Εργατικός Αγώνας

Πουλήστε κάναν πύραυλο, να πάρουμε πτυχίο!

Ανακοίνωση της Ενωτικής Σπουδαστικής Αγωνιστικής Κίνησης (Ε.Σ.Α.Κ).

Έχουμε μπει ήδη στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, και ακόμη δεν έχουμε παραλάβει όλα τα συγγράμματα πού χρειαζόμαστε, ώστε να προετοιμάσουμε τόσο το διάβασμα μας, όσο και να αποκτήσουμε συνολική εικόνα του αντικειμένου που εξετάζει κάθε μάθημα. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, όλοι μας προβληματιζόμαστε, για το πώς θα συνεχίσουμε ομαλά τις σπουδές μας σε αυτό το εξάμηνο, πώς θα δώσουμε εξεταστική, τι θα γίνει με τα εργαστήρια, τις πρακτικές κλπ.

Για ακόμη μια φορά φαίνονται ξεκάθαρα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί απ’ την χρόνια υποχρηματοδότηση, και την στροφή των ΑΕΙ προς «άλλους» τρόπους χρηματοδότησης με όρους «δούναι και λαβείν». Η μείωση της χρηματοδότησης σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αγγίζει το 40% από το 2008 και ύστερα. Την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση της παιδείας συνολικά «πετσοκόβεται», «λεφτά υπάρχουν» για το μεγάλο κεφάλαιο και τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ, στο οποίο δίνει η χώρα κάθε χρόνο περίπου 4 δις ευρώ. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊοί τα χρόνια προβλήματα, οξύνονται ακόμη περισσότερο.

Συνάμα, η Πρυτανεία τηρεί «σιγή ιχθύος» σε ό,τι αφορά την εξεταστική και την ομαλή διεξαγωγή της. Πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις, ώστε η εξεταστική να γίνει δια ζώσης και όχι με τη μέθοδο της τηλε-εξεταστικής, η οποία περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει -αν κρίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τηλε-μαθημάτα. Εκτός από αυτό, θα είναι ένα ακόμη βήμα στη καταστρατήγηση του χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, το οποίο δεν είναι ένα αποστειρωμένο εξεταστικό κέντρο, αλλά -πρέπει να- προάγει την ελεύθερη συζήτηση και διακίνηση των ιδεών, την αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντα και διδασκόμενους, την έρευνα κλπ. Σαφώς πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών, των διδασκόντων και συνολικά του προσωπικού των πανεπιστημίων, όπως και ειδικά μέτρα μέριμνας για τους συμφοιτητές μας, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι από άλλη πόλη ή εργάζονται.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, και την ίδια ώρα που το Υπουργείο Παιδείας προωθεί ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο για το σχολείο και τροπολογία για τις κάμερες, στη τελευταία σύγκλητο του Παντείου τέθηκε πάλι επί τάπητος το ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά από τον Αντιπρύτανη, με την υποστήριξη από κομμάτι της συγκλήτου. Θεωρούμε πολύ επικίνδυνες αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες έρχονται στα μουλωχτά πίσω από την πλάτη των φοιτητών, και χωρίς εκείνοι να μπορούν να αντιδράσουν. Η Πρυτανεία πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο βέβαια, ότι δεν δρα αυτοβούλως. Υποστηρίζεται συνολικά από το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την ΕΕ, το οποίο στήριξαν όλες οι Κυβερνήσεις ανεξαιρέτως. Η πρόφαση με την οποία έρχεται, είναι τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί στο Πάντειο, από τα ειδικά κονδύλια έρευνας. Αναρωτιόμαστε βεβαίως-βεβαίως αν τα δημιούργησαν οι φοιτητές αυτά τα ελλείμματα, διότι αν δεν τα δημιούργησαν -που προφανώς δεν το έκαναν- γιατί να τα πληρώσουν εκείνοι. Χρειάζεται συνολικά να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε μέσα από τον Σύλλογο μας, να βάλουμε φρένο στα σχέδια Πρυτανείας-Κυβέρνησης-ΕΕ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να μη πάνε ούτε ένα βήμα πίσω οι σπουδές μας. Να μη χαθεί κανένα εξάμηνο-εργαστήριο-μάθημα για κανέναν φοιτητή.
  • Η εξεταστική να γίνει δια ζώσης, να είναι διπλή και τώρα, και τον Σεπτέμβρη.
  • Η εξεταστέα ύλη να αφορά μόνο ό,τι έχει διδαχθεί.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή εργάζονται. Να καλυφθούν από το Υπουργείο, τα έξοδα μετακίνησης για τους φοιτητές που μένουν σε άλλες πόλεις.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας για φοιτητές-διδάσκοντες-διοικητικό προσωπικό.
  • Να δοθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό και υποδομές. Να παραδοθούν το αργότερο σε 10 μέρες όλα τα συγγράμματα σε όλους τους φοιτητές.
  • Καμία σκέψη για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ!

 

Ενωτική Σπουδαστική Αγωνιστική Κίνηση (Ε.Σ.Α.Κ)

17/05/2020

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας