Εργατικός Αγώνας

Σκοποί, καταστατικές αρχές και αρχές λειτουργίας της ΚΚ – Εργατικός Αγώνας

Η Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας δίνει στη δημοσιότητα το κείμενο για τους σκοπούς, τις καταστατικές αρχές και τις αρχές λειτουργίας της όπως εγκρίθηκε από την Πανελλαδική Γραμματεία της Κίνησης με στόχο να έχει ο αναγνώστης μια πλήρη εικόνα για την ταυτότητα και τις επιδιώξεις της ΚΚ-ΕΑ.

 

Η Κίνηση Κομμουνιστών- Εργατικός Αγώνας είναι πολιτική οργάνωση που καθοδηγείται από τον επιστημονικό σοσιαλισμό, την επιστημονική θεωρία και μέθοδο του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, και τον προλεταριακό διεθνισμό. Παλεύει για την αποκατάσταση των αρχών λειτουργίας και δράσης του κόμματος νέου τύπου που παραμορφώθηκαν και παραβιάστηκαν, υπερασπίζεται τη μαρξιστική λενινιστική θεωρία από τις κάθε είδους διαστρεβλώσεις της. Αγωνίζεται για την ενότητα των κομμουνιστών, εμπνέεται από τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας και του κομμουνιστικού κινήματος.

Η θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού έχει δύο βασικά και αδιάσπαστα στοιχεία. Το πρώτο αφορά στις θεωρητικές κατακτήσεις, στο έργο δηλαδή των Μαρξ- Ένγκελς, Λένιν και άλλων μαρξιστών διανοητών που υπηρέτησαν το εργατικό κίνημα και συνεισέφεραν θεωρητικά στον εξοπλισμό του. Το δεύτερο αφορά στην διαλεκτική μέθοδο προσέγγισης τόσο της ιστορίας όσο και της σύγχρονης πραγματικότητας που δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης της θεωρίας και διαμόρφωσης σύγχρονης πολιτικής- τακτικής και στρατηγικής- για την κοινωνική αλλαγή και τον σοσιαλισμό. Χωρίς θεωρία, επαναστατική πολιτική και γερή συνδικαλιστική οργάνωση της τάξης για τα άμεσες και μακροπρόθεσμες διεκδικήσεις της είναι αδύνατο να υπάρξει ολοκληρωμένο επαναστατικό κίνημα με προοπτική την κοινωνική αλλαγή. 

 

ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ο επιστημονικός σοσιαλισμός δημιουργήθηκε από τον Μαρξ και τον Ένγκελς και βρήκε την πρώτη πρακτική εφαρμογή του στους αγώνες του εργατικού κινήματος του 19ου αιώνα με αποκορύφωμα την Κομμούνα του Παρισιού που ήταν το πρώτο- ολιγοήμερο- εργατικό κράτος.

Ο Λένιν ανέπτυξε δημιουργικά το μαρξισμό,  με  βάση την εξέλιξή του στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, διατύπωσε ολοκληρωμένη στρατηγική και περιέγραψε τα μέσα για την ανατροπή του που επαληθεύτηκε με την επανάσταση στη Ρωσία. Η ιστορική εξέλιξη έδειξε ότι ο μαρξισμός δεν ήταν όραμα, μία ουτοπική θεωρία, αλλά απηχούσε τις τάσεις της ιστορικής εξέλιξης.

Η μεγάλη Οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση ήρθε να επικυρώσει την δυνατότητα δημιουργίας και μακροχρόνιας ύπαρξης του κράτους της εργατικής τάξης στα μάτια και των πλέον δύσπιστων και να δώσει την πίστη και την αισιοδοξία στους εργάτες και σε όλους τους εργαζόμενους ότι υπάρχει μία καλύτερη κοινωνία από αυτήν πού ζουν. Η εργατική τάξη, με καρδιά το βιομηχανικό προλεταριάτο, κατέκτησε την ενότητα της και τη δυνατότητα να γίνει τάξη για τον εαυτό της. Συγκέντρωσε γύρω της τα μικροαστικά στρώματα των πόλεων και κυρίως τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, δηλαδή την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία των εργαζομένων της Ρωσίας και πήρε την εξουσία, οικοδόμησε το εργατικό κράτος και προώθησε τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας από καπιταλιστικής σε σοσιαλιστική. Το απελευθερωτικό μήνυμα του μαρξισμού άρχισε να γίνεται πράξη.

Σε αντίθεση με την αστική τάξη που, καταλαμβάνοντας την εξουσία, την κράτησε για τον εαυτό της και την έστρεψε εναντίον των εργατών των μέχρι χθες συμμάχων της, η εργατική τάξη έφερε το σύνολο των εργαζομένων στη διακυβέρνηση, πήραν  πλήρη δικαιώματα. Και μόνο ότι τα πρώτα διατάγματα της επαναστατικής εξουσίας ήταν το διάταγμα της Ειρήνης και αυτό της απόδοσης της γης στους δουλευτάδες της είναι ενδεικτικά.

Αυτή η απόπειρα οικοδόμησης της νέας κοινωνίας δεν ολοκληρώθηκε και στην πορεία στρεβλώθηκε κάτω από τον ανελέητο πόλεμο των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των δυσκολιών που αντιμετώπισε και κυρίως των δικών της λαθών. Άφησε όμως τεράστιες παρακαταθήκες. ‘‘Ο πάγος είχε σπάσει, ο δρόμος είχε χαραχτεί’’.

Στις μέρες μας η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, η τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας και η μετατροπή της σε άμεση παραγωγική δύναμη αύξησαν κατακόρυφα την παραγωγικότητα και πολλαπλασίασαν σε πρωτοφανές επίπεδο τον πλούτο. Έτσι ήρθε ιστορικά πιο κοντά η ανθρωπότητα στην κομμουνιστική κοινωνία, τότε που ο πραγματικός πλούτος της κοινωνίας δεν θα είναι ο αναγκαίος χρόνος εργασίας για την παραγωγή του, όπως έγραφε ο Μαρξ, αλλά ο διαθέσιμος χρόνος για την ολόπλευρη ανάπτυξη των ανθρώπων.

Σε αντίθεση με την ωρίμανση των αντικειμενικών προϋποθέσεων του σοσιαλισμού ο παράγοντας εκείνος που θα πραγματοποιήσει την επαναστατική ανατροπή, η εργατική τάξη και οι συμμαχικές κοινωνικές δυνάμεις, υστερούν απελπιστικά. Το εργατικό κίνημα έχει υποχωρήσει σε πρωτοφανή βαθμό,  η εργατική τάξη αλλοτριωμένη και ενσωματωμένη λειτουργεί με όρους μικροκατακτήσεων και καθημερινότητας μακριά από την συναίσθηση της ιστορικής αποστολής της. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει η ουσιαστική απουσία Κομμουνιστικού Κόμματος που θα δράσει ως καταλύτης να μπολιάσει τους αγώνες και τις αναζητήσεις των εργατών με την προοπτική μιας κοινωνίας που θα έχει εκλείψει η εκμετάλλευση, η καταπίεση, οι πόλεμοι και τα δεινά των ανθρώπων.

Ένα τέτοιο κόμμα έχει ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς και σε  αυτή την προσπάθεια ο Εργατικός Αγώνας στρατεύεται.  Στην ύπαρξη του κόμματος νέου τύπου στην Ελλάδα, που θα  δρα με οδηγό  το μαρξισμό λενινισμό, όχι ως δόγμα κλειστό και ολοκληρωμένο, αλλά συνεχώς εξελισσόμενο, με οδηγό, την ιστορική πείρα, την σύγχρονη πράξη του πραγματικού κινήματος, την εξέλιξη των καπιταλιστικών κοινωνιών, τα επιτεύγματα της επιστήμης. Ένα τέτοιο κόμμα θα μελετά συνεχώς τη θεωρία, θα παρακολουθεί τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και την εν γένει κίνηση των ιδεών.  Θα υπερασπίζεται τη μαρξιστική και λενινιστική θεωρία που αμφισβητείται πολλαπλώς από τους αντιπάλους, αλλά και από πολλούς που δρουν στο όνομά της, θα αγωνίζεται για την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος σε  αντιπαράθεση  με λογικές ρεφορμιστικές και ταξικού συμβιβασμού, για ένα κίνημα που οδηγεί σε κατακτήσεις που βελτιώνουν  τη ζωή   των εργαζομένων και παράλληλα λειτουργεί ως ταξικό σχολείο για τους εργάτες και τους εργαζόμενους.

Αυτό το δρόμο που υπέδειξε ο μαρξισμός και έγινε πραγματικότητα καλούνται οι εργάτες και οι λαοί σήμερα να ακολουθήσουν και στους κομμουνιστές πέφτει η τεράστια ευθύνη να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις  ώστε να αποτινάξουν οι εργαζόμενοι τη σκουριά  της αστικής ιδεολογίας από τα μυαλά τους και να στρατευτούν για τη διαμόρφωση του στρατού που θα δώσει και θα κερδίσει τις μάχες εναντίον του κεφαλαίου.

 

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΚ-ΕΑ

Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι η  θεμελιακή αρχή της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας. Έχουμε πλήρη συνείδηση του ακρωτηριασμού του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού στα κομμουνιστικά κόμματα κατά την πολυετή διαδρομή τους, της μετατροπής του, σε μεγάλο βαθμό, σε διοικητικό συγκεντρωτισμό και το γεγονός αυτό το θεωρούμε μία από τις βασικές αιτίες της ήττας της απόπειρας οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η περιφρούρηση του αποκτά τεράστια σημασία.

Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός αποτελεί την διαλεκτική σχέση μεταξύ θεωρίας και πράξης στην οργάνωση λειτουργίας και δράσης της κίνησης. Βασικές του αρχές είναι η πλήρης δημοκρατική λειτουργία της κίνησης, η ιδεολογική ενότητα που κάθε φορά καταχτιέται στο πλαίσιο της ελευθερίας της ζύμωσης των απόψεων που εκκινούνται από την θεωρία μας η ενότητα δράσης στο πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνονται. Σε αυτή τη βάση όλες οι θέσεις και οι απόψεις διακινούνται ελεύθερα εντός της Κίνησης και δημόσια μέσω των μέσων που αυτή διαθέτει.

Αντιλαμβανόμαστε την ελεύθερη συζήτηση και τη διακίνηση των ιδεών μεταξύ κομμουνιστών ως το οξυγόνο που αναζωογονεί τον οργανισμό, ειδάλλως αυτός κινδυνεύει με αποστέωση και μαρασμό και εν τέλει, καθίσταται ανίκανος να υλοποιήσει την αποστολή του. Στην δράση εφαρμόζονται οι απόψεις που πλειοψηφούν. Όχι γιατί θεωρούνται εξ ορισμού σωστές αλλά γιατί η αναζήτηση της ορθότητας της πολιτικής της Κίνησης δεν τελειώνει με την διατύπωση απόψεων και την υπερψήφισή τους.

Μοναδικό κριτήριο της αλήθειας για κάθε άποψη -προφανώς και γι’ αυτήν που εφαρμόζεται- είναι η πράξη. Και πράξη χωρίς δράση πάνω στις αποφάσεις όλων των μελών της κίνησης δεν μπορεί να υπάρχει.

Οι κάθε φορά διαφωνίες και συμφωνίες μεταξύ μελών και στελεχών κατά τη συζήτηση μεγάλων πολιτικών ζητημάτων ακόμη και στρατηγικής φύσης και οι συζητήσεις μεταξύ τους καθώς και η υποστήριξη θέσεων  από κοινού δεν συνιστούν οργανωμένες ομάδες στο βαθμό που δεν συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά τη λήψη των αποφάσεων. Ίσα-ίσα μπορεί να αποδεικνύονται ωφέλιμες. Οι ιδιαίτερες απόψεις δεν είναι λόγος  για να  αποκλείονται  μέλη της κίνησης από την εκλογή τους στα όργανα.

Εντός της Κίνησης δεν μπορούν να υπάρχουν οργανωμένες ομάδες. Θεωρούμε ότι οι ομάδες υπονομεύουν την ελευθερία της ζύμωσης, το ζωντανό δημοκρατικό πνεύμα την ενότητα της Κίνησης. Η δημοκρατική λειτουργία, η ελευθερία διακίνησης των ιδεών εντός της κίνησης και η δυνατότητα να υποστηρίζονται από τους φορείς τους και να τίθενται στην κρίση των μελών καθιστά την ύπαρξη των ομάδων περιττή.

Η συλλογική λειτουργία σε κάθε έκφανση της δράσης της Κίνησης είναι απολύτως αναγκαία και η εφαρμογή της είναι υπόθεση όχι μόνο των οργάνων αλλά κάθε μέλους ξεχωριστά. Στοιχεία της λειτουργίας της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας είναι η κριτική αξιολόγηση όλων των πτυχών της λειτουργίας της,  των αποφάσεων και  της δράσης  για την υλοποίησή τους συνολικά από την Κίνηση κι από κάθε μέλος ξεχωριστά. Σημαντικό στοιχείο είναι η αυτοκριτική και η παραδοχή σφαλμάτων και αδυναμιών καθώς και η ειλικρινής προσπάθεια για διόρθωση τους.

 

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΚ-ΕΑ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το μέλος της Κίνησης  Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας προσπαθεί συνεχώς να εμπλουτίσει το ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο του, τις θεωρητικές και πολιτικές του γνώσεις. Προπαγανδίζει και προωθεί τη θεωρία του μαρξισμού λενινισμού, το όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Υπερασπίζεται την ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος

Μέλος της ΚΚ-ΕΑ μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε με τον όρο ότι αποδέχεται το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της. 

Η ένταξη νέων μελών στην ΚΚ-ΕΑ  γίνεται με τη σύσταση δύο τακτικών μελών της Κίνησης. Η ένταξη στην ΚΚ-ΕΑ αποφασίζεται από τη συνέλευση της ΚΟΒ.

Το μέλος της ΚΚ-ΕΑ παντού όπου βρίσκεται αντιπροσωπεύει την Κίνηση. Συνδέεται με τους εργαζόμενους του χώρου και φροντίζει για την υλοποίηση της πολιτικής, των θέσεων και αποφάσεων της ΚΚ-ΕΑ.

Το μέλος της ΚΚ-ΕΑ έχει τα παρακάτω δικαιώματα και υποχρεώσεις:

– Να συμμετέχει στις συνελεύσεις της ΟΒ που ανήκει. Να λέει θαρρετά τη γνώμη του και να μάχεται γι’ αυτήν εφόσον δεν πείθεται από άλλη γνώμη. Να υλοποιεί τις αποφάσεις της ΟΒ και των ανώτερων καθοδηγητικών οργάνων, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του απόψεις.

– Να ανήκει στο σωματείο του, το συνεταιρισμό ή άλλη μαζική λαϊκή οργάνωση του χώρου εργασίας ή της περιοχής του και να είναι πρωτοπόρος στα πλαίσια αυτών των οργανώσεων. Να δουλεύει δραστήρια για τη δημιουργία μαζικών οργανώσεων όπου δεν υπάρχουν.

– Να αγωνίζεται δραστήρια για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ενότητα της ΚΚ-ΕΑ, συνεισφέροντας με την πείρα και τις γνώσεις του ώστε αυτές να επανακατακτιούνται όταν η ζωή και οι εξελίξεις ξεπερνούν την προηγούμενη βάση ενότητας. Να  τηρεί και να υπερασπίζεται το Καταστατικό και τις αρχές της.

– Να αναπτύσσει την εσωκομματική δημοκρατία και να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε παραβίαση των κανόνων λειτουργίας, την επανάπαυση, την ιδιοτέλεια και τον τοπικισμό. Να αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της κριτικής και καθετί που εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση.

– Να προσελκύει νέα μέλη, να συμβάλλει στο οργανωτικό δυνάμωμα της Κίνησης.

– Να παίρνει μέρος στην εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων της Κίνησης και να εκλέγεται σε αυτά, εφόσον συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις του Καταστατικού.

– Να εκφράζει ελεύθερα και υπεύθυνα στα αρμόδια όργανα και Σώματα τη γνώμη του για τη δράση κάθε μέλους και στελέχους της ΚΚ-ΕΑ οποιουδήποτε καθοδηγητικού οργάνου και οργάνωσης.

– Να παίρνει μέρος στις συνελεύσεις και συνεδριάσεις των οργάνων ή επιτροπών που ανήκει, όταν εξετάζεται ζήτημα που αφορά τη δράση του.

– Να συμμετέχει ενεργά στο κλαδικό του Σωματείο.

Όλα τα μέλη της ΚΚ-ΕΑ έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο κομμουνιστής δεν μπορεί να έχει ο ίδιος ούτε να ανέχεται να υπάρχουν προνόμια από τη συμμετοχή του στην Κίνηση.

Η ΚΚ-ΕΑ αγωνίζεται για την ισοτιμία των δύο φύλων στην κοινωνία. Η ένταξη γυναικών στην Κίνηση πρέπει να είναι μόνιμη φροντίδα. Όλες οι οργανώσεις αναπτύσσουν δράση για τα δικαιώματα των γυναικών και τη συμμετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

 

III. ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΚΚ-ΕΑ

Τα όργανα της Κίνησης είναι:

  • Η Οργάνωση Βάσης
  • Οι Περιφερειακές οργανώσεις που δημιουργούνται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Κίνησης με πρόταση των ΟΒ που θα συμπεριληφθούν σ’ αυτή και απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.
  • Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
  • Η Πανελλαδική Γραμματεία

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Κίνησης.

Τακτική ΠΣ συγκαλείται από την Πανελλαδική Γραμματεία κάθε 1 χρόνο. Έκτακτη ΠΣ μπορεί να συγκληθεί με απόφαση της Πανελλαδικής Γραμματείας. Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μπορεί να συγκληθεί και με απόφαση των οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μελών της Κίνησης.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη είναι σε απαρτία, αν οι παρόντες αντιπρόσωποι, αποτελούν την πλειοψηφία των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν.

Τα μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας που δεν έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι παίρνουν μέρος στο συνέδριο με δικαίωμα λόγου και ψήφου στον απολογισμό της απερχόμενης ΠΓ.

Τα μέλη της γραμματείας μπορούν να ανακαλούνται με απόφαση της πλειοψηφίας των οργανώσεων που αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των μελών της Κίνησης μέχρι την επόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη η οποία θα κρίνει την ορθότητα της ανάκλησης. Αν η ανάκληση αφορά πολλά μέλη της Γραμματείας και δημιουργεί πρόβλημα δυσλειτουργίας τότε συγκαλείται έκτακτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Το μέλος της Γραμματείας που ανακαλείται δεν χάνει την ιδιότητα του μέλους της Κίνησης, εντάσσεται σε ΟΒ και συνεχίζει την δράση του. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που κρίνει την υπόθεσή του συμμετέχει με συμβουλευτική ψήφο.

Κανένα μέλος της Γραμματείας δεν μπορεί να καθαιρεθεί από την θέση του ή και να διαγραφεί από τη Κίνηση με απόφαση του οργάνου. Μπορεί να ανακληθεί ή και να διαγραφεί προσωρινά μέχρι την επόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη από τις οργανώσεις της κίνησης που θα αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του συνόλου των μελών της

 

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Κίνησης:

  • Συζητά και κρίνει την έκθεση της Πανελλαδικής Γραμματείας,
  • Καθορίζει τη γενική γραμμή και τακτική της Κίνησης,
  • Ψηφίζει ή τροποποιεί το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της Κίνησης,
  • Εκλέγει νέα Πανελλαδική Γραμματεία.

Ο αριθμός των μελών της Πανελλαδικής Γραμματείας καθορίζεται από την ΠΣ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία είναι το καθοδηγητικό όργανο της ΚΚ-ΕΑ ανάμεσα στις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις. Πεδίο της ενασχόλησης της πανελλαδικής γραμματείας είναι η γενική πολιτική κατάσταση,  τα θέματα της ιδεολογίας και του στρατηγικού προσανατολισμού, τα γενικά προβλήματα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων και οι κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή τους και όχι τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε χώρου. αυτά τα αντιμετωπίζει η οργάνωση βάσης.

Για την καλύτερη μελέτη και επεξεργασία των διάφορων ζητημάτων, δημιουργούνται ειδικά βοηθητικές επιτροπές, κομματικές δίπλα στα καθοδηγητικά όργανα.

 

  1. I ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ (ΟΒ)

Η Οργάνωση Βάσης (ΟΒ) δημιουργείται σε κάθε αυτοτελή χώρο, όταν υπάρχουν τουλάχιστο τρία κομματικά μέλη, με έγκριση του παραπάνω οργάνου. 

Η ΟΒ μια φορά το χρόνο συνέρχεται σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, εκλέγει γραμματέα και Γραφείο. 

Σε ΟΒ με δύναμη μέχρι δέκα (10) μέλη εκλέγεται γραμματέας και αναπληρωτής του. Σε ΟΒ με δέκα και πάνω μέλη εκλέγεται Γραφείο. Ο αριθμός των μελών του καθορίζεται από τη συνέλευση της ΟΒ, ανάλογα με τη δύναμή της. Τα ανώτερο όργανο (ΠΓ) μπορεί κατά την ανάδειξη του Γραφείου της ΟΒ και των αντιπροσώπων να εκφράσει στις ΟΒ τη σκέψη του για το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, τα καθήκοντα και τις καθοδηγητικές ανάγκες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα στελέχη, αλλά δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα για το Γραφείο της. Η ευθύνη της  εκλογής Γραμματέα και μελών του Γραφείου ανήκει αποκλειστικά στην ΟΒ.

Η συνέλευση της ΟΒ συγκαλείται τουλάχιστον μια φορά το μήνα με απόφαση του γραφείου της. Έχει απαρτία, όταν είναι παρόντα το 50% + 1 των μελών της. Εγκρίνει την ημερήσια διάταξη με τα θέματα που πρότεινε το γραφείο ή με όσα αποφασίζει η ίδια να συζητηθούν. Εισήγηση στη συνέλευση παρουσιάζει το Γραφείο της ΟΒ. Η συνέλευση τοποθετείται στην εισήγηση, καταλήγει σε συγκεκριμένες αποφάσεις που εφαρμόζονται από όλους.

Οι βασικές αρμοδιότητες της ΟΒ είναι:

α) Έχει ευθύνη και αποφασίζει για τα ζητήματα του χώρου της μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής και των αποφάσεων της Κίνησης. β) Επεξεργάζεται και προβάλλει θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα του χώρου της και  πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για τη λύση τους.

γ) Εκλαϊκεύει και εφαρμόζει την πολιτική της Κίνησης. δ) Συνδέεται με τις μαζικές οργανώσεις του χώρου της και επιδιώκει το συντονισμό της κοινής πάλης. Συνδέεται και αξιοποιεί τους οπαδούς και φίλους της Κίνησης. Εξασφαλίζει την πολιτική τους ενημέρωση και τη γνώμη τους για την πολιτική, τις αποφάσεις και τη δράση της Κίνησης. ε) Φροντίζει για την ένταξη νέων μελών στην Κίνηση και στις οργανώσεις της νεολαίας. Στ’) Δημιουργεί ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά εφόσον αυτό το μπορεί.

Όλα τα μέλη της ΟΒ αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα, λογοδοτούν, ελέγχουν και ελέγχονται για τη δράση τους και τη δράση της ΟΒ.

 

  1. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Οι οικονομικοί πόροι της Κίνησης προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, από οικονομικές εξορμήσεις στα μέλη και στους φίλους της Κίνησης, από προαιρετικές εισφορές.

Κάθε Οργάνωση Βάσης έχει την ευθύνη του καθορισμού της μηνιαίας συνδρομής ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε μέλους.

 

  1. VI. ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΚ-ΕΑ

Οι θέσεις και οι απόψεις της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας φθάνουν στους φίλους της και τους εργαζόμενους μέσω της ιστοσελίδας «Εργατικός Αγώνας» που είναι όργανο της κίνησης και σελίδων στο Facebook και το Twitter της Πανελλαδικής Γραμματείας ή οργανώσεων της. Τα μέσα αυτά λειτουργούν με την ευθύνη Συντακτικής Επιτροπής. Στα πλαίσια του διαλόγου και της διακίνησης ιδεών, τα μέσα της ΚΚ-ΕΑ μπορεί να φιλοξενήσουν απόψεις και άρθρα τα οποία δεν συμβαδίζουν με τις θέσεις της Κίνησης με διακριτή παρουσίαση και το δικαίωμα της πολιτικής τους αντίκρουσης.

 

VIΙ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Η τήρηση και υπεράσπιση των διατάξεων του καταστατικού είναι ευθύνη κάθε μέλους, οργάνωσης και οργάνου της ΚΚ-ΕΑ. Μέλη της Κίνησης, στελέχη, οργανώσεις και όργανα που παραβιάζουν το Καταστατικό υπόκεινται σε πειθαρχικές κυρώσεις. Αξιόποινες και ελεγκταίες είναι οι περιπτώσεις της ενσυνείδητης παραβίασης απόφασης, η κατάχρηση και όποια άλλη ενέργεια μπορεί να βλάψει την ΚΚ-ΕΑ. Οι ποινές θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο αντιμετώπισης παραβατικών ενεργειών και θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια συζήτησης και πειθούς προτού παρθούν. Οι ποινές μπορεί να είναι α) η Παρατήρηση, β) η Προειδοποίηση διαγραφής και γ) η Διαγραφή.

Για τη διαγραφή μέλους από την Κίνηση αποφασίζει η συνέλευση της ΚΟΒ. Καμιά κύρωση δεν επιβάλλεται σε μέλος, αν δεν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες που διατυπώνονται εις βάρος του και χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα να εκφράζει και να υποστηρίζει την άποψή του στο όργανο που συζητείται η υπόθεσή του. Κανένα κομματικό μέλος δεν αντιμετωπίζει συνέπειες για τις προσωπικές απόψεις που εκφράζει στα πλαίσια του Καταστατικού.

Επανεξέταση των κυρώσεων μπορεί να γίνει από τα Σώματα ή τα όργανα που τις επέβαλαν ή από τα παραπάνω όργανα και την Πανελλαδική Γραμματεία.

 

Οκτώβρης 2021 

Η Πανελλαδική Γραμματεία 

της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

 

Το κείμενο σε pdf:

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας