24/07/2021

Ιστορία

Ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ένωσης και η διάλυση του μόνου ως τότε σοσιαλιστικού κράτους δεν ήταν μόνο επιδίωξη του ναζισμού αλλά του συνόλου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Αυτό που οι λαοί γνώριζαν έρχεται να επιβεβαιωθεί με την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων που φυλάσσονται στα Προεδρικά Αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Πετρόπουλου.

Η επανάσταση του 1821 υπήρξε ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού έθνους. Ως αποτέλεσμά της είχε την απελευθέρωση ενός τμήματος της Ελλάδας και τη συγκρότηση κράτους.

Περισσότερα...

Η ιστορία και τα πρώτα επαναστατικά χρόνια της γέννησης του Συριανού Εργατικού Κινήματος.

Του Παναγιώτη Κουλουμπή.

Ήταν 14 Φεβρουαρίου του 1879, ημέρα Τετάρτη. 400 με 500 εργάτες του πρώτου εργατικού σωματείου με την ονομασία «Αδελφικός Σύνδεσμος Ξυλουργών του Ναυπηγείου Σύρου κατεβαίνουν σε απεργία. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη απεργία στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

Γράφει ο Γιώργος Πετρόπουλος.

Ήταν Πέμπτη 21 Ιανουαρίου του 1921, το πρωί, όταν οι αναγνώστες του Ριζοσπάστη διάβασαν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μία τραγική είδηση: «ΜΕΓΑ ΠΕΝΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΔΟΣΕΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑΝ ΤΟΥ ΛΙΓΔΟΠΟΥΛΟΥ».

Περισσότερα...

Του Γιώργου Πετρόπουλου.

Ήταν 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν ο ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα Εμμανουέλε Γκράτσι ξυπνούσε τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά για να του επιδώσει τελεσιγραφική διακοίνωση με την οποία η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι επικαλούμενη το γεγονός ότι βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αγγλία ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση- ως απόδειξη της ουδετερότητάς της- να επιτρέψει στις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν ορισμένα στρατηγικά σημεία επί του ελληνικού εδάφους.

Περισσότερα...

IMAGE Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είστε εσείς;
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021
Γράφει ο Γιάννης Φασουλάς. «Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είστε εσείς που θα απαγορέψουμε σε ένα εργαζόμενο να …μαζέψει τις ελιές του ή να περάσει μια μέρα παραπάνω με τα παιδιά του ή να κάνει μια ημέρα παραπάνω διακοπές στο νησί των ονείρων του;». >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ