Εργατικός Αγώνας

Τηρήστε σωστά την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Δεν μας έφτανε που η πορεία του εμβολιασμού σε σχέση με τις ποσότητες που θα έφταναν στη χώρα μας, ήτανε προβληματική, μιας και οι δόσεις που μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση αποδείχτηκαν κατά πολύ λιγότερες, τώρα προκύπτει και ένα ακόμη πρόβλημα: Το ποιοι μπαίνουν στις λίστες εμβολιασμού.

Με δυο λόγια, παρακάμπτονται καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και υγειονομικοί, για να εμβολιαστούν τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις.

Θυμόμαστε τον πρώτο καιρό πως έτρεχαν υπουργοί και λοιποί παρατρεχάμενοι να κάνουν πρώτοι-πρώτοι το εμβόλιο, παραγκωνίζοντας αυτούς που έπρεπε να εμβολιαστούν πρώτοι, τους ανθρώπους που αγωνίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας δηλαδή.

Τη στιγμή που επιτέλους το “mega εμβολιαστικό κέντρο” εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό στην Helexpo, φωνές διαμαρτυρίας ξεσηκώνονται από ευπαθείς ομάδες που διαμαρτύρονται γιατί παραγκωνίζονται για χάρη του στρατού και της αστυνομίας.

Τώρα θα αναρωτηθεί κανείς «γιατί να μένουν πίσω στη σειρά οι ογκολογικοί ασθενείς σε σχέση με τους αστυνομικούς;», αλλά αυτό πρέπει να το ρωτήσουμε στην κυβέρνηση και στους υπόλοιπους αρμόδιους.

Να σημειωθεί πως εκτός εμβολιαστικής λίστας (προς το παρόν τουλάχιστον) έχουν μείνει και εργαζόμενοι που ανήκουν στις υπηρεσίες καθαρισμού των νοσοκομείων και που είναι εργολαβικοί αργαζόμενοι με συμβάσεις χρόνου. Ποιος να ασχοληθεί τώρα με αυτούς αν και θα έπρεπε γιατί συμβάλουν με πολύ σοβαρό έργο στον αγώνα των υγειονομικών.

Μια σειρά από ερωτήματα που οφείλουν να απαντηθούν από το υπουργείο υγείας και την εθνική επιτροπή εμβολιασμού που είναι υπεύθυνοι για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Από το αλαλούμ που επικρατεί στη διαχείριση και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, εμφανίστηκε και το φαινόμενο  να περισσεύουν εμβόλια τα οποία, αντί ευπαθών ομάδων, να τα κάνουν ένοπλοι.

Επιτέλους, πρέπει να αρχίσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την πανδημία με σοβαρότερα κριτήρια και πρωτίστως με βάση των ανθρωπισμό.

Στον εμβολιασμό δε χωρούν χατίρια, διευκολύνσεις στους “δικούς μας ανθρώπους”. Κυρίως και πάνω από όλα προέχει η φροντίδα σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη ώστε να τηρηθεί η προτεραιότητα με βάση τις ανάγκες αυτών που πρέπει να λάβουν πρώτα το εμβόλιο.

Εντάξει, το ξέρουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει υγιείς τους αστυνομικούς για να την υπηρετούν με τον καλύτερο και αυταρχικότερο τρόπο, αλλά ας κρατήσει και κάποια προσχήματα γιατί μάτια έχει ο κόσμος και βλέπει.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας