«Την αιχμήν του δόρατος της αναρχίας σήμερον δια τους αναρχικούς, ως εξεγειρομένης ομάδος της κοινωνίας, την αποτελούν οι επιστήμονες, οι φοιτητές, με συνεπικούρους τους εργάτας»

Γ. Παπαδόπουλος 22/8/1969

Η Χούντα είχε κάθε λόγο να φοβάται τους επιστήμονες και τους φοιτητές, χαρακτηρίζοντάς τους αιχμή του δόρατος της αναρχίας, δηλαδή των κοινωνικών και αντικαθεστωτικών εκρήξεων. Ήταν οι φορείς της γνώσης. Της επιστημονικής γνώσης που είναι εχθρός κάθε κατεστημένου, κάθε ανελεύθερου, εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού καθεστώτος. Όμως οι φοιτητές και οι επιστήμονες δεν ήταν ισχυρή απειλή για το καθεστώς παρά μόνο έχοντας την βοήθεια των εργατών, της κοινωνικής εκείνης τάξης που και τη δύναμη έχει και την ικανότητα να προκαλέσει βαθιές, ακόμη και ριζικές, αλλαγές στην κοινωνία. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος είχε προβλέψει σωστά τους κινδύνους που διέτρεχε το καθεστώς της 21ης Απριλίου, γνώριζε τους εχθρούς του και η ζωή δικαίωσε τους φόβους του, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβρη του ’73 είναι αρκετή απόδειξη κι εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποια θα ήταν η συνέχεια αν εκείνα τα γεγονότα δεν είχαν τη γνωστή αιματηρή κατάληξη, αν ο εξεγερμένος φοιτητόκοσμος συναντιόταν με τους εργάτες και τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό στους δρόμους.

***

Σήμερα, 41 χρόνια μετά την αιματηρή εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, χρέος όλων μας είναι να κοιτάξουμε βαθιά σ’ εκείνα τα γεγονότα. Να τα μελετήσουμε και να διδαχθούμε για τους αγώνες που έρχονται.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ δίνει στους αναγνώστες του τη μπροσούρα «ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ». Ένα σημαντικό ντοκουμέντο που στηρίχθηκε στη συγκέντρωση της πείρας και της γνώσης των συντρόφων μελών και στελεχών του κόμματος και της ΚΝΕ που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και εγκρίθηκε στην 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλιο του 1976

Ξεφυλλίστε το ηλεκτρονικά πατώντας στην εικόνα

Αποθηκεύστε το ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ