Εργατικός Αγώνας

Ένα σχόλιο στην ομιλία του πρωθυπουργού στη βουλή

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι το επιτελικό κράτος είχε παντού επιτυχίες και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πολύ καλή επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος. Είπε μεταξύ πολλών άλλων ότι δεν υπήρξαν νεκροί κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ότι απόκρουσε την ασύμμετρη απειλή στον Έβρο το Μάρτη του 2020, τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες δηλαδή, Αναφέρθηκε στη μείωση των προσφυγικών ροών και την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού.  

Θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει εύκολα ότι  η πολιτική αυτή μετέτρεψε τα νησιά μας σε κολαστήρια προσφύγων στα hotspot και έφερε τους νησιώτες σε απόγνωση,

ότι το επιτελικό κράτος κατάφερε με αέρα 2 μποφόρ και με εναέρια μέσα πιο πολλά από κάθε άλλη φορά να καούν 1200000 στρέμματα και να κινδυνεύουν με ερήμωση ολόκληρες πολύπαθες περιοχές, ότι η λογική να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων και ουσιαστικά μόνο αυτό αντιστοιχεί σε κράτος περιορισμένης ευθύνης.

Αυτά όμως είναι στοιχεία ενός τίμιου κυβερνητικού απολογισμού και όχι ενός πολιτικάντικου και  αλαζονικού που στόχος του είναι να αντιπαρατεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση που έχει και η ίδια τεράστιες ευθύνες κατά τη διακυβέρνηση της και να παραπλανήσουν από κοινού το λαό.

Ας σταθούμε όμως εν τάχει  στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Πέτυχε  το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, όμως ο κυβερνητικός σχεδιασμός ήταν ανοσία της αγέλης εντός του καλοκαιριού, μπαίνουμε στο φθινόπωρο και το ποσοστό των εμβολιασμένων βρίσκεται λίγο πάνω από το 50% και με ρυθμούς προσέλευσης εξαιρετικά χαμηλούς.  Από  πρωτοπόροι ή μεταξύ των πρωτοπόρων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, σήμερα η χώρα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Η αλήθεια είναι ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και η Ελλάδα δεν πήγαν καλά ή πήγαν άσχημα στον εμβολιασμό και αυτό υπογραμμίζει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθήθηκε. Αυτή είναι η πραγματικότητα για όλους πλην αυτών που λατρεύουν την Ευρώπη και θεωρούν ότι είμαστε επιτυχημένοι όταν οι επιδόσεις της χώρας είναι παρόμοιες με των χωρών αυτών.

Σήμερα η κυβέρνηση βλέπει  ότι μοναδική σανίδα σωτηρίας της ενόψει της επέλασης του τέταρτου κύματος και του  πολύ δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που έρχεται είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού της χώρας και επειδή ένα ποσοστό της τάξης του 30% δεν προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καταρχήν για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές προστασίας και έπονται από ότι φαίνεται και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Όσοι δεν υπακούσουν τους περιμένει μία μόνιμη καραντίνα, αφού δεν θα μπορούν να επισκεφτούν κλειστούς χώρους, γήπεδα, κλειστά θέατρα, Μουσεία, κλειστά γυμναστήρια και μαζί αναστολή εργασίας με διακοπή μισθών για όσο διαρκεί η πανδημία. Τα μέτρα αυτά αιτιολογούνται με το επιχείρημα ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν ολόκληρη την ευθύνη και πρέπει να προστατευτούν οι συνεπείς πολίτες από αυτούς. Η λογική της ατομικής ευθύνης συνοδεύει την κυβερνητική πολιτική από την αρχή ως το τέλος της πανδημίας, καμία άλλη ευθύνη δεν υπάρχει, η κυβέρνηση αγωνίζεται και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν.

 Η κυβέρνηση δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια, τουλάχιστον δημόσια, να διερευνήσει τις αιτίες της άρνησης του ενός τρίτου του πληθυσμού να προσέλθει στον εμβολιασμό και καταφεύγει στον ανοιχτό εκβιασμό και το διχασμό μεταξύ των πολιτών χωρίζοντας τους σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τι φταίει;

Θεωρούμε ότι αυτό που κυρίως οδήγησε τον κόσμο αυτό στην άρνηση του εμβολιασμού είναι οι κυβερνητικές παλινωδίες, τα “λέω ξελέω”, οι ανακοινώσεις και οι υποσχέσεις που διαψεύδονται την επόμενη μέρα, η άρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των πολιτών ιδιαίτερα σε δραστηριότητες που ο συνωστισμός ήταν μεγάλος – μικρότερα τμήματα στα σχολεία, μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέτρα προστασίας στις επιχείρησης και όλα αυτά οδήγησαν σε τεράστια ταλαιπωρία του πληθυσμού ενάμιση χρόνο τώρα.

Μας βομβάρδιζαν κυβέρνηση και  κανάλια με τη συμβολή αρκετών επιστημόνων, κάτω από πίεση είναι αλήθεια, ότι το καλοκαίρι που διανύουμε θα  ήταν ένα  συνηθισμένο ή περίπου συνηθισμένο καλοκαίρι, ότι με ταξίδια, εκδηλώσεις, επίσκεψη στα χωριά και στα νησιά, θα μπει τέρμα στη χρήση της μάσκας, αφού ο ιός περίπου θα είχε εξουδετερωθεί. Και πληροφορούμαστε προ ημερών καταμεσής του Αυγούστου που υποτίθεται ότι ο ιός δεν μεταδίδεται το καλοκαίρι ότι φτάσαμε σε μία μέρα τα 4206 κρούσματα και οι νεκροί ξεπέρασαν τις 13.500 και εν τέλει το μέλλον είναι σκοτεινό.

Βασικό μότο της κυβέρνησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν ότι “οι εμβολιασμένοι δεν κολλάνε  είναι προστατευμένοι και αποδείχθηκε εντελώς λάθος. Ότι “τα παιδιά δεν κολλάνε και δεν μεταδίδουν τον ιό” και τώρα από το πρωί  ως το βράδυ προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να προσέλθουν να εμβολιαστούν αναφέρονται συνέχεια στον αριθμό των παιδιών που νόσησαν και έφυγαν από τη ζωή.

Κουράστηκαν οι πολίτες να ακούνε από τα κανάλια πριν μήνες ότι ο εμβολιασμός που προχώρησε πολύ στο Ισραήλ έχει αλλάξει εντελώς την κατάσταση και να δείχνουν συνεχώς εικόνες από ελεύθερες δραστηριότητες, μαζικές εκδηλώσεις, καταστήματα διασκέδασης που χόρευαν και γλεντούσαν λέγοντας ότι έτσι θα είναι και στην Ελλάδα όταν προχωρήσει ο εμβολιασμός. Σήμερα το Ισραήλ περνάει δύσκολα.

Αυτές οι διαψεύσεις και πολλές άλλες, η αίσθηση του κόσμου ότι τον κοροϊδεύουν  δημιούργησαν αυτό το κλίμα και συνέβαλαν  τουλάχιστον το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος των αρνητών του εμβολιασμού να αρνείται σήμερα να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα. Στα μάτια τους ο κυβερνητικός λόγος και οι υποσχέσεις είναι εντελώς αναξιόπιστες.

Ή  αντιμετωπίζεις  αυτό ακριβώς το πρόβλημα ή θα οδηγηθείς στον εξαναγκασμό και την τιμωρία, ως και την αφαίρεση του μισθού των εργαζομένων. Εκεί οδηγείται η κυβέρνηση.

Ο πληθυσμός όλος πρέπει να εμβολιαστεί, τα εμβόλια είναι τεράστια προσφορά της επιστήμης προς τους ανθρώπους παγκόσμια αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με εκβιασμούς, απειλές και καταναγκασμούς, αλλά με ειλικρινή διάλογο και εντιμότητα.

 

                                                                                                    Τ. Κ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας