Εργατικός Αγώνας

Πληροφοριακά συστήματα, γραφειοκρατία και διακυβερνησιμότητα

Γράφει ο Γεράσιμος Προύσαλης.

Στον παρόν άρθρο θα αναπτυχθούν ορισμένες σκέψεις σχετικά με τα πληροφοριακά συστήματα, την χρησιμότητα τους, τη συγκεντρωτική δομή διοίκησης και την αποτελεσματικότητα αυτής, καθώς επίσης και τις προβολές των προηγούμενων πάνω στην έννοια της διακυβερνησιμότητας.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε[1] στη σπατάλη κρατικών και ευρωενωσιακών πόρων σχετικά με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων διακυβέρνησης. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός: «Ότι ήμουνα στο υπουργείο Υγείας και υπήρχαν 17 συστήματα που τρέχανε παράλληλα γιατί ίσως ήθελε κάποια ηγεσία να ικανοποιήσει πολλούς από τους πελάτες και δεν είχε υπάρξει καμία πρόβλεψη να κουμπώνει το ένα με το άλλο;»

Τα συστήματα λοιπόν που αναπτύχθηκαν δεν «κουμπούνουν» μεταξύ τους. Σε όρους πληροφοριακών συστημάτων, η δυνατότητα ενός ηλεκτρονικού συστήματος προσανατολισμένου να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. πληροφοριακό σύστημα ΟΑΕΔ) να μπορεί να «κουμπώνει» και να ανταλλάσει πληροφορία με άλλο πληροφοριακό σύστημα (π.χ. Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων – TaxisNet) καλείται διαλειτουργικότητα (interoperability). Για να λάβει σάρκα και οστά η έννοια της διαλειτουργικότητας θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την αντιστοίχιση (mapping) του τρόπου απεικόνισης των δεδομένων που επεξεργάζονται δύο ή περισσότερα πληροφοριακά συστήματα.

Ο ελλαδικός καπιταλισμός, έχει πολλά φεουδαρχικά κατάλοιπα ως προς το πώς αντιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες του πλούτου την έννοια της διοίκησης. Έτσι λοιπόν, η πολυπόθητη «συνέχεια του κράτους» όταν και όποτε χρησιμοποιείται δηλώνει μονάχα την διαρκή επιβεβαίωση της δουλικότητας των εγχώριου κατεστημένου στην «ευρω-ατλαντική συμμαχία». Σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται συνέχεια του κράτους σε ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη υποδομών τύπου πληροφοριακών συστημάτων με στόχο τον εκσυχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους και τους πολίτες εν γένει.

Αξιοσημείωτος είναι και ο τρόπος με τον οποίο, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών αντιμετωπίζει τη σχέση του με την ελληνική γραφειοκρατία που είναι επιφορτισμένη με διοίκηση συστημάτων κ.λπ. Αναφέρει[2] χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με την Ελλάδα είμαι αισιόδοξος για πρώτη φορά. Οι Έλληνες τώρα θα αποκτήσουν την εμπειρία του πώς είναι η σύγχρονη διοίκηση». Καλώς ή κακώς, έννοιες όπως γραφειοκρατική διοίκηση (εδώ δεν υπάρχει καμία αρνητική χρήση του όρου γραφειοκρατία) δημιουργήθηκαν κατά την φάση θεμελίωσης του καπιταλισμού στον δυτικό κόσμο (κεντρική ευρώπη) και έχουν ως βάση και θεμέλιο τους μια ορισμένου ορθολογικού τύπου αντιμετώπισης του τρόπου επίλυσης πολυπαραγοντικών και σχετικά μεγάλης πολυπλοκότητας προβλημάτων σε ότι έχει να κάνει με τη ρύθμιση των σχέσεων κράτους – πολιτών κ.λπ.

Σε κράτη όπως η Σουηδία, η ύπαρξη και λειτουργία ενιαιοποιημένων πληροφοριακών συστημάτων[3] διευκολύνει και επιταχύνει πολύ διάφορες καταστάσεις στις οποίες οι πολίτες αλληλεπιδρούν με κρατικές δομές και υπηρεσίες. Πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια αντίστοιχου τύπου κατάσταση και στην Ελλάδα; Ομάδες εργασίας απο διάφορα Υπουργεία και Φορείς της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να μπορούν να «χαρτογραφήσουν» το είδος των δεδομένων και των πληροφοριών που είναι αναγκαίο να «ρέουν» απρόσκοπτα μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων αυτών. Αφου προσδιοριστεί ο βαθμός πολυπλοκότητας της εν λόγω ροής δεδομένων (όγκος και χαρακτηριστικά γνωρίσματα δεδομένων) θα πρέπει να σχεδιαστεί σε επίπεδο προδιαγραφών ο τρόπος λειτουργίας των εν λόγω συστημάτων. Έχοντας ως πυρήνα όλων των ενεργειών την έννοια της διαλειτουργικότητας, με τη χρήση κατάλληλων λογισμικών πακέτων και γλωσσών προγραμματισμού είναι εφικτή η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων με μεγάλη χρησιμότητα.

Συμπερασματικά, ναι μεν κι ο υπόλοιπος κόσμος έχει καπιταλισμό, αλλά είναι διαφορετικό να ζεις σε χώρες όπου οι έννοιες της επιστημονικής προσέγγισης και διοίκησης αποτελούν γεγονός σε επίπεδο καθημερινότητας και διαφορετικό να ζεις σε χώρες όπου το επιστημονικό δυναμικό που είναι επιφορτισμένο με την εργασία της θεωρητικής θεμελίωσης, της ανάπτυξης και της λειτουργίας σύχρονων ηλεκτρονικών υποδομών να αντιμετωπίζει τους πολίτες ως «υπάκοους υπηκόους» με μια προσέγγιση στη διοίκηση που μόνο ως καχέκτυπο φεουδαρχικών προσσεγίσεων μπορεί να εννοηθεί.

Υστερογραφικά, την εποχή που εταιρεία του ιδιοφυή ιδρυτή των εταιρειών Zip2, Paypal, OpenAl, Solar City, Tesla Motors και SpaceX, Elon Musk[4]καταφέρνει να προσεδαφίσει πύραυλο[5] με την ονομασία Falcon9 με στόχο την δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του και την επακόλουθη μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών, την εποχή που διαφαίνεται πως θα καταστεί μαζικά διαθέσιμη στο κοινό η δυνατότητα πτήσεων[6] που πριν 40 χρόνια ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, στην Ελλάδα του 2016 μπορείς ταυτόχρονα να κάνεις έναρξη εργασιών σε κάποια ΔΟΥ και παράλληλα να ανανεώνεις την κάρτα ανεργίας που είχες πριν κάνεις έναρξη μιας και δεν υπάρχει καμία πρόνοια ανταλλαγής πληροφοριών (διαλειτουργικότητα) σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας ΑΦΜ.

 


[1] http://www.arcadiaportal.gr/news/ilektroniki-diakyvernisi-spatali-7-dis-eyro

[2]http://www.tanea.gr/news/politics/article/5353236/aisiodoksosgiaprwthforadhlwneiosoimplegiathnellada/

[3]https://www.universityadmissions.se/intl/start

University Admissions: Το πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιείται στην Σουηδία έτσι ώστε οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη να μπορεί να κάνει αίτηση για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία. Ο υποψήφιος φοιτητής ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται εντός του συστήματος επιλέγει τα προγράμματα σπουδών στα οποία θέλει να κάνει αίτηση και στη συνέχεια «ανεβάζει» τα δικαιολογητικά του. Από κει και πέρα, αυτά αξιολογούνται από επιτροπές αξιολογήσης και εντός προκαθορισμένων χρονικών περιόδων ανακοινώνται αποτελέσματα σχετικά με την πορεία της αίτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα στάδια της διαδικασίας δεν απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον ούτε και αποστολή αντίγραφων. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Μονάχα στο τελευταίο στάδιο και εφόσον ο υποψήφιος φοιτητής γίνει αποδεκτός υπάρχει δια ζώσης επικοινωνία με την γραμματεία του τμήματος στο οποίο έγινε αποδεκτός. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται χρόνος και πόροι και η επίλυση διαδικασιών τείνει να γίνεται βέλτιστη.

[4]https://en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk

[5]https://www.youtube.com/watch?v=RPGUQySBikQ

Ολόκληρο το video της αποστολής εδω: https://www.youtube.com/watch?v=_ZXu_rYF51M

[6]https://www.youtube.com/watch?v=gCYSWyHDpfU

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας