Εργατικός Αγώνας

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης με οσμή μνημονίου

Ο πρωθυπουργός της χώρας, με κάθε επισημότητα, παρουσίασε το “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” το οποίο, στο αφήγημα της κυβέρνησης για το τέλος της πανδημίας και την εκτόξευση της οικονομίας και της χώρας που θα ακολουθήσει, έχει κεντρικό ρόλο. Το όνομά του είναι “ Ελλάδα 2.0”.

Περιλαμβάνει 162 έργα και επενδύσεις ύψους 57,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατά την κυβέρνηση θα αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα δημιουργήσει 180 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που όμως το νούμερο αυτό από πουθενά δεν τεκμηριώνεται.

Βάση της χρηματοδότησης του είναι τα 32 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες επιδοτήσεις και 12,8 δισεκατομμύρια άτοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση-.

Ο γενικός κανόνας χρηματοδότησης των έργων είναι 50% δωρεάν επιδότηση, 30%  τραπεζικός δανεισμός και 20% ίδια κεφάλαια. Για τα έργα που δεν είναι άμεσα επιλέξιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιστρατευτεί το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού. 

Οι 60 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι κατά βάση οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο  Πισσαρίδη, δηλαδή ένα μεταρρύθμιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνες μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως τα εργασιακά,  οι ιδιωτικοποιήσεις στο ασφαλιστικό, η φορολογία, δηλαδή τα φορολογικά κίνητρα στο κεφάλαιο, η Δημόσια  διοίκηση κλπ.

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις είναι ακριβώς τα προαπαιτούμενα για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην περίπτωση δε που οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν τηρούνται οι πόροι δεν θα εκταμιεύονται.

Επιλέξιμα έργα θα θεωρηθούν  αυτά της πράσινης ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της έρευνας και της ανάπτυξης, αλλά και της ενίσχυσης των εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ώστε να αυξηθεί το μέγεθος των επιχειρήσεων και να δυναμώσει η ανταγωνιστικότητά τους.

 

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι:

Τα έργα που θα επιλεγούν δεν αφορούν κυρίως τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας σήμερα, δεν  συμβάλλουν στις αναγκαίες αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου που η χώρα έχει ανάγκη, είναι το είδος των έργων που ιεραρχούν οι πολυεθνικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα όργανα της.

Είναι σαφέστατο ότι οι πόροι κατευθύνονται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ελληνικά και αλλοδαπά δεν ενισχύουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,  αντίθετα θα επιταχυνθεί η εκκαθάρισή τους και τα λουκέτα, δεν    περιλαμβάνει   καμία μέριμνα για μαζικά προγράμματα απασχόλησης που θα ανακουφίσουν τους ανέργους που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ό,τι απέμεινε από τα μνημόνια, θα δεχτούν νέα μεγάλα πλήγματα, θα αποδιαρθρωθούν  περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις, θα συρρικνωθούν οι μισθοί και θα μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες, θα επεκταθεί η ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, υποδομών και τμημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, αντίθετα οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα απολαμβάνουν περισσότερα φορολογικά κίνητρα.

Θα διογκωθεί το η υπέρογκο δημόσιο χρέος που αποτελεί θηλιά στο λαιμό του λαού.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου με μεγάλες δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, κάποιου είδους μνημόνιο.

Ορθά το ΚΚΕ  επεσήμανε ότι καλύτερο όνομα του προγράμματος από το “Ελλάδα 2.0” ήταν το “Μνημόνιο 5.0”

 

                                                                                         Τ .Κ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας