Εργατικός Αγώνας

«Κώνειο» από το «αντίο» του Γιάννη Σπάθα

«Κώνειο» ήταν για τους φίλους της καλής ελληνικής μουσικής η είδηση του θανάτου του Γιάννη Σπάθα. Στις 6 Ιούνη 2019, σε ηλικία 69 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπάθας, ένας από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες της μουσικής σκηνής της χώρας μας.

Ο Γιάννης Σπάθας γεννήθηκε στους Παξούς το 1950 αλλά σε ηλικία 12 ετών μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα. Έπαιζε ακορντεόν και ντραμς αλλά η μεγάλη αγάπη του ήταν η κιθάρα. Από τα 15 του χρόνια άρχισε να μελετά και blues και rock και ιδιαίτερα τον Jimi Hendrix που αποτελούσε πάντα την πηγή έμπνευσής του.

 Στα 18 του ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με το συγκρότημα Persons. Μετά από ένα χρόνο δημιούργησε τους Socrates drank the conium μαζί με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο. Το συγκρότημα πέρασε τα όρια της χώρας και έπαιξε και σε πολλές ροκ σκηνές του εξωτερικού.

Μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε, είτε σαν κιθαρίστας είτε ως ενορχηστρωτής με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές όπως τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μάνο Λοΐζο, την Ελένη Καραϊνδρου, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Λέκκα, την Χάρις Αλεξίου, τους αδελφούς Κατσιμίχα, τον Μανώλη Λιδάκη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη κ.ά.

Το 1989 ο Γιάννης Σπάθας συνέθεσε 10 τραγούδια σε στίχους του Ευγένιου Αρανίτση, που αποτελούν τα “Σύντομα Όνειρα”, ένα δίσκο με ερμηνευτή το Βασίλη Λέκκα. Το 1992 δημιούργησε το δίσκο “Κλασικά Εικονογραφημένα”, σε στίχους του Ευγένιου Αρανίτση και με ερμηνευτή το Βασίλη Λέκκα.

Το 1999 κυκλοφόρησε ο ορχηστρικός του δίσκος με τίτλο “Τα μυστικά του δρόμου”. Στο δίσκο αυτό συμμετείχε η Χάρις Αλεξίου ερμηνεύοντας το μοναδικό τραγούδι του δίσκου “Στα μισά του δρόμου”, που είναι το τραγούδι των τίτλων στο σήριαλ του Mega “Η ζωή μας μια βόλτα”. Λίγο αργότερα έγινε το Reunion των Socrates. Ο Γιάννης Σπάθας και ο Αντώνης Τουρκογιώργης μαζί με τον Γιώργο Τρανταλίδη εμφανίστηκαν στο θέατρο του Λυκαβηττού σε ένα ενθουσιώδες κοινό 6.000 θεατών με μια συγκινητική συναυλία, η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε μέσα στην ίδια χρονιά σε CD με τίτλο “Socrates Live 1999”.

Από το 2003 μέχρι το 2006 ο Γιάννης Σπάθας πραγματοποίησε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό με το Βασίλη Λέκκα και τους Socrates. Το 2007 επανήλθε στη δισκογραφία με το “Σπινθήρα”, ένα CD που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Legend, με 10 τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και με ερμηνευτή το Βασίλη Λέκκα.

 

 

 

 
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας