Έφυγε σήμερα, Κυριακή 26 Ιούλη, από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής και για πολλές θητείες δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής.

Γεννήθηκε το 1917 στο Μπισχίνι Ολυμπίας από αγρότες γονείς. Τελείωσε το παλαιό Γυμνάσιο τη Σχολή Ραδιοηλεγραφητή Πατραικού Συνδιασμού με σκοπό το Εμπορικό Ναυτικό.

Μετά την αποφοίτηση πέρασε στην αεροπορία στο τμήμα Ραδιοτηλεγραφιτής Ιπτάμενων. Πήρε μέρος στο Πόλεμο του 40 κατά των Ιταλών φασιστών εισβολέων.

Στις 23/4//41 η μοίρα του μετακινήθηκε στην Αίγυπτο. Βρέθηκε στη πρώτη γραμμή και συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του αντιφασιστικού κινήματος. Ήταν ιδρυτικό μέλος της αντιφασιστικής οργάνωσης Αεροπορίας. Συμμετείχε μαζί με τους συντρόφους του (Γιάννης Σαλάς-ΑΣΟ) στις δημοκρατικές εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εκδημακρατισμό τους και τη δημιουργία Δημοκρατικού στρατού για την επικράτηση του απελευθερωτικού αγώνα του λαού για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Συμμετείχε ενεργά στη Πατριωτική Δημοκρατική Εκδήλωση του Απρίλη του 44 για τη δημιουργία Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με βασικό πυρήνα τη κυβέρνηση του βουνού (ΠΕΕΑ). Οι βρετανοί διέλυσαν τις Ένοπλες δυνάμεις και έκλεισαν πάνω από 10.000 σε στρατόπεδα και φυλακές.

Από μαθητής ήταν μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος ΟΚΝΕ. Στη Μέση Ανατολή κλήθηκε από τη Γραμμή της Αντιφασιστικής Πρωτοπορίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1946 και εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

Εξορίστηκε το 1948 στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Αφέθηκε ελεύθερος το 1961.

Ορίστηκε γραμματέας της ΕΔΑ Καισαριανής μέχρι το 1965.

Εκλέχτηκε Δήμαρχος στην Καισαριανή το 1964 με ποσοστό 64%. Δύο φορές τέθηκε σε αργία για την αγωνιστική του δράση. Στις 21/4/1967 συνελήφθη από τη χούντα και εκτοπίστηκε στα Γιούρα και τη Λέρο μέχρι το τέλος του 1970.

Το 1973 εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι και το 1986. Μετά τη μεταπολίτευση επανήλθε ως αναπληρωτής Δήμαρχος και επανεκλέχτηκε Δήμαρχος το 1975-1978-1982-1986.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ. Αποχώρησε από Δήμαρχος το 1990 όχι όμως από την ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση. 

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις7 μ.μ. στο νεκροταφείο Καισαριανής και θα είναι πολιτική.

 

Η Συντακτική Επιτροπή του Εργατικού Αγώνα εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για την απώλεια του συντρόφου Παναγιώτη Μακρή και καλεί όλους τους κομμουνιστές να τιμήσουν τη μνήμη του πρωτοστατώντας σε πλατιούς λαϊκούς αγώνες.