Εργατικός Αγώνας

Αποχαιρετάμε σήμερα τον Κώστα Μαραγκουδάκη

Σήμερα, Δευτέρα 24/2, στις 2.30 μ.μ. από το Α’ Νεκροταφείο αποχαιρετάμε τον Κομμουνιστή, το λαϊκό αγωνιστή, ένα από τους κορυφαίους ηγέτες του ελληνικού εργατικού κινήματος, τον Κώστα Μαραγκουδάκη. Η κηδεία του θα είναι πολιτική.

Ο Μπάρμπα Κώστας γεννήθηκε στην Αθήνα κι εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1943. Μέσα στην κατοχή, διετέλεσε γραμματέας του Τομέα Κηφισιάς της ΕΠΟΝ, του Τομέα Προαστίων και του Τομέα Κέντρου Αθήνας της ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Γραφείου Επιτροπής Νέων ΕΔΑ και της Επιτροπής Πολιτικών Νεολαιών. Για την αντιστασιακή και κομμουνιστική του δράση φυλακίστηκε και εξορίστηκε, συμπληρώνοντας πάνω από 10 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες σε Βούρλα, Αίγινα, Γυάρο, στο Μακρονήσι, όπου παρέμεινε για 1 χρόνο στο Λόχο Απομόνωσης. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρέθηκε και πάλι στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου.

Στη μεταπολίτευση διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνα, μέλος της διοίκησης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), γενικός γραμματέας του Εθνικού Αντιδικτατορικού Συμβουλίου Εργαζομένων, γραμματέας και αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ-Σ. Από τη θέση αυτή το 1985-1986 αλλά και μετέπειτα πρωταγωνίστησε στην τελευταία, ιστορικά, προσπάθεια να αποφύγει το εργατικό- συνδικαλιστικό κίνημα τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό.

Στο ΚΚΕ από το 13ο Συνέδριο (1991) έως και το 16ο Συνέδριο (2005) εκλεγόταν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Από το 2003 έως το 2019 υπήρξε πρόεδρος στο “Σπίτι του Αγωνιστή”.

Ο Μπάρμπα Κώστας υπήρξε αυθεντικός κομμουνιστής, γέννημα-θρέμμα της γενιάς του, με πλούσια ανιδιοτελή επαναστατική δράση, πιστός στα ιδανικά του Μαρξισμού-Λενινισμού, αντίπαλος κάθε μορφής οπορτουνισμού είτε από δεξιά είτε από αριστερά.

Διαπαιδαγωγημένος με τα ιδανικά μιας ηρωικής γενιάς κομμουνιστών είχε κι αυτός την πεποίθηση πως το κόμμα κάποια στιγμή θα βρει το δρόμο του και κράτησε ψηλά τη σημαία των επαναστατικών αγώνων ως το τέλος.

Η ζωή και η δράση του αποτελούν πηγή ανεξάντλητης έμπνευσης και φρονηματισμού.

Κίνηση Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας