από τον Ριζοσπάστη
Για το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής το επόμενο διάστημα, την εμπειρία από τη διοίκηση του δήμου, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά και τη στάση του δήμου απέναντι σε αυτά, αλλά και για το ρόλο της κυβέρνησης που, και μέσω των δήμων, χτυπά τα λαϊκά στρώματα, μιλά στο «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
— Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής, τι βήματα έγιναν για να δοθεί ανάσα στη λαϊκή οικογένεια σε μια δύσκολη περίοδο, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της;
— Σχεδιάσαμε τη δουλειά μας με προτεραιότητες που αφορούν τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και την ανακούφισή της. Αποδείξαμε έμπρακτα ότι γνώμονας των πράξεών μας είναι το λαϊκό συμφέρον. Αυξήσαμε τα παιδιά που πήραμε στους παιδικούς σταθμούς κατά 150, ενώ ταυτόχρονα αυξήσαμε το εισοδηματικό όριο από 8.000 σε 25.000 για δωρεάν φροντίδα στους παιδικούς σταθμούς. Σήμερα το 80% των παιδιών που είναι στους παιδικούς σταθμούς δεν πληρώνει τροφεία. Λειτούργησαν φροντιστήρια του δήμου με εθελοντές εκπαιδευτικούς, όπου πήραν μέρος 1.000 παιδιά.
Ακυρώσαμε το σχεδιασμό για κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που θα υλοποιούταν μέσω ΣΔΙΤ. Εμποδίσαμε την ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Και τα δύο παραπάνω, εάν υλοποιούνταν, θα επιβάρυναν με νέα χαράτσια τη λαϊκή οικογένεια. Καταργήσαμε τα παρκόμετρα. Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη στο 80% των σπιτιών από 1,90 σε 1,70. Μειώσαμε την τιμή του νερού. Δώσαμε για χρήση στον πατραϊκό λαό, με την αντίστοιχη διαμόρφωση το νότιο πάρκο που κυρίως καλύπτει ανάγκες αναψυχής σε λαϊκές περιοχές. Οργανώθηκε στην Πλαζ της Αγυιάς το πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών (κατασκήνωση) δωρεάν, με συμμετοχή περίπου 600 παιδιών. Εγινε παρέμβαση, με ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Σε κεντρικά ζητήματα έγιναν παρεμβάσεις από κοινού με τους άλλους δημάρχους του νομού, όπως για τα ζητήματα της πυροπροστασίας. Επίσης, για τη διαχείριση των προγραμμάτων φτώχειας, όπου, με την πρωτοβουλία που πήραμε με τους άλλους δημάρχους του νομού, ακυρώσαμε την κεντρική κατεύθυνση να εμπλακούν σε αυτά ΜΚΟ.
— Επιβεβαιώνεται η δήλωση που κάνατε αμέσως μετά την εκλογή σας πως σαν δημοτική αρχή θα είστε «λαϊκή αντιπολίτευση» και πώς εκφράζεται αυτό στην πράξη;
— Η πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου των προαπαιτουμένων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι το αντιδραστικό πλαίσιο ενισχύεται και αντικειμενικά στενεύει τα περιθώρια για ανάσες στη λαϊκή οικογένεια (μείωση χρηματοδότησης, απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού). Άρα, αν δεν αμφισβητήσεις στην πράξη, αν δεν συγκρουστείς με αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, δεν μπορείς να δώσεις έστω και λίγες ανάσες στο λαό.
Νομίζουμε ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η κυβέρνηση, επιχείρησε με αυτήν να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων και Περιφερειών, χρήματα που προορίζονται για να καλυφθούν ανάγκες του λαού, ώστε να δοθούν σε ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ. Αν και ο Δήμος Πατρέων, είχε υλοποιήσει αυτή την απόφαση, θα στερούσαμε από δεκάδες λαϊκές οικογένειες τις παιδικές κατασκηνώσεις που για πρώτη φορά λειτούργησαν στην Πλαζ.
— Οι εξελίξεις στην Τοπική Διοίκηση επιβεβαιώνουν ότι, όποια κυβέρνηση και αν είναι στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης, συνεχίζεται ασταμάτητα η ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
— Συνεχίζεται ο ασφυκτικός περιορισμός στην κρατική χρηματοδότηση δομών που στηρίζουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, η καθαριότητα, οι χώροι άθλησης. Συνεχίζεται και ενισχύεται επίσης ο κεφαλικός φόρος των ανταποδοτικών τελών.
Συνεχίστηκε η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, βάσει των οποίων απαγορεύονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2016. Ακόμα και οι θέσεις εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις μειώθηκαν κατά 10%. Οι καθαρίστριες των σχολικών κτηρίων εξακολουθούν να παραμένουν με τις συμβάσεις «μεσαιωνικού τύπου» (ανά αίθουσα). Δεν υλοποιήθηκε ούτε καν το «μίνιμουμ», δηλαδή οι 34 προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΥΑΠ, που έχουν γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Η απάντηση που μας δόθηκε από το υπουργείο δεν χωράει παρερμηνείες. «Αν θέλετε προσωπικό μόνο ανταποδοτικού χαρακτήρα». Δηλαδή, περαιτέρω χαράτσωμα του λαού…
Απορρίφθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να δοθεί ένα γεύμα την ημέρα στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και το αίτημα για τη διαγραφή των χρεών των Σχολικών Επιτροπών.
— Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση να μη βοηθήσει με κανέναν τρόπο τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Γι’ αυτήν όμως την απόφαση παρενέβη η αποκεντρωμένη διοίκηση, αλλά σας ασκήθηκε και μήνυση από τον πρώην βουλευτή της ΧΑ, Μ. Αρβανίτη.
— Με το χαρακτηρισμό ως εξαιρετικά επείγον, ο ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εγκάλεσε στην τάξη το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφασή του να μη διευκολύνει με κανέναν τρόπο τη δράση της Χρυσής Αυγής. Σοβαρές ευθύνες γι’ αυτό το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το αντίστοιχο περιεχόμενό του, έχει ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εσωτερικών κ. Βούτσης. Η θέση που πήρε σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ότι δηλαδή ο ίδιος διαφωνεί με αυτήν την πράξη του Δήμου, ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη μήνυση που στη συνέχεια κατέθεσε η Χρυσή Αυγή, μέσω του πρώην βουλευτή Αχαΐας, αναφέρεται η θέση του Προέδρου της Βουλής, για να στηριχτεί το κατηγορητήριο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του, που ψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός αυτής που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε την απόφασή του να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση για καμία στήριξη στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Οσον αφορά το αν υπάρχει ή όχι δικαστική απόφαση για το χαρακτηρισμό ως εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπάρχει κάτι πιο ισχυρό. Η ιστορία του λαού μας, που πλήρωσε με φόρο αίματος το φασισμό. Οι θηριωδίες των ναζί και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων είναι δίπλα μας και το μαρτυρούν. Υπάρχουν, επίσης, τα πρόσφατα εγκληματικά έργα της Χρυσής Αυγής, όπως η στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πολλά άλλα. Ο εγκληματικός της χαρακτήρας εκπορεύεται από τη ναζιστική της ιδεολογία, που ποτέ δεν έκρυψε.
— Τι προγραμματισμό έχετε για το επόμενο διάστημα;
— Εχοντας πλέον την εμπειρία του πρώτου χρόνου και έχοντας ολοκληρώσει το σχεδιασμό μας για βασικές μας δεσμεύσεις, όπως για τη διαχείριση απορριμμάτων και το κυκλοφοριακό, επικεντρώνουμε το σχεδιασμό μας για παρεμβάσεις σε οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα στην Πάτρα είναι η ανεργία. Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε την προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου, με όλες τις δυσκολίες, θα αναδείξουμε την αιτία που βρίσκεται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
Ο Δήμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να συμβάλει στην πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων και επίσης να πάρει, όπως και παίρνει, τέτοια μέτρα, μέσων του κοινωνικού οργανισμού και της πολιτικής της μείωσης των ανταποδοτικών τελών. Συνεχίζουμε και διευρύνουμε τις δράσεις μας ενάντια στη φτώχεια που γεννά και αναπαράγει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Επιμένουμε στην αύξηση του αριθμού των παιδιών που τούς προσφέρεται δεκατιανό στα σχολεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια. Εξετάζουμε τη δυνατότητα για οργάνωση λαϊκών εστιατορίων σε εργατογειτονιές, αξιοποιώντας τις υποδομές που ήδη έχουμε. Επίσης, διεκδικούμε τη λειτουργία και δεύτερης κατασκήνωσης στην περιοχή των Ροϊτίκων.
— Πώς αποτυπώνεται η στήριξη της δημοτικής αρχής στους εργαζομένους του Δήμου;
— Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη δημοτική αρχή, όπως και πριν, βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Δεν ασκήσαμε ένδικα μέσα – έφεση – σε δικαστικές αποφάσεις υπέρ εργαζομένων. Αυτό αφορά μη μείωση της μισθοδοσίας των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΠ, στήριξη του διορισμού των 7 εργαζομένων στην «Αγορά Αργύρη», αναγνώριση προϋπηρεσίας στους σχολικούς φύλακες (48 εργαζόμενοι). Μη παράδοση και επανέλεγχο των στοιχείων των ΙΔΑΧ. Εναντιωθήκαμε στη μείωση του μισθού των σχολικών καθαριστριών κατά 10% και διεκδικούμε από την κυβέρνηση τη μονιμοποίησή τους. Απαιτήσαμε οι εργαζόμενοι στις υποδομές των συσσιτίων και της Τράπεζας Τροφίμων, που είχαν προσληφθεί μέσω ΜΚΟ να αποδεσμευτούν από την εργασιακή ομηρία και να ενταχθούν στο προσωπικό του Δήμου, προκειμένου να μπορέσουν απρόσκοπτα το επόμενο διάστημα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των κοινωνικών δομών. Αντιταχθήκαμε μαζί και με άλλους δημάρχους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην κατάργηση των ΒΑΕ στην καθαριότητα.
— Πολύς θόρυβος έχει σηκωθεί για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας. Γιατί απορρίψατε στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο παραχώρησης της συγκυβέρνησης;
— Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε στο σύνολό του το σχέδιο «Προγραμματικής Συνεργασίας ΟΛΠΑ ΑΕ – Δήμου Πατρέων», του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δεν μπορούσε η σύμβαση αυτή να αποτελέσει βάση οποιασδήποτε συζήτησης. Το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν απαράδεκτο και βλαπτικό για την πόλη. Με το σχέδιο προσωρινής παραχώρησης κουμάντο στη λιμενική ζώνη θα έκανε ο ΟΛΠΑ, που είναι μέρος του ΤΑΙΠΕΔ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την οριστική παραχώρηση για την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση, για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση την άμεση και οριστική παραχώρηση του παραλιακού μετώπου καθώς και τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπλασή του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί με οποιαδήποτε μορφή το νέο εμπορικό λιμάνι, γιατί αποτελεί κρίσιμη υποδομή στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας.