Εργατικός Αγώνας

Ανεπιθύμητος ο ανθύπατος του ιμπεριαλισμού!

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας για την επίσκεψη Πομπέο.

Τούτες τις μέρες επισκέπτεται τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για να επιβάλλει Pax Americana. Να προωθήσει δηλαδή τα αμερικανονατοϊκά στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η πείρα πολλών δεκαετιών έχει δείξει ότι τα αποτελέσματα από τις αμερικανικές «επιδιαιτησίες» είναι αντίθετα και βλαπτικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και η «επιδιαιτησία» που επιχειρείται τώρα δεν μπορεί ν’ αποτελέσει εξαίρεση.

Η τουρκική αστική τάξη θέλει να επιβάλλει τους δικούς της όρους στην περιοχή και να αναβαθμίσει το ρόλο της. Για να το πετύχει αυτό η ηγεσία της γειτονικής χώρας αναβαθμίζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία θέλοντας να πιέσει τις ΗΠΑ σε μεγαλύτερες παραχωρήσεις προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μαζί της. Τα ανταλλάγματα θα είναι η υιοθέτηση από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ των τουρκικών αξιώσεων σε βάρος της ελληνικής και κυπριακής πλευράς. Κι αυτό συμβαίνει ήδη. Όταν οι επίδοξοι «επιδιαιτητές» μιλούν για «αμφισβητούμενες περιοχές» στην ουσία υιοθετούν πλήρως τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς και καθιστούν σαφές προς όλους πώς εννοούν το ρόλο του «διαιτητή». Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην «επιδιαιτησία» επιβεβαιώνει πως οι όποιες «λύσεις» θα είναι επώδυνες για τον ελληνικό λαό αφού θα γίνουν με γνώμονα τα γεωπολιτικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην ανατολική Μεσόγειο. Η ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις δεν θα πλήξουν μόνο τον ελληνικό λαό αλλά και όλους τους λαούς των Βαλκανίων

Με τις αμερικανονατοϊκές πρωτοβουλίες το ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων ακόμα και πολεμικών συγκρούσεων όχι μόνο δεν απομακρύνεται αλλά αντίθετα γίνεται ακόμα πιο πιθανό. Αρνητική συμβολή στα παραπάνω αποτελεί η στάση της ελληνικής πλευράς που ακροβατεί ανάμεσα στην υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων κι εκείνων των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών πατρόνων της. Ο λόγος δε γίνεται μόνο για την κυβέρνηση της ΝΔ καθώς σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος υπηρετεί με πάθος αυτά τα συμφέροντα που απέχουν από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Η επίσκεψη Πομπέο έρχεται να εξυπηρετήσει πρώτιστα τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Στόχος των ΗΠΑ είναι να γίνουν αποκλειστικοί ρυθμιστές των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο φέρνοντας τη Ρωσία και την Κίνα σε ρόλο παρατηρητή. Για να το πετύχουν προσπαθούν να κόψουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και να αποκαταστήσουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Τα ανταλλάγματα θα είναι η ικανοποίηση μέρους των τουρκικών απαιτήσεων. Έτσι, η επίσκεψη Πομπέο αποσκοπεί στην επίσπευση των «ειρηνευτικών» συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με σκοπό να κουκουλωθούν οι αντιδράσεις και να μείνουν ξανά αδιευκρίνιστες και γκρίζες πολλές πτυχές των ελληνοτουρκικών διαφορών ώστε να είναι μόνιμη και «αναγκαία» η «επιδιαιτησία» των ΗΠΑ στην περιοχή και η εκμετάλλευσή των πόρων της κατά τα συμφέροντα τους.

Πέρα από τους πολιτικούς στόχους της επίσκεψής του, ο Μάικ Πομπέο έρχεται στη χώρα μας και ως εμπορικός αντιπρόσωπος. Ο υπουργός των ΗΠΑ έρχεται να επιβλέψει την πρόοδο του ξεπουλήματος νευραλγικών τομέων για την άμυνα και την ανάπτυξη της χώρας μας σε αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και να διαπραγματευτεί πωλήσεις όπλων προς τη χώρα μας εκτοπίζοντας -αν αυτό καταστεί δυνατό- τους Γάλλους και Γερμανούς ανταγωνιστές των αμερικανικών συμφερόντων.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ελληνικός λαός πρέπει να διατρανώσει την πλήρη διαφωνία του με την υποταγή της κυβέρνησης και της αστικής «αντιπολίτευσης» στο άρμα του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού. Να υποδεχτεί τον Πομπέο όπως του αρμόζει: ως επικυρίαρχο που έρχεται να επιβάλλει τη φωνή του κυρίου του. Με κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη της χώρας που θα εκφράζουν την αντίθεση του λαού στις «λύσεις» που θα δοθούν και τη δημιουργία ενός πλατύτερου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα παλέψει για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση της από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ένα κίνημα που θα συντονίζει το βηματισμό του με αντίστοιχα κινήματα στις γειτονικές χώρες στο δρόμο της ειρήνης και της προάσπισης των συμφερόντων των Βαλκανικών λαών.

Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης να υποδεχτούμε τον ανθύπατο του ιμπεριαλισμού όχι με τις δουλικές υποκλίσεις του αστικού κόσμου αλλά όπως πραγματικά είναι για το λαό τούτης της χώρας: ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

 

Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

Σεπτέμβρης 2020

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας