Εργατικός Αγώνας

Σχετικά με την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων

Ανακοίνωση της Επιτροπής Εκπαιδευτικών του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων.

Επιστροφή στην «κανονικότητα» υπόσχεται σταδιακά η κυβέρνηση. Ανάμεσα στα μέτρα επιστροφής περιλαμβάνεται και το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων. Όπως διαρρέει η κυβέρνηση, αυτό θα γίνει πιθανόν σε τρεις φάσεις: στην πρώτη (11 Μάη) θα επανέλθουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, στη δεύτερη οι μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων και στην τρίτη θα ανοίξουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία (ή κάτι παρόμοιο).

Σε αντίθεση με την περιβόητη από τα ενορχηστρωμένα ΜΜΕ «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης και την «άδολη» αυστηρότητά της στην απαγόρευση των συναθροίσεων και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, σχεδιάζει να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να έχει μεριμνήσει για τους απαραίτητους όρους προστασίας ούτε των παιδιών ούτε των εκπαιδευτικών.

Το άνοιγμα των σχολείων είναι πολύ σημαντικό και πρωτίστως για τους μαθητές. Η παρατεταμένη καθήλωσή τους μπροστά σε οθόνες και η απώλεια της μαθητικής τους ρουτίνας –παρόλο που οι κυβερνήσεις πασχίζουν να την κάνουν όλο και πιο φορτική, ανώφελη και αποκρουστική– είναι μια ρουτίνα που την έχουν ανάγκη για κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους. Το παιδί που αποκόπτεται από το σχολείο χάνει και τον κοινωνικό του ρόλο, καθώς η ηλικιακή του ομάδα παύει να ταυτοποιείται από την χαρακτηριστική της δραστηριότητα. Αποκόπτεται από αυτήν την καθημερινή δραστηριότητα που το ρυθμίζει (όπως κι αν ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του). Από την άλλη, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αγωνία για την «κάλυψη της χαμένης ύλης», διότι αυτό λύνεται εύκολα με μια αναδιάταξη της ύλης για την επόμενη χρονιά. Επομένως, σε αυτήν τη συγκυρία, η ανάγκη για άνοιγμα των σχολείων αφορά πρωτίστως στην κοινωνική και ψυχολογική παράμετρο και καθόλου στην κάλυψη ύλης. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Όμως, το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να συνοδεύεται και από τους απαραίτητους όρους για την ασφάλεια όλων. 

1ος όρος: Αποσυμφόρηση των αιθουσών δια της μείωσης των μαθητών σε δεκαπέντε ανά τμήμα. 

  • Τώρα γίνεται αντιληπτό από όλους πώς εναρμονίζονται οι υγειονομικές με τις παιδαγωγικές-διδακτικές ανάγκες για ολιγομελή τμήματα. (Αυτά, όμως, είναι για τις δημοκρατικές και πολιτισμένες κοινωνίες του μέλλοντος. Για την ώρα, λεφτά έχει μόνο για πυραύλους και για παράσιτα!) 
  • Τώρα γίνεται αντιληπτό από όλους ότι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας των εκπαιδευτικών –οι μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών– είναι ταυτόχρονα και λύση στο υγειονομικό και παιδαγωγικό-διδακτικό πρόβλημα.

2ος όρος: Εξασφάλιση μασκών και αντισηπτικών για όλα τα μέλη κάθε σχολικής μονάδας.

3ος όρος: Αποφυγή του υπερβολικού συνωστισμού με κυλιόμενη σχολική παρουσία για κάθε τάξη (μέρα παρά μέρα).

4ος όρος: Διαγνωστικές εξετάσεις σε κάθε σχολική μονάδα για αποτελεσματική ανίχνευση και προστασία του συνόλου.

5ος όρος: Μόνιμοι διορισμοί εργαζομένων για την καθαριότητα και απολύμανση κάθε σχολικής μονάδας.

6ος όρος: Ειδική εξαίρεση μαθητών και άδειες εκπαιδευτικών που οι ίδιοι ή συγγενικά πρόσωπα με τα οποία βρίσκονται υπό την ίδια στέγη ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ειδικές άδειες μετ’ αποδοχών για γονείς που έχουν παιδί που πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. 

–Για ποιο από τα παραπάνω έχει μεριμνήσει η «υπεύθυνη» και «προετοιμασμένη» κυβέρνηση ΝΔ;

– Πάλι πολιτική στον αυτόματο πιλότο; Πάλι το μπαλάκι στον εργαζόμενο λαό;

– Όπως πούλησαν τσάμπα πολιτική κλείνοντας τα σχολεία, έτσι κάνουν και τώρα ανοίγοντάς τα! Πριν πούλησαν καραντίνα και τηλεκπαίδευση όπως λάχει, τώρα πουλάνε κανονικότητα και ό,τι γίνει. Όμως, το έργο μιας δημοκρατικής κυβέρνησης δεν εξαντλείται σε ανοιγοκλεισίματα και όποιον πάρει ο χάρος. Περιλαμβάνει την εξασφάλιση των όρων αποτελεσματικής ανταπόκρισης στο πρόβλημα.

Τα σχολεία δεν είναι πάρκινγκ παιδιών, για να αποδεσμευτούν οι γονείς και να τους στείλει η κυβέρνηση να δουλέψουν!

Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους παραπάνω όρους για την πλήρη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ας το κάνει μόνο για την Γ΄ Λυκείου, για να μη βρεθούν αρκετοί μαθητές μπροστά στις εξετάσεις μετά από 3 μήνες αποχής από την τάξη. Παράλληλα, ας αρχίσει η κυβέρνηση να προετοιμάζεται, ώστε να είναι έτοιμα τα σχολεία από Σεπτέμβρη. Γιατί τότε δεν θα υπάρχει η «δικαιολογία» του αιφνιδιαστικού της πανδημίας.

 

Δε συμφωνούμε με πειράματα με την υγεία του λαού!

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά πρέπει να ανοίξουν

σωστά και υπεύθυνα!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας