μεγαλύτερη διείσδυση ξένου κεφαλαίου, με εργασιακές σχέσεις «γαλέρας». Στον τουρισμό η εργασία έχει ταυτιστεί με τη διαρκή ανασφάλεια, την εύκολη απόλυση, το καθεστώς της «μαθητείας». Είναι απαραίτητη η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και επαρκή αμοιβή των υπηρεσιών τους. Αναπτύσσονται πολιτικές μονοπωλιακού χαρακτήρα στην διακίνηση και εκμετάλλευση του τουριστικού προϊόντος που θα δυναμώσουν με την παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων στους Γερμανούς. Ο Σκορπιός οικοπεδοποιείται με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση. Μια τέτοια τουριστική ανάπτυξη δεν είναι προς το συμφέρον των συμπολιτών μας. Η λογική χορήγησης των πάντων τους μεγαλοεπιχειρηματίες, κυρίως αλλοδαπούς, για να αυξηθούν κατακόρυφα οι επισκέπτες, με μεταφορά των κερδών στο εξωτερικό δεν πρόκειται να λειτουργήσει προς όφελος της Λευκάδας, ενώ τα σημάδια υποβάθμισης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος είναι ορατά.Η προστασία του περιβάλλοντος , του φυσικούμας πλούτου με την αυστηρή τήρηση κανόνων χωροταξίας και των πολεοδομικών κανονισμών είναι απόλυτη ανάγκη. Θέλουμε ένα τουρισμό που θα αφήνει εισόδημα στους πολίτες της Λευκάδας ,τους αυτοαπασχολούμενους ,στις μικρές μονάδες οικογενειακού τύπου, στους επαγγελματίες. Που θα παράγει και θα καταναλώνει τοπικά προϊόντα και θα στηρίζει την αγροτική παραγωγή και την τοπική βιοτεχνία

Ο τεμαχισμός του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας σε οικόπεδα και η εκχώρησή τους από την κυβέρνηση στις πολυεθνικές της ενέργειας χωρίς σοβαρή μέριμνα για το περιβάλλον στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας, με τη συμφωνία μάλιστα της δημοτικής αρχής, θα αποδειχθεί τουλάχιστον βλαπτική για τον τουρισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το φυσικό περιβάλλον, θα αποδώσει ψίχουλα στα κρατικά ταμεία και στην Τ.Α., ενώ οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής θα αυξηθούν και η ένταξη της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα δυναμώσει.

Οι πλειστηριασμοί κατοικιών και περιουσιακών στοιχείων φτωχών ανθρώπων που χτυπήθηκαν από την κρίση και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους προς όφελος των τραπεζών πολλαπλασιάζονται καθημερινά, τελευταία μάλιστα θεσμοθετήθηκαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να παρακάμψουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Η υπεράσπιση τους από όλους μας και τη δημοτική αρχή αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα.

Η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του δήμου εντείνεται: Κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, κοιμητήριο. Οι απευθείας αναθέσεις έργων του δήμου πληθαίνουν. Η αυτεπιστασία από τον ίδιο το δήμο που είναι προς το συμφέρον του δημότη είναι πράγμα άγνωστο, τα ιχθυοτροφεία πηγή ζωής και πλούτου για το νησί καθημερινά καταστρέφονται, αντί να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα για την ανάπτυξή τους.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν κατανέμονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες, όπως τις εκτιμούν δημοτική αρχή και δημότες, αλλά με βάση τις προτεραιότητες που θέτουν οι οδηγίες της Ε.Ε.

Συμπολίτες

Από την πείρα σας, ιδιαίτερα των χρόνων των μνημονίων, ξέρετε πολύ καλά ότι οι όποιες κατακτήσεις πέτυχε ο λαός μας, η βελτίωση της ζωής του, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων του, ενώ η αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων και η φτωχοποίηση του ανήκουν στην δράση των κυβερνήσεων και των κυρίαρχων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα σε περιόδους που η λαϊκή αγωνιστικότητα υποχώρησε εξαιτίας και της εξαπάτησης που δέχτηκε από κόμματα και κυβερνήσεις, ότι θα λύσουν τα προβλήματα του, θα τον απαλλάξουν από τη λιτότητα, θα διευρύνουν τη δημοκρατία και τις κατακτήσεις του.

Κανείς δε θα μας χαρίσει κάτι αν δεν αγωνιστούμε σκληρά για εμάς και τα παιδιά μας.

Εμείς που παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία, δεν πρόκειται να σου υποσχεθούμε ότι θα δράσουμε για λογαριασμό σου, αλλά μαζί θα αγωνιστούμε για να αποκρούσουμε νέα μέτρα που έρχονται, θα σταθούμε στο πλευρό κάθε συμπολίτη μας που αντιμετωπίζει τη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση, μαζί θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Σας καλούμε να αγωνιστούμε για:

  • Ένα νέο πλαίσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση στο οποίο θα διασφαλίζονται: Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της, η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να διαμορφώνονται ουσιαστικές δυνατότητες στους δημότες και στις τοπικές κοινωνίες να παρεμβαίνουν, να καλυφτεί το μεγάλο έλλειμμα ουσιαστικής δημοκρατίας που υπάρχει σήμερα. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης στους ΟΤΑ. Η επαρκής χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες του Δήμου μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και κάθε νόμιμης χρηματοδότησης ανάλογα με τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες, να σταματήσει η δημοτική φορομπηξία, να διεκδικήσουμε τους παρακρατηθέντες πόρους που οφείλει το κράτος, την ελάφρυνση από δημοτικά τέλη των φτωχότερων λαϊκών νοικοκυριών, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων χαρατσιών, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και των λειτουργιών του Δήμου. Καμία σκέψη για μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των απορριμμάτων. Τις υπηρεσίες αυτές οφείλει και μπορεί να τις υλοποιήσει ο δήμος προς το συμφέρον των δημοτών.
  • Η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ενδυνάμωση της ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δεν συνοδεύεται με τους αντίστοιχους πόρους για να ασκηθούν αυτές οι αρμοδιότητες και επιπλέον αν οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν δικαιώματα και λειτουργίες μεγάλης σημασίας για τους εργαζόμενους, όπως η εκπαίδευση, υγεία κ.λπ., διότι με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγεί από τις δαπάνες η κεντρική διοίκηση και αυτές θα συρρικνωθούν επικίνδυνα.
  • Για το σχεδιασμό και την διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα μεγάλα προβλήματα του νησιού, της ύδρευσης, των σκουπιδιών, της προστασίας των ακτών. Για τη λειτουργική σύνδεση της Λευκάδας με το εθνικό οδικό δίκτυο, χωρίς την επιβολή νέων διοδίων για τα νέα έργα που απαιτούνται.
  • Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων που επιβλήθηκαν αυτά τα χρόνια. Για το διώξιμο της τρόικας, κάθε είδους επιτήρησης από την Ε.Ε. και εναντίον της υποταγής στα ευρωενωσιακά κέντρα. Αγωνιζόμαστε ώστε όλοι να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για την στήριξη επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών, για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, για ουσιαστικά κοινωνικά επιδόματα, για ενίσχυση των απόρων, των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.
  • Για την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, ειδάλλως η λιτότητα θα συντρίψει για πολλές δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Ήδη στις συμφωνίες κυβέρνησης και τρόικας προβλέπεται επέκταση της λιτότητας ως το 2062.
  • Παράλληλα είναι απαραίτητη η σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των λαϊκών στρωμάτων, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η καθιέρωση κοινωνικού και εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις, η επανάκτηση των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων του δημοσίου.
  • Αγωνιζόμαστε εναντίον της πολιτικής της ΕΕ, να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι Οδηγίες της. Λέμε ευθαρσώς ότι μέσα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. ο λαός και η χώρα δεν έχουν καμία προοπτική. Αντιθέτως η   χώρα μας χρειάζεται μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, βασισμένη στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών και στην ανάπτυξη νέων διεθνών οικονομικών σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος.  

ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΛΕΥΚΑΔΑ 18/3/2018

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας