Εργατικός Αγώνας

Αντίο συντρόφισσα Αριστούλα

Μια από τις πιο σεμνές και αγαπητές προσωπικότητες της Τέχνης και της δημοσιογραφίας δεν είναι πια κοντά μας. Η Αριστούλα Ελληνούδη ηθοποιός, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 72 της χρόνια.

Η Αριστούλα Ελληνούδη γεννήθηκε το 1944 σε συνθήκες παρανομίας. Μεγάλωσε και γνώρισε τον κόσμο μέσα στις αντίξοες συνθήκες της ήττας του λαϊκού κινήματος. Ήταν κόρη του Γιώργη Ελληνούδη, στελέχους του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1920, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχε την ευθύνη του Τυπογραφείου του ΕΑΜ.

Οι γονείς της, αμέσως μετά τη γέννησή της, πήγαν στη Μακεδονία για παράνομη δουλειά στο μηχανισμό του Κόμματος. Ο πατέρας της το 1947 πέρασε στις γραμμές του ΔΣΕ και στη συνέχεια, μετά την ήττα, στην πολιτική προσφυγιά.

Εκείνη και η μητέρα της έζησαν κάτω από άθλιες οικονομικές συνθήκες. Με χίλια βάσανα έχτισαν ένα δωματιάκι στην Καισαριανή. Εκεί πέρασε η Αριστούλα τα μαθητικά της χρόνια. Στο Δημοτικό πήγαινε με ψεύτικο όνομα. Για να μπορέσει να πάει στο Γυμνάσιο, η μητέρα της, μετά από δίκη, της έδωσε το πατρικό της όνομα.

Από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου αναγκάστηκε να δουλέψει. Γράφτηκε σε νυχτερινό Γυμνάσιο κάνοντας συγχρόνως τον πλασιέ βιβλίων και στη συνέχεια δούλεψε σε ένα τυπογραφείο, όπου έμεινε όλα τα χρόνια του Γυμνασίου.

Από τα 14 της χρόνια απόκτησε επαφές με τη Νεολαία της ΕΔΑ. Μετά το Γυμνάσιο μπήκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με υποτροφία και όταν την τελείωσε έκανε τα πρώτα της βήματα στο θέατρο. Λίγο πριν από τη δικτατορία συνάντησε για πρώτη φορά τον πατέρα της στη Μόσχα.

Το 1974, με τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πήρε δραστήριο μέρος στο στήσιμο των πρώτων Οργανώσεων επιστημόνων – καλλιτεχνών και από το 1975 άρχισε τη συνεργασία της με τον Ριζοσπάστη, στο δυναμικό του οποίου εντάχθηκε κανονικά το 1976.

Ανέπτυξε πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα ως ηθοποιός και ως κριτικός θεάτρου. Γνώρισε και παντρεύτηκε τον κομμουνιστή ηθοποιό Τίμο Περλέγκα, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Γιάννο.

Από το 1992 εντάχθηκε στη Συντακτική Επιτροπή του Ριζοσπάστη, όπου παρέμεινε μέχρι το 1998. Είχε σημαντική συμβολή στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας παραμένοντας επικεφαλής του έως το 2013 και έχοντας την ευθύνη της στήλης της κριτικής θεάτρου με το ψευδώνυμο “Θυμέλη”. Και στη συνέχεια, συνέχισε να εργάζεται στην εφημερίδα, μέχρι πριν περίπου από ένα χρόνο, που λόγοι υγείας την ανάγκασαν να σταματήσει. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνη του περιοδικού της Εθνικής Αντίστασης.

Οι γνώσεις της για το θέατρο και τον Πολιτισμό, το ήθος της, η συνέπειά της αναγνωρίζονται πλατιά από τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 17 Αυγούστου στη 1 μ.μ. στο νεκροταφείο Καισαριανής και θα είναι πολιτική.

 

Η Συντακτική Επιτροπή του Εργατικού Αγώνα εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήριά της στους συγγενείς της σ. Αριστούλας.

Εμείς θα την θυμόμαστε πάντα με το χαμόγελο της και τη γλυκύτητα λόγων και έργων. Και την αποχαιρετούμε με τα λόγια που της αφιέρωσε ο γιος της Γιάννος Περλέγκας:

 

«Και πήγες εκεί – στη σκοτωμενη γενιά σου

Τώρα όμως έμαθα το μυστικό

και το χάμογελό σου».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας