Εργατικός Αγώνας

Εργασιακή γαλέρα στον «Ευαγγελισμό»

Επιστολή βόμβα γιατρού εργαζόμενου στον Ευαγγελισμό που καταγγέλλει περικοπές μισθών σε όσους τολμούν να μιλάνε.

Καταστάσεις εργασιακής γαλέρας βιώνει το ιατρικό προσωπικό στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» καθώς οφείλουν να δουλεύουν μέσα σε δυσμενείς εργασιακές συνθήκες αλλά τους απαγορεύεται το δικαίωμα της έκφρασης. Οι απείθαρχοι καλούνται σε απολογία και στέρηση μισθού.

Αυτές τις τριτοκοσμικές μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές καταγγέλλει, με επιστολή του προς τον Εργατικό Αγώνα, ο Νικόλας Σκούφογλου ειδικευόμενος ιατρός στον Ευαγγελισμό, ένας εκ των δυο θυμάτων του αυταρχισμού της διοίκησης του νοσοκομείου.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι αθλιότητες αποτελούν θλιβερό «προνόμιο» του Ευαγγελισμού ή παραπλήσιες συμβαίνουν και σε άλλα νοσοκομεία. Θα θέλαμε να πιστέψουμε πως όλα τούτα είναι μια θλιβερή εξαίρεση, ωστόσο ο επιστολογράφος δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες.

Όσα θα διαβάστε παρακάτω είναι μια ντροπή για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, μια ύβρις στο πρόσωπο των εργαζόμενων στην Υγεία που η ίδια η κα Μητσοτάκη μάς καλεί να χειροκροτούμε και να σεβόμαστε. Ο λαός πράγματι σέβεται όλους τους ήρωες υγειονομικούς την ώρα που η κυβέρνηση και τα όργανά της τους τιμωρούν επειδή δεν συμμορφώνονται με τις εντολές «σκάσε και κολύμπα» επιμένοντας να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα.

Δεν ξέρουμε αν η δημοσιοποίηση των αισχρών μεθοδεύσεων θα ευαισθητοποιήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το παρήγορο είναι πως οι μαζικοί φορείς αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται. Με την ελπίδα πως το περιστατικό αυτό θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα εξελίξεων στο χώρο της Υγείας ξύνοντας την επιφάνεια της επάρκειας που προωθούν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή του Ν. Σκούφογλου:

      

«Άλλη μια σελίδα στην πρόσφατη ιστορία των επιχειρήσεων εργασιακού εκφοβισμού γράφτηκε στον Ευαγγελισμό.

Κατά τη γενική εφημερία του Νοσοκομείου στις 5 Μαρτίου, σε κάποια μεταμεσονύκτια ώρα, ο Αναπληρωτής Διοικητής Ηρόδοτος Βαμβουρέλης επισκέφθηκε τα επείγοντα με μια διάθεση που, όπως αποδείχτηκε, περισσότερο θύμιζε έφοδο στη σκοπιά στον στρατό, παρά έδειχνε κάποιο ενδιαφέρον για τις ανάγκες των ασθενών και των γιατρών. Με ασήμαντα προσχήματα, ο Αναπληρωτής Διοικητής μάς απευθύνθηκε εριστικά και απαξιωτικά. Απέναντι στη διαμαρτυρία μας για την απαξιωτική συμπεριφορά, αλλά και στις επισημάνσεις που κάναμε για τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας για προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς και την πάγια πρακτική του Αναπληρωτή Διοικητή και του ίδιου του Διοικητή να είναι απόντες όταν αυτές διατυπώνονται από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, ο Αναπληρωτής Διοικητής απάντησε με απειλές («θα τα πούμε τη Δευτέρα») και βρισιές («κωλόπαιδο»).

Λίγες μέρες αργότερα, δύο ειδικευόμενοι γιατροί λάβαμε κλήση για απολογία στη διοίκηση του Νοσοκομείου, μεταξύ άλλων με τη γελοία και ανυπόστατη κατηγορία της «απρεπούς και επιθετικής συμπεριφοράς».

Το θέμα φυσικά έλαβε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Η ζύμωση μέσα στο Νοσοκομείο ήταν άμεση και σημαντική. Το Σωματείο έβγαλε απόφαση καταγγελίας και αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση. Καταγγελία έβγαλε και η ΕΙΝΑΠ ενώ ψήφισμα αλληλεγγύης και υποστήριξης λάβαμε και από την ΠΕΝΕΝ.

Κατά την συνάντηση με τον Διοικητή και τον Αναπληρωτή, ήταν σαφές ότι οι λόγοι της κλήσης ήταν απόλυτα προσχηματικοί. Εκτός από τον αυταρχισμό της δίωξης για τις απόψεις μας, φάνηκε καθαρά ότι το βασικό πρόβλημά του ήταν η αναφορά και μόνο στο Σωματείο.

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο τραγική:  λάβαμε χρηματικές ποινές, εγώ ίση με 5 ημερομίσθια, ο συνάδελφος ίση με 15 (!)

Προφανώς τα αντανακλαστικά του Σωματείου και της ΕΙΝΑΠ ήταν άμεσα, ενώ και η δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και σε κάποια ΜΜΕ σημαίνει ότι έχει γίνει χωρίς υπερβολή, κεντρικό πολιτικό ζήτημα.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής, που διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε τη θέση και τις άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση και επί ΝΔ, είναι προφανώς ένας από τους ανθρώπους εκείνους που είναι πάντα ευχάριστοι προς τους ανώτερους και δυσάρεστοι προς τους κατώτερους τους οποίους αντιμετωπίζει ως επαρχιακός γυμνασιάρχης ή νταής επιλοχίας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά αυταρχισμού απέναντι σε εργαζόμενους όλων των κλάδων και των βαθμίδων. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει.

Το Νοσοκομείο βράζει από αγανάκτηση.

Η στοχοποίηση αυτή εντάσσεται εξάλλου στην ευρύτερη καμπάνια στοχοποίησης από τις διοικήσεις των νοσοκομείων των εργαζομένων που έχουν το θάρρος να μιλάνε όπως έχουμε δει πρόσφατα σε άλλα νοσοκομεία (Άγιος Σάββας, ΕΝΙΘ, Έδεσσα, Γιαννιτσά), αλλά και ξανά πρόσφατα στον Ευαγγελισμό. Υγειονομικών, οι οποίοι δίνουν τη μάχη στις αδιανόητες συνθήκες πίεσης της πανδημίας με εξαντλητικά ωράρια, ανύπαρκτες υποδομές και Μέσα Ατομικής Προστασίας και στοιχειώδεις απολαβές, την ώρα που τα μεγάλα αφεντικά της Υγείας βγάζουν εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία. Δεν είναι λίγες οι διοικήσεις των νοσοκομείων που προτιμούν τον ρόλο του εντολοδόχου της κυβέρνησης παρά αυτόν της στοιχειώδους υπεράσπισης των εργαζομένων τους και της διεκδίκησης των αυτονόητων για τα νοσοκομεία που διοικούν και τους ασθενείς που αυτά περιθάλπουν. Είναι οι διοικήσεις τις οποίες επιλέγουν απευθείας οι κυβερνήσεις και που τόσο συχνά χαϊδεύουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες.

Οι μάχιμοι υγειονομικοί, οι χαμηλότερες και πιο σκληρά εργαζόμενες βαθμίδες του κλάδου, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός ευρύτερου κοινωνικού, ταξικού αγώνα: του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής εναντίον μιας κυβέρνησης και ενός συστήματος που διαχειρίζεται την πανδημία με μοναδικό κριτήριο τη λιγότερη δυνατή ζημιά για την καπιταλιστική οικονομία και με αποκλειστική μέριμνα τη διατήρηση των κερδών των αφεντικών και το τσάκισμα κάθε εργασιακού και δημοκρατικού δικαιώματος. Βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο με τους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τα επαναλαμβανόμενα πογκρόμ, τη νεολαία που μάχεται ενάντια στον αυταρχισμό, όλους εκείνους και εκείνες που ξεσηκώνονται ενάντια στην αστυνομοκρατία στις γειτονιές. Βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο με τις γυναίκες και τους άντρες που καταγγέλλουν τη σεξουαλική και εργασιακή βία.

Βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα με τα αφεντικά της Υγείας και τους διοικητές που αναπαράγουν την καπιταλιστική και κρατική εξουσία μέσα στα νοσοκομεία.

 

Οι υγειονομικοί δε φιμώνονται και δε σκύβουν το κεφάλι!

Οι απόψεις δεν ποινικοποιούνται!

Ο Βαμβουρέλης και ο κάθε Βαμβουρέλης θα μας βρει μαζικά απέναντί του!

Διοίκηση, ΥΠΕ και Υπουργείο να πάρουν πίσω τα πρόστιμα!

Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!

 

 Νικόλας Σκούφογλου ειδικευόμενος ιατρός

 ΓΝΑ Ευαγγελισμός»

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας